Γερμανία: Σε έξαρση ο αντισημιτισμός – Συνιστούν στους Εβραίους να μη κυκλοφορούν με κιπά!

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σε έξαρση ο αντισημιτισμός – Συνιστούν στους Εβραίους να μη κυκλοφορούν με κιπά!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Γερμανία: Σκιές από το σκοτεινό παρελθόν της Γερμανίας συνεχίζουν να σαλεύουν...

31.05.2019 | 17:27

Γερμανία: Ακραίες ιδεολογίες από το σκοτεινό παρελθόν της Γερμανίας απειλούν να επαναφέρουν στη ζωή το φάντασμα του αντισημιτισμού. Όπως αναφέρει σε άρθρο της η DW, πρόσφατα ο Φέλιξ Κλάιν, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, εξέφρασε την άποψη ότι οι πολίτες εβραϊκής καταγωγής που βγαίνουν στον δρόμο φορώντας κιπά κινδυνεύουν. Ο Κλάιν προχώρησε μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, καθώς συνέστησε στους ενδιαφερόμενους «να μην κυκλοφορούν παντού στη Γερμανία με το κιπά», το παραδοσιακό κάλυμμα της κεφαλής για τους άνδρες. Η προειδοποίηση φαίνεται να έχει έρεισμα στην εγκληματολογική στατιστική, η οποία για το 2018 καταγράφει 1.799 αδικήματα με αντισημιτικό υπόβαθρο, μία αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό εντεταλμένο, υπάρχει μια γενικότερη «εκτράχυνση των ηθών», η οποία ουσιαστικά προετοιμάζει το έδαφος για να εκδηλωθεί η επιθετικότητα απέναντι σε ανθρώπους με εβραϊκή καταγωγή.  Οι δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου προκάλεσαν αίσθηση ακόμη και στο Ισραήλ. Ο πρόεδρος της χώρας Ρόιβεν Ρίβλιν κάνει λόγο για μία «συνθηκολόγηση μπροστά στον αντισημιτισμό» και υποστηρίζει ότι «για μία ακόμη φορά» οι Εβραίοι δεν αισθάνονται ασφαλείς στη Γερμανία. Ο Ζίγκμουντ Κένιγκσμπεργκ, εντεταλμένος της εβραϊκής κοινότητας του Βερολίνου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, δεν συμφωνεί από μεριάς του με τον όρο «συνθηκολόγηση» αλλά επισημαίνει ότι το «καμπανάκι» του Φέλιξ Κλάιν θα μπορούσε και θα όφειλε να είναι πιο ηχηρό.

Γερμανία: Ζητείται «ουσιαστική» παρέμβαση κατά του αντισημιτισμού

«Αντιλαμβάνομαι τι θέλει να πει ο Κλάιν. Θα περίμενα όμως να προσθέσει και κάτι άλλο: πως θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε όλοι οι άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής, παντού στη Γερμανία, να μπορούν να βγαίνουν στον δρόμο με κιπά χωρίς να φοβούνται. Αυτό θα ήταν και μία ουσιαστική εξαγγελία για την πάταξη του αντισημιτισμού» , λέει ο εντεταλμένος της εβραϊκής κοινότητας. Μία ανοιχτή συζήτηση βοηθάει, αλλά δεν αρκεί, υπογραμμίζει ο Ζιγκμουντ Κένιγκσμπεργκ.

«Το κράτος πρέπει να εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία για όλους», δηλώνει στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η θρησκευτική ελευθερία προστατεύει την εμφάνιση με κιπά ή και με άλλα «θρησκευτικά σύμβολα».

Για τον Ζίγκμουντ Κένιγκσμπεργκ ένα είναι βέβαιο: «δεν πρόκειται να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό εν μία νυκτί. Αλλά μία ανοιχτή συζήτηση, η οποία τουλάχιστον αναγνωρίζει το πρόβλημα του αντισημιτισμού, ήδη μας βοηθάει. Γιατί στο παρελθόν κάποιοι προτιμούσαν να αποσιωπήσουν το πρόβλημα…»

Exit mobile version