Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χελώνα – Μητσοτάκης: Σάλος με τα fake news – “Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει στήσει μηχανισμό προπαγάνδας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χελώνα – Μητσοτάκης: Σάλος με τα fake news – “Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει στήσει μηχανισμό προπαγάνδας”

Χελώνα - Μητσοτάκης: Viral έχει γίνει σήμερα ο ισχυρισμός πως μια χελώνα καρέτα-καρέτα, δέθηκε από το πτερύγιο για να την δει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Καστελόριζο.

Χελώνα – Μητσοτάκης: «Viral» έγινε σήμερα η… είδηση ότι μία χελώνα καρέτα-καρέτα δέθηκε από το πτερύγιο, για να την δει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Καστελόριζο. Η είδηση, σύμφωνα με το ellinikahoaxes.gr, αναπαράχθηκε από διάφορες ιστοσελίδες, όπως οι tribune.gr, altsantiri.gr, voicenews.gr, zoosos.gr. Τα δημοσιεύματα ξεκίνησαν από ανάρτηση, σήμερα το πρωί, στη φιλοζωική ιστοσελίδα zoosos.gr.

Το ellinikahoaxes αναφέρει: «Επικοινωνήσαμε με τον Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης-Καστελόριζου και μιλήσαμε με τον ανθυποπλοίαρχο Σάλλα, ο οποίος μας δήλωσε: “Δεν υπάρχει δεμένη χελώνα. Η συγκεκριμένη πάει συχνά εκεί, γιατί βρίσκει τροφή. Η παρουσία της είναι μόνιμη, μαζί με μερικές ακόμη. Το σχοινί που φαίνεται στο βίντεο είναι σχοινί, με το οποίο δένονται οι βάρκες στο σημείο”». Επιπλέον, κατόπιν προσεκτικότερης εξέτασης του αρχικού βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού Star, είναι εμφανές πως η χελώνα δεν είναι δεμένη με σχοινί, αλλά «μπλέχτηκε» για μικρό χρονικό διάστημα σε σχοινί βάρκας. Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως «μια χελώνα καρέτα-καρέτα δέθηκε από το πτερύγιο για να την δει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Καστελόριζο», καταρρίπτεται.

Την «είδηση» έσπευσαν να «αναπαράγουν» και να σχολιάσουν πολλά τρολ, «φιλικά» προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας φυσικά ψευδείς εντυπώσεις.  Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζούλας μαζί με την επιστολή διάψευσης στην ιστοσελίδα zoosos.gr που είχε αναρτήσει σχετικό θέμα, έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο. Στο βίντεο ακούγεται η σύζυγος του κ.Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, να φωνάζει ανήσυχη για τη χελώνα “έχει μπλεχτεί, έχει μπλεχτεί” και ο πρόεδρος της ΝΔ να την καθησυχάζει λέγοντας της: “Ξέρει αυτή”. Λίγη ώρα μετά, όλα τα σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ανεβάσει την «είδηση» και είχαν γράψει και τα ανάλογα σχόλια, κατέβασαν την είδηση, και εξαφάνισαν το βίντεο.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Ζούλα για τη χελώνα

«Aγαπητό zoosos.gr

Το site σας έχει ανεβάσει σήμερα όχι μόνον μια ανύπαρκτη, αλλά και μια εξαιρετικά προσβλητική “είδηση” για τους κατοίκους του Καστελόριζου, καθώς τους εμφανίζει να έχουν δέσει μια χελώνα καρέτα-καρέτα τάχα για να την δει από κοντά ο πρόεδρος της ΝΔ. Ως πειστήριο μάλιστα έχετε ανεβάσει και μια φωτογραφία στην οποία έχετε ζωγραφίσει με κόκκινο χρώμα τα σημεία από τα οποία υποτίθεται ότι έδεσαν οι κάτοικοι την χελώνα στο λιμάνι! Επειδή συνέβη να είμαι παρών, όπως άλλωστε και δεκάδες άλλοι κάτοικοι και τουρίστες, η χελώνα της φωτογραφίας απλά μπλέχτηκε για λίγα δευτερόλεπτα σε ένα από σχοινιά της βάρκας που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο. Και απελευθερώθηκε μόνη της πολύ γρήγορα κουνώντας απλά τα πτερύγιά της.

Κάτι που φαίνεται όχι μόνον από τις φωτογραφίες, αλλά και από το βίντεο που σας αποστέλλω στο οποίο μάλιστα ακούγεται η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη να εκφράζει την ανησυχία ότι η χελώνα μπλέχτηκε και εκείνος να την καθησυχάζει. Κατά τα άλλα ειλικρινά απορώ για την ευκολία με την οποία υιοθετήσατε -διότι δεν θέλω να πιστεύω ότι κατασκευάσατε- μια τόσο εξωφρενική ιστορία. Διότι εξωφρενικό θα ήταν βέβαια κάποιος να δέσει μια χελώνα στο λιμάνι για να την δει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να γνωρίσει την άμεση κατακραυγή όχι μόνον του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, αλλά και όλων των κατοίκων του Καστελόριζου που φροντίζουν τις λίγες καρέτα-καρέτα που υπάρχουν στο νησί.

Κωνσταντίνος Ζούλας, Διευθυντής Γραφείου Τύπου ΝΔ».

Σε fake news επιδόθηκε και το σάιτ του Στέλιου Κούλογλου (tvxs), αναρτώντας την κατάπτυστη είδηση. Το πιο τραγικό είναι ότι το εν λόγω σάιτ διαφημίζει ότι έκλεισε 10 χρόνια fake news free, την ώρα που αναρτά την πιο ψευδή είδηση των εποχών.

Αντίδραση από τη Σοφία Ζαχαράκη

«Σήμερα τα υπόγεια του Μαξίμου, αφού επανέφεραν το παραμύθι της επταήμερης εργασίας, διέδωσαν μια ακόμη πιο εξωφρενική ιστορία. Ότι δήθεν οι κάτοικοι του Καστελόριζου έδεσαν μια θαλάσσια χελώνα για να τη δει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αυτή είχε απλά μπλεχτεί για λίγο στο σχοινί μιας βάρκας» δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη. «Την εξωφρενική αυτή είδηση αναπαρήγαγαν μάλιστα αμέσως όλα τα ελεγχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ sites. Γεγονός που αποδεικνύει και τον μηχανισμό προπαγάνδας και fake news που έχει στήσει η απερχόμενη κυβέρνηση. Είναι προφανές ακόμη και σήμερα ότι δεν έχουν καταλάβει το μήνυμα που τους έστειλαν οι Έλληνες πολίτες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις