Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πλανήτης Δίας: Πιο μεγάλος και πιο φωτεινός από κάθε άλλη μέρα της χρονιάς – Μην το χάσετε
PLUS

Πλανήτης Δίας: Πιο μεγάλος και πιο φωτεινός από κάθε άλλη μέρα της χρονιάς – Μην το χάσετε

Πλανήτης Δίας: Τα φεγγάρια του θα διακρίνονται ακόμη και... με κιάλια!

Πλανήτης Δίας: Το βράδυ της Δευτέρας προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για να θαυμάσει – ή και να φωτογραφήσει – κανείς τον πλανήτη Δία. Ο πλανήτης Δίας θα φαίνεται απόψε μεγαλύτερος και φωτεινότερος από κάθε άλλη μέρα του 2019, οπότε προσφέρεται για παρατήρηση όλη τη νύχτα. Ο τεράστιος πλανήτης, ο μεγαλύτερος του ηλιακού συστήματος μας, θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη και θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο. Η Γη θα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στο Δία και στον Ήλιο, ένα φαινόμενο που λέγεται «αντίθεση» και συμβαίνει κάθε περίπου 13 μήνες.

Εξαιτίας αυτού του φαινομένου, ο πλανήτης θα είναι ορατός όλο το βράδυ με γυμνό μάτι. Επίσης, με ένα καλό ζευγάρι κιάλια (ή ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο) θα είναι δυνατό να δει κανείς τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, που είχε εντοπίσει πρώτος Γαλιλαίος. Αυτά θα εμφανίζονται σαν φωτεινές κηλίδες κοντά του. Ορατές με κιάλια μπορεί επίσης να είναι λεπτομέρειες από τα πυκνά νέφη του ή ακόμη και η «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», η πελώρια θύελλα που μαίνεται στον πλανήτη εδώ και αιώνες.

Τη νύχτα της 16ης Ιουνίου ο Δίας θα κάνει «ντουέτο» στον ουρανό με τη Σελήνη, που θα βρίσκεται μία μέρα πριν την πανσέληνο. Όπως ο Δίας, η σειρά του Κρόνου να βρεθεί σε αντίθεση από τον Ήλιο, θα φθάσει στις 9 Ιουλίου. Η επόμενη φορά που η Γη και ο Δίας θα πλησιάσουν τόσο μεταξύ τους, θα είναι τον Ιούλιο του 2020.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις