Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελλάδα – Τουρκία: Ανησυχητική δήλωση Σημίτη – “Δεν αποκλείω νέα Ίμια”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα – Τουρκία: Ανησυχητική δήλωση Σημίτη – “Δεν αποκλείω νέα Ίμια”

Ελλάδα - Τουρκία: Ο κίνδυνος επεισοδίων θα είναι υπαρκτός «εάν δεν βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες», επισημαίνει στο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός.

Ελλάδα – Τουρκία: Ο Κώστας Σημίτης υπογραμμίζει τον κίνδυνο για «νέα Ίμια», σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Ο κίνδυνος επεισοδίων με την Τουρκία θα είναι υπαρκτός, εάν δεν βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες, γράφει ο πρώην πρωθυπουργός στο άρθρο του. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην κρίση των Ιμίων του 1996 επισημαίνει «δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία», με δεδομένο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην τακτική του στο ζήτημα των γεωτρήσεων και επαναλαμβάνει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες των κοιτασμάτων στην περιοχή.

Ο κ. Σημίτης αναφέρεται στην κρίση του 1996 και υπογραμμίζει τα εξής: «Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευτεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία. Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις. Η Τουρκία μπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέματα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Ένα τουρκικό πλοίο με στόχο την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου πλέει ήδη επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Μπορεί πιθανότητα η Τουρκία να στείλει πλοίο σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική , αλλά η Τουρκία τουρκική», συμπληρώνει ο κ. Σημίτης. Προσθέτει μάλιστα ότι το γεγονός αυτό, «αντί να προκαλέσει την αρνητική στάση και τη διαμαρτυρία των συμμάχων της Ελλάδας, πιθανόν να τους οδηγήσει σε μια επιφυλακτική στάση» και «να θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με τις ελληνοτουρκικές διαφορές κι έτσι να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναγκαία η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μετά τις εκλογές

«Η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μετά τις εκλογές είναι αναγκαία. Ο κίνδυνος επεισοδίων με αρνητικές επιπτώσεις θα είναι υπαρκτός, εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες ίσως, αλλά που κατοχυρώνουν την ειρήνη στην περιοχή», υπογραμμίζει ο κ. Σημίτης». Και καταλήγει, στον επίλογό του: «Σε μια τέτοια προσπάθεια η Ελλάδα θα έχει πιστεύω, την συμπαράσταση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των ΗΠΑ». Την ίδια ώρα, η Άγκυρα ολοένα και ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης. Τελευταίο «κρούσμα», η προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου ότι φρεγάτες θα συνοδεύουν το δεύτερο γεωτρύπανο που θα στείλει στην ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη, η Ουάσινγκτον έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, καλώντας την να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή.

Ελλάδα – Τουρκία: Και η Ντόρα προχώρησε σε ανησυχητικές δηλώσεις

Μιλώντας χθες στον Γιώργο Αυτιά, η Ντόρα Μπακογιάννη που γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνοτουρκικά, έκανε λόγο για ένα μεγάλο πρόβλημα με την Τουρκία το οποίο δυστυχώς έχει αφεθεί στην άκρη». «Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι σε μια Ελλάδα που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, σε μια Ελλάδα που η κυβέρνηση εγκατέλειψε τα ελληνοτουρκικά εδώ και πάρα πολύ καιρό στην τύχη τους, σε μια Ελλάδα η οποία μοιραία ασχολείται με τις εκλογές, αυτή την στιγμή πάρα πολύ κοντά μας υπάρχουν προκλήσεις οι οποίες είναι πρωτοφανείς» υπογράμμισε η κυρία Μπακογιάννη.

«Έχω ζήσει προκλήσεις της Τουρκίας πολλές. Δεν είχε φτάσει ποτέ η Τουρκία σε τόσες δηλώσεις όπως κάνει σήμερα. Δεν είχαν γίνει ποτέ τόσες δηλώσεις για αποφυγή κρίσεως όπως γίνονται σήμερα» συνέχισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και παρότρυνε όλους: «Σε αυτό το θέμα, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, οφείλουμε εμείς οι Έλληνες να είμαστε όλοι μία γροθιά». «Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι μπροστά σε ένα πρόβλημα το οποίο μεγεθύνεται και -Θεός φυλάξοι- δεν ξέρω αν μπορεί να καταλήξει σε μια ανεπιθύμητη, ενδεχομένως και απ’ τις δυο πλευρές, αλλά τυχαία κρίση» ήταν η προειδοποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις