Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ομιλία Τσίπρα: Έκαναν σφάλμα όσοι υποτίμησαν τη νοημοσύνη του λαού – Φθινόπωρο οι εθνικές εκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Τσίπρα: Έκαναν σφάλμα όσοι υποτίμησαν τη νοημοσύνη του λαού – Φθινόπωρο οι εθνικές εκλογές

Ομιλία Τσίπρα: Από το Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία και ζήτησε πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης.

Ομιλία Τσίπρα: Η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία του από το κέντρο της Αθήνας και την πλατεία Συντάγματος μπροστά στους φίλους του κόμματος. Όπως είπε, όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση “παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και λεηλατημένη, έναν λαό ταπεινωμένο”. Μιλώντας για την εικόνα της χώρας τότε έκανε λόγο για “τιμωρία που επέβαλαν στους πολλούς, στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της πατρίδας μας, το παλιό πολιτικό κατεστημένο και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας, για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες όπως πρόσφατα ομολόγησαν οι ίδιοι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ”.

Σημείωσε ότι τότε η κυβέρνηση πάλεψε μαζί με τον λαό, αναγκάστηκε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, “για να μπορούμε σήμερα μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά”. “Σήμερα αισθανόμαστε όλοι μαζί δικαιωμένοι, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια στον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών, η οικονομία βγήκε από το φαύλο κύκλο και ανακάμπτει και η κοινωνία μπορεί σιγά σιγά να ανασαίνει ξανά”.

“Τώρα μπορούμε πια να είμαστε εμείς αυτοί που θα ορίζουμε το μέλλον μας και να κυβερνάμε με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και όχι τις υποδείξεις των δανειστών και τώρα έχουμε τη δύναμη να στηρίξουμε, με δημοσιονομική ασφάλεια τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι “δεν ήταν βέβαιο και δεδομένο όταν σφίγγαμε τα δόντια να καθαρίσουμε εμείς, μαζί σας, τα σπασμένα άλλων, τα σπασμένα δεκαετιών, ότι θα φτάναμε σε ξέφωτο σήμερα”, ότι “δεν ήταν δεδομένο ότι θα τελείωναν τα μνημόνια και θα ανέκαμπτε η χρεοκοπημένη οικονομία”, όμως το κατάφερε η κυβέρνηση επειδή από την αρχή δούλεψε με σχέδιο.

“Όμως το μεγαλύτερο κατόρθωμα δεν ήταν ότι πετύχαμε την ανάσταση της οικονομίας και την έξοδο από τα μνημόνια. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι όλα αυτά τα πετύχαμε ένω ταυτόχρονα δώσαμε και κερδίσαμε πολλές μάχες για τους πολλούς και που τότε φαίνονταν χαμένες, αλλά που τις δώσαμε με πίστη και αποφασιστικότητα κόντρα στη τρόικα και του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού”.

Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι κατάφερε η κυβέρνηση μέσα σε δημοσιονομική ασφυξία να βρει πόρους για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να στηρίξει την κοινωνία, με τις πρωτοβουλίες για την δημόσια υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων “που επέβαλαν τα γεράκια του ΔΝΤ” από 1/1/2019.
“Στις μάχες που δώσαμε για τους πολλούς υπήρχαν κάποιοι που δεν έβαλαν πλάτη όλοι σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια, αλλά μας έβαζαν διαρκώς τρικλοποδιές, σε κάθε μας βήμα προπαγάνδιζαν την καταστροφή και είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας αδιαφορώντας αν αυτό θα σήμαινε και αποτυχία της χώρας”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε ότι απέτυχαν σε μία προς μία τις “καταστροφολογικές προβλέψεις” τους και πως “όταν κατέρρεαν όλα αυτά, πήγαιναν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για να ζητήσουν από τους δανειστές να μη μας κάνουν τα χατίρια και να μας τιμωρήσουν, “Δεν τα ξεχνάμε όλα αυτά. Και κυρίως δεν τα ξεχνάτε εσείς οι πολίτες”, τόνισε.

“Περάσαμε μια σύγχρονη Οδύσσεια για να φτάσουμε ως εδώ. Όμως η περιπέτειά μας βρήκε τον τελικό της προορισμό, όσα εμπόδια και αν προσπάθησαν να μας βάλουν. Τον Αύγουστο του 18 φτάσαμε επιτέλους στην Ιθάκη, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και από τότε μπορούμε να σχεδιάζουμε και να κυβερνάμε χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

“Όσο η οικονομία θα ανακάμπτει τόσο εμείς θα σχεδιάζουμε να ευημερούν οι πολλοί”, τόνισε.

Απέναντι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο ζητά την έγκριση του λαού την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαρέβαλε εκείνο που καταλογίζει στον κ. Μητσοτάκη προς τον οποίο εξαπέλυσε επίθεση. Μίλησε για σχέδιο επιστροφής των μνημονιακών πολιτικών, “που αδικεί κατάφωρα τους πολλούς και ευνοεί σκανδαλωδώς τις ελίτ”. Σχέδιο που διαπνέεται “από τη φιλοσοφία της ρήσης που είπε πριν δυο χρόνια στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, ότι «η κοινωνική αδικία είναι φυσικό φαινόμενο»” και που αν ήταν ταινία, όπως είπε, θα είχε τίτλο: “Το ΔΝΤ ξανάρχεται” με “σκηνοθέτη τον μαθητή του κου Σόιμπλε, τον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή και γνωστό ανθέλληνα κο Βέμπερ, που τον θέλει και για πρόεδρο της Κομισιόν”.

Βασικές σκηνές του έργου είναι, όπως τόνισε, η 7ήμερη εργασία, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, η κατάργηση της 13ης σύνταξης, το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, η διάλυση της δημόσιας Υγείας και η παράδοση της αποκλειστικά στους ιδιώτες, η επαναφορά του 1 προς 5 προσλήψεις – αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα, οι απολύσεις δασκάλων, γιατρών, νοσηλευτών, η κατάργηση του αφορολόγητου, με συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ που θα συρρικνώσει το εισόδημα των αγροτών και της μεσαίας τάξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα ποια κοινωνικά επιδόματα θέλει ο κ. Μητσοτάκης να ξηλώσει. “Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα αναπηρίας, το στεγαστικό επίδομα, το επίδομα ανεργίας;”.

“Ποιο απ’ όλα; Ή μήπως όλα; Είναι σαφής η απάντηση. Όπως είναι σαφές και το σχέδιο του”, είπε και τον κατηγόρησε ότι “έχει σχέδιο να ξηλώσει όλα όσα με κόπο και με μάχες καταφέραμε και να επιστρέψει τη χώρα στο βαθύ μνημονιακό σκοτάδι του 2014”.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ, “η δική μας Ελλάδα αντίθετα είναι η Ελλάδα των πολλών”, τονίζοντας πως αυτό περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των πολλών, αποκατάσταση των αδικιών που μας έφερε η κρίση.

“Γιατί έχουμε σχέδιο και όραμα για μια Ελλάδα ισότητας και αλληλεγγύης”, σημείωσε, “μια Ελλάδα των πολλών”, ένα σχέδιο με εθνικό στόχο τη μείωση της ανεργίας, με τους εργαζόμενους στο επίκεντρο, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ισχυρό κοινωνικό κράτος και προστασία των αδυνάμων, με προοπτική για όλα τα παιδιά, για όλους τους νέους αυτής της χώρας.

“Τη Κυριακή ψηφίζουμε, αποφασίζουμε με ποιο πολιτικό σχέδιο η Ελλάδα θα πορευτεί στα επόμενα χρόνια”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις