Δούναβης: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ανατροπή ποταμόπλοιου – Αγνοούνται 20 άτομα

ΚΟΣΜΟΣ

Δούναβης: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ανατροπή ποταμόπλοιου – Αγνοούνται 20 άτομα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Δούναβης: Με κάθε ώρα που περνά μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι

30.05.2019 | 16:17

Δούναβης: Τουλάχιστον 8 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ένα πλοίο που μετέφερε Νοτιοκορεάτες τουρίστες ανατράπηκε στον Δούναβη, μετά από σύγκρουση με άλλο πλεούμενο, αργά εχθές το βράδυ. Το δυστύχημα σημειώθηκε στη Βουδαπέστη γύρω στις 23:00 ώρα Ελλάδας, κοντά στο ουγγρικό κοινοβούλιο. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, στο ποταμόπλοιο επέβαιναν συνολικά 35 άνθρωποι (30 τουρίστες, τρεις ξεναγοί και δύο μέλη του πληρώματος), από τους οποίους αγνοούνται ακόμα 20 άτομα. Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία από το βράδυ της Πέμπτης και τα δυνατά ρεύματα στο ποτάμι δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων. «Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα, αλλά σίγουρα οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι επιζώντες είναι λιγοστές» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του Ουγγρικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που μεταδίδει το Reuters, οκτώ άτομα είναι νεκρά, επτά από τα οποία ήταν Νοτιοκορεάτες τουρίστες. Ο όγδοος νεκρός είναι Ούγγρος. Επίσης, επτά άτομα έχουν διασωθεί και άλλα 20 αγνοούνται. Οι επτά διασωθέντες εμφανίζουν υποθερμία αλλά νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση. Μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης, στην οποία μετέχουν πλοία και δύτες και χρησιμοποιούνται προβολείς και ραντάρ, διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από το σημείο του δυστυχήματος. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν ημέρες για την ανέλκυση του πλοίου από τον βυθό και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν ενδεχομένως υπάρχουν πτώματα παγιδευμένα στο κουφάρι του σκάφους, το οποίο εντοπίστηκε κοντά στη γέφυρα Μαργκερίτ.

Δούναβης: Η Σεούλ στέλνει την δική της ομάδα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να «αναπτυχθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι» για να προσφερθεί βοήθεια στους συμπατριώτες του και είπε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με την ουγγρική κυβέρνηση για να ερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος. “Αυτό που προέχει είναι η ταχύτητα”, δήλωσε ο Μουν. Η Σεούλ πρόκειται να στείλει στη Βουδαπέστη 33 αξιωματούχους, ανάμεσά τους ειδικούς διασώστες και ειδικούς του στρατού, δήλωσε η προεδρική εκπρόσωπος Κο Μιν-ζουνγκ, ενώ η κυβέρνηση θα παράσχει ψυχολογική στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων.

Δούναβης: Και παιδάκι ανάμεσα στα θύματα;

Δημοσιογράφοι που βρέθηκαν επιτόπου ανέφεραν ότι στις όχθες του ποταμού είδαν ασθενοφόρα για παιδιά. Στο πλοίο που βυθίστηκε επέβαινε ένα εξάχρονο παιδί, είπε ο Λι Σανγκ-μου, ένας αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού τουριστικού πρακτορείου που είχε οργανώσει το ταξίδι. Το όνομα του παιδιού, ωστόσο, δεν συγκαταλέγεται στη λίστα με τους διασωθέντες, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Το πλοίο Γοργόνα είχε μήκος 27μ, ήταν διώροφο με μηχανή 150 ίππων και δυνατότητα να μεταφέρει 60 ανθρώπους, είπε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης η ιδιοκτήτρια εταιρεία Panorama Deck Ltd. Σύμφωνα με το μητρώο σκαφών Hajoregiszter.hu, το πλοίο, το οποίο είχε κατασκευαστεί στη Σοβιετική Ένωση το 1949, είχε τοποθετηθεί ουγγρικής κατασκευής νέος κινητήρας την δεκαετία του ’80.

Exit mobile version