Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές 2019: Αλήθειες και ψέματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Αλήθειες και ψέματα

Εκλογές 2019: Η εκτίμηση της Πειραιώς είναι ότι οι συνταξιούχοι αντιλήφθηκαν με τον πιο «ωμό τρόπο» την κοροϊδία της κυβέρνησης και η οργή που αισθάνθηκαν μπροστά από τα ΑΤΜ θα μεταφραστεί και σε ψήφο δυσπιστίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή Κυριακή

Εκλογές 2019: Ένα ακόμη δώρο στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με την παροχή της λεγόμενης, από τον ίδιο και τους υπουργούς του, 13ης σύνταξης.

Από τον Γιάννη Ντσούνο

Όπως εκτιμούν τα στελέχη της Πειραιώς, τόσο η ίδια η σύνταξη, όσο και ο χρόνος που δόθηκε δεν θα μπορούσαν παρά να ρίξουν «νερό στον μύλο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατηγορεί εδώ και καιρό τον πρωθυπουργό για λαϊκισμό και πολιτική απάτη εις βάρος όχι μόνο των συνταξιούχων, αλλά του συνόλου των ψηφοφόρων. Και αυτή ακριβώς θα είναι η στρατηγική της ΝΔ τις τελευταίες ώρες πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών και των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Η αντιπαράθεση της αλήθειας απέναντι στα ψέματα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Αρχίζοντας από το τελευταίο, την 13η σύνταξη, στη ΝΔ δηλώνουν ότι αυτή η παροχή μετατράπηκε ουσιαστικά σε «επίδομα κάλπης», με μοναδικό κριτήριο την υφαρπαγή της ψήφου των συνταξιούχων και όχι την ουσιαστική αύξηση του εισοδήματός τους. Η αλήθεια απέναντι σε αυτήν την προεκλογική παροχή του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι τα ποσά που έλαβαν οι συνταξιούχοι, και μάλιστα χωρίς να έχουν ενημερωθεί, είχαν φορολόγηση της τάξης του 22% και παράλληλα κρατήσεις 6% υπέρ υγείας, όπως γίνεται με όλα τα επιδόματα. Επομένως το τελικό ποσό ήταν κατά 28% μικρότερο από αυτό που εκείνοι ανέμεναν.

Η εκτίμηση της Πειραιώς είναι ότι οι συνταξιούχοι αντιλήφθηκαν με τον πιο «ωμό τρόπο» την κοροϊδία της κυβέρνησης και η οργή που αισθάνθηκαν μπροστά από τα ΑΤΜ θα μεταφραστεί και σε ψήφο δυσπιστίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή Κυριακή. Στον αντίποδα, τα στελέχη της Πειραιώς θυμίζουν τις φράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για ορθολογική και κοστολογημένη αντιμετώπιση του συνόλου των συντάξεων, αλλά και την χορήγηση μόνιμων και όχι έκτακτων παροχών, εάν υπάρξει κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος στην ελληνική οικονομία.

Επόμενο ψέμα της κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ σε πολλά αγαθά που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» και που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα ήταν ένα οριζόντιο μέτρο. Η αλήθεια και πάλι δεν είναι αυτή, καθώς στον μειωμένο ΦΠΑ δεν μπαίνουν όλα τα προϊόντα, αλλά συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ αγαθά όπως ο καφές για παράδειγμα δεν εντάσσονται στην μείωση. Το αλαλούμ που επικρατεί ακόμη και μεταξύ των εμπόρων που δεν γνωρίζουν πια προϊόντα εντάσσονται στην μείωση το ΦΠΑ, έρχεται να αντικαταστήσει η αλήθεια της ΝΔ, που στο πρόγραμμά της αναφέρει μια προ μία τις κατηγορίες προϊόντων με μειωμένο ΦΠΑ και μάλιστα χωρίς την επιφύλαξη ότι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες αυτές θα αυξηθούν στο μέλλον.

Ισχυρότερο επιχείρημα των «γαλάζιων βουλευτών» σ’ αυτήν την περίπτωση είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρήκε πολλές υπηρεσίες και προϊόντα στον χαμηλό συντελεστή, τα ανέβασε στον υψηλό συντελεστή και τώρα τα μειώνει ακριβώς εκεί που τα βρήκε το 2014.

Στα κυβερνητικά ψέματα εντάσσεται και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Ψέμα πρώτο ότι η ρύθμιση αυτή θα έρχονταν προς ψήφιση στην βουλή στις αρχές του έτους και τελικά η πλατφόρμα στην οποία μπορούν οι πολίτες να μπουν για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους άνοιξε λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις ευρωεκλογές. Ψέμα δεύτερο ότι η εν λόγω ρύθμιση θα αφορούσε σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών και φυσικών προσώπων. Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, στην ρύθμιση δεν υπάγονται όλοι, τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά, ενώ δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα για τους καλοπληρωτές.

Ακόμη ένα ψέμα που ακούγεται από κυβερνητικά χείλη είναι η μείωση του αφορολόγητου. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν πρόκειται να ισχύσει επί των ημερών της παρά το γεγονός ότι έχει ψηφίσει την μείωσή του και μάλιστα δύο φορές, με ισχύ από την 1/1/2020. Η αλήθεια της ΝΔ σε αυτήν την περίπτωση είναι η τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή για την μείωση του αφορολόγητου και την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε.

Η τακτική αυτή που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ως στόχο να καταστήσει τον Αλέξη Τσίπρα πλήρως αναξιόπιστο στα μάτια των πολιτών όχι σε επίπεδο «υψηλής πολιτικής», αλλά σε επίπεδο καθημερινότητας, αφού όλα τα παραπάνω αφορούν στην τσέπη των πολιτών και στην καθημερινή τους διαβίωση.

Τα θέματα δικαιοσύνης,  χειραγώγησης των θεσμών, τα θέματα ασφάλειας, παιδείας και εξωτερικής πολιτικής παραμένουν στις πρώτες θέσεις της ατζέντας ενόψει εκλογών, αλλά τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ΝΔ επικεντρώνεται στην οικονομία και ιδιαίτερα στην οικονομία των νοικοκυριών. Το μότο «αλήθειες και ψέματα» είναι αυτό που, σύμφωνα με τα στελέχη της Πειραιώς, θα πείσει και τους τελευταίους αναποφάσιστους ότι η ψήφος που οδηγεί σε σταθερό οικονομικό μονοπάτι την χώρα και την τσέπη τους είναι η ψήφος στη ΝΔ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις