alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Τσιμτσιλή: Ένας άλλος Κυριάκος – Η Μαρέβα, τα παιδιά του, οι συμβουλές στα ζευγάρια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Τσιμτσιλή: Ένας άλλος Κυριάκος – Η Μαρέβα, τα παιδιά του, οι συμβουλές στα ζευγάρια

Μητσοτάκης – Τσιμτσιλή: Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σταματίνα Τσιμτσιλή, κέρδισε και σε τηλεθέαση.

Μητσοτάκης – Τσιμτσιλή: Μια πραγματικά διαφορετική συνέντευξη έδωσε σήμερα το πρωί, στην Σταματίνα Τσιμτσιλή, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια συνέντευξη και για θέματα πέραν της πολιτικής. Μίλησε για τα παιδιά του, απάντησε σε ερωτήσεις για την οικογένειά του, για τους φίλους των παιδιών του, αλλά και για τη σχέση του με την Μαρέβα Μητσοτάκη. Και απάντησε και σε μια ωραία ερώτηση, τι θα έλεγε στα παιδιά του αν του έλεγαν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σταματίνα Τσιμτσιλή

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θα ξεκινήσω και θα πω ότι είναι πολύ μεγάλη μας χαρά και πολύ μεγάλη μας τιμή που είστε εδώ μαζί μας. Σας ευχαριστούμε που λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες θέλετε να δώσετε και μία διαφορετική συνέντευξη.

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να βρεθώ στην ωραία παρέα σας.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Καταρχήν θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, να χαίρεστε και το γιο σας.

Σας ευχαριστώ.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Είναι μία μέρα γιορτής, έχουμε και εμείς εορτάζοντες.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους τους εορτάζοντες. Το όνομα Κωνσταντίνος υπάρχει στην οικογένεια, γιορτάζει ο γιος μου, να του ευχηθώ χρόνια πολλά.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σαν σήμερα γιόρταζε και ο μπαμπάς σας. Τι θυμάστε από αυτή τη μέρα; Πάντα το σπίτι γεμάτο με φίλους, με τραπέζια. Ξέρω ότι η μαμά σας ήταν και μία εκπληκτική μαγείρισσα.

Η μάνα μου ήταν πάντα μία γυναίκα πολύ φιλόξενη, πολύ ανοιχτή, πολύ χαμογελαστή. Και πάντα η γιορτή του πατέρα μου ήταν μία ευκαιρία να βρεθεί με συγγενείς, με φίλους. Το σπίτι ήταν πάντα ανοιχτό, όπως ανοιχτά είναι, νομίζω, και τα πιο πολλά σπίτια σήμερα. Έχουμε αυτό το καλό ως Έλληνες όταν γιορτάζουμε να θέλουμε να μοιραζόμαστε τη χαρά μας με άλλους. Και αυτό είναι πολύ όμορφο.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έτσι είναι. Μπορεί απλά να φαντάζεται κάποιος ότι, επειδή ο πατέρας σας είχε πολύ σκληρό πρόγραμμα, έλεγε στη μητέρα σας: μην καλείς και συνέχεια κόσμο, είμαι όλη την ημέρα με κόσμο στη δουλειά, θέλω λίγο να χαλαρώσω να σας απολαύσω.

Δεν είχε κανένα τέτοιο ζήτημα. Ήταν ένας άνθρωπος αρκετά διαφορετικός από τη δημόσια εικόνα του, πολύ ευγενής, πολύ χαμογελαστός, πολύ καλός. Και του άρεσε πάντα να βρίσκεται με την οικογένειά του, αλλά και με φίλους, οπότε δεν τον ενοχλούσε ποτέ αυτό και ήταν πάντα το σπίτι μας ανοιχτό τέτοια μέρα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Να χαίρεστε το γιο σας. Λοιπόν, σε τέσσερις μέρες τελειώνει η προεκλογική περίοδος, θέλω να μου πείτε πώς αποτιμάτε αυτή τη μάχη; Είστε ικανοποιημένος, πώς νιώθετε; Είστε κουρασμένος; Γιατί έχετε και ένα εξαντλητικό πρόγραμμα. Χθες ήσασταν στην Πάτρα, σε πολύ λίγες ώρες είστε εδώ συνεπής στο ραντεβού σας.

Οι εκλογές είναι πάντα κουραστικές, αλλά είναι και μία εξαιρετικά δημιουργική διαδικασία, όμορφη. Έρχεσαι σε επαφή με πολύ κόσμο, παίρνεις ενέργεια από τον κόσμο, δίνεις πίσω ενέργεια, εισπράττεις πολλά συναισθήματα, τα πιο πολλά ευτυχώς για εμένα είναι θετικά. Αυτό μου δίνει μεγάλη δύναμη και μεγάλη αισιοδοξία, αλλά έχουν μείνει τέσσερις μέρες ακόμα. Δεν έχει τελειώσει η προεκλογική περίοδος και θα αγωνιζόμαστε μέχρι και την τελευταία στιγμή να πείσουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν. Αυτή είναι η δουλειά μας. Και ξέρουμε βέβαια ότι θα ακολουθήσει και άλλη προεκλογική περίοδος, νωρίτερα, αργότερα, δεν το ξέρω.

Προσωπικά εύχομαι όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, αλλά ξέρουμε ότι θα έχουμε και ένα δεύτερο γύρο που θα είναι οι εθνικές εκλογές, που θα γίνουν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Αλλά ήταν και είναι μία ωραία προεκλογική περίοδος. Πρέπει να σας πω ότι αυτό που κάνω δεν είναι κάτι καινούργιο για εμένα. Έχω γυρίσει την Ελλάδα 3,5 χρόνια συστηματικά οπότε ξαναβρίσκομαι και ξαναβρίσκομαι στα ίδια μέρη στα οποία έχω πάει. Τώρα με πολύ περισσότερο κόσμο και με άλλου είδους συγκεντρώσεις, πιο μεγάλες.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Με πιο έντονο παλμό, όσο πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών.

Λογικό είναι. Και σε όσους λένε, ξέρετε, ότι είναι ξεπερασμένες οι συγκεντρώσεις θα απαντούσα και ναι και όχι. Ναι, είναι πάντα καλύτερα, νομίζω, και εμένα μου αρέσει να βρίσκομαι συχνά με πολίτες και να μπορώ να συνομιλώ και να απαντώ σε ερωτήματα αλλά και η μεγάλη συγκέντρωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, είναι μία ευκαιρία στον κόσμο να εκφραστεί.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Να ανταλλάξει απόψεις, να συναντηθεί και γενικά…

Και βέβαια εμένα μου αρέσει ο κόσμος να εκφράζει πάντα θετικά συναισθήματα. Δεν μου αρέσει η γκρίνια, δεν μου αρέσει η μιζέρια. Νομίζω ότι είμαστε πολύ.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μας έχει συντροφεύσει και πολύ τα τελευταία χρόνια.

Και ευτυχώς πρέπει να σας πω ότι εμένα μου αρέσει και η εκπομπή σας διότι δίνετε πάντα μια χαμογελαστή νότα, το λέει και το όνομα της εκπομπής σας. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χαμόγελο.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θα συμφωνήσω. Και χαίρομαι πολύ που το αναγνωρίζετε γιατί πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Έχουμε περάσει πολύ δύσκολα όλοι μας. Και νομίζω ότι πρέπει να προσβλέπουμε στο καλύτερο. Θα αλλάζατε κάτι σε αυτή τη διαδρομή μέχρι την Κυριακή; Κάνοντας δηλαδή έτσι την αυτοκριτική σας ενδεχομένως ή γυρνώντας τον χρόνο πίσω, βλέπετε κάτι που θα θέλατε να το είχατε κάνει διαφορετικά;

Κοιτάξτε, πάντα διορθώνουμε πράγματα σε μία προεκλογική περίοδο. Δεν θα άλλαζα ουσιαστικά πολλά από αυτά τα οποία έγιναν. Νομίζω ότι με μία ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής, μερικές φορές όταν μπλεκόμαστε σε έντονη αντιπαράθεση αυτό κάποιους, αρκετούς συμπολίτες μας.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Τους ενοχλεί. Αυτή η πόλωση εννοείτε.

Τους αποξενώνει. Η επιλογή μου ήταν και παραμένει μέχρι τέλους να μιλήσω μόνο θετικά και να παρουσιάσω το δικό μου, το δικό μας σχέδιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη της επόμενης μέρας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εκλογές που θα γίνουν είναι ευρωεκλογές. Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αλλά προφανώς ψηφίζουμε και για την Ελλάδα. Είναι οι πρώτες εκλογές μετά από σχεδόν 4 χρόνια, οπότε είναι μία ευκαιρία και για εμένα να μιλήσω όχι μόνο για την Ευρώπη που θέλουμε, αλλά και για την Ελλάδα την οποία έχω σχεδιάσει στο μυαλό μου. Και να μιλήσω για το σχέδιό μου για την επόμενη μέρα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Να υποθέσω ότι όλον αυτόν τον καιρό και ειδικά όσο πλησιάζουμε στη μεγάλη μέρα, έχετε στερηθεί την οικογένειά σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα; Και αν το έχουν αποδεχθεί, φυσικά, ή αν συνεχίζουν να γκρινιάζουν γιατί διεκδικούν τον σύζυγο, τον πατέρα;

Η ανάμειξη στην πολιτική πρέπει να είναι μία οικογενειακή απόφαση. Και η οικογένεια αναγνωρίζει απόλυτα ότι ειδικά τώρα, που είμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, δεν υπάρχει ουσιαστικά πολύς χρόνος. Πρέπει να πω, βέβαια, ότι η Μαρέβα έρχεται συχνά μαζί μου, πράγμα το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι είναι μια ωραία παρέα στην προεκλογική περίοδο.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Και είναι και μια ευκαιρία να είστε μαζί.

Και να είμαστε μαζί και να ξεκλέβουμε λίγες ιδιωτικές στιγμές. Προσπαθώ, να είμαστε μαζί. Τώρα, ας πούμε, στα Χανιά βρεθήκαμε και είχαμε μια πολύ ωραία, πολύ μεγάλη συγκέντρωση. Ξεκλέψαμε μετά μία ωρίτσα, να πάμε να φάμε οι δυο μας σ’ ένα πολύ ωραίο παραλιακό ταβερνάκι. Είναι λίγες στιγμές ηρεμίας που χρειάζονται, διότι δεν πρέπει κανείς να παρασύρεται υπερβολικά από την αδρεναλίνη της προεκλογικής περιόδου. Γιατί υπάρχει μεγάλη ένταση. Καλό είναι να μπορεί να αποσυμπιέζεται. Η κορούλα μου η μικρή είναι αυτή που αισθάνομαι ότι…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Παραπονιέται;

Αισθάνομαι ότι μου λείπει και της λείπω περισσότερο.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έχω μάθει ότι της έχετε και ιδιαίτερη αδυναμία. Δεν ξέρω αν είναι επειδή είναι η μικρούλα σας ή είναι η μόνη που σας έχει μείνει εδώ, γιατί τα άλλα σας παιδιά σπουδάζουν κι έχουν φύγει από το σπίτι.

Τα άλλα μου παιδιά σπουδάζουν. Αλλά η μικρούλα μου είναι 16 χρονών, είναι το μικρό. Νομίζω ότι πάντα σε όλες τις ελληνικές οικογένειες υπάρχει μια μικρή αδυναμία στο τελευταίο παιδί, το οποίο έχει μείνει στο σπίτι. Μόνο και μόνο επειδή είναι το τελευταίο, όμως.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Άμα φύγει κι αυτό.

Έχω μία καταπληκτική σχέση, ευτυχώς, και με τα τρία μου παιδιά. Αλλά, τώρα αυτή είναι που είναι ακόμη μαζί μας στο σπίτι. Βέβαια, πρέπει να πω ότι είναι 16 χρονών. Οι φίλοι της, τουλάχιστον που είναι μια τάξη μεγαλύτερη ψηφίζουν. Άρα, η ίδια έχει πολιτική άποψη, μου λέει τη γνώμη της συχνά.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θα σας τα ρωτήσω. Αλλά, βλέπω κάποιες πολύ ωραίες φωτογραφίες. Και πραγματικά αναρωτιέμαι, κύριε Πρόεδρε, επειδή έχω κι εγώ τρία παιδιά, περνάνε γρήγορα τα χρόνια; Δηλαδή, είδα την Δάφνη και τα άλλα σας παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία-και τον Κωνσταντίνο και τη Σοφία. Και τώρα, τα δύο σπουδάζουν, έχουν τραβήξει το μονοπάτι τους και πορεύονται σαν ενήλικες. Και η Δάφνη είναι 16 χρονών, που ήταν κάποτε η μικρούλα.

Περνούν πολύ γρήγορα τα χρόνια. Η αλήθεια είναι όταν τις βλέπω κι εγώ τις φωτογραφίες τις βρίσκω πολύ όμορφες. Ναι, τα χρόνια περνούν γρήγορα. Να περνούν ωραία, να είναι γερά τα παιδιά. Κρατάμε τις όμορφες θετικές αναμνήσεις από την οικογενειακή μας ζωή. Δεν αισθάνομαι ότι στερήθηκα τα παιδιά μου. Αισθάνομαι ότι έχω δώσει πολλά στα παιδιά μου. Και όταν είχαμε τις δυσκολίες μας, τις οικογενειακές, πάντα ήμουν πολύ κοντά στα παιδιά. Και βέβαια, τώρα βλέπω ειδικά αυτήν τη φωτογραφία, που ήταν δύο η Σοφία και ενός ο Κωνσταντίνος και αναρωτιέμαι. Τώρα είναι 21 ο γιος μου. Και πραγματικά, λες: πότε πέρασαν 20 χρόνια;

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ναι, ο χρόνος περνάει γρήγορα. Μου είπατε για τις οικογενειακές δυσκολίες. Και αναρωτιέται ο κόσμος αν το γυαλί ραγίσει, μπορεί να ξανακολλήσει; Γιατί εγώ παρακολουθώντας σας με την Μαρέβα, βλέπω ένα ζευγάρι πολύ ερωτευμένο, σαν να ήταν προορισμένο να είναι για πάντα μαζί. Αυτό το διάλειμμα στη σχέση σας βοήθησε ώστε να το αντιληφθείτε και οι δύο;

Δεν πιστεύω ότι άμα το γυαλί κολλήσει, δεν ξανακολλάει. Εμείς ήμασταν αρκετά χρόνια χώρια. Ξαναβρεθήκαμε μαζί. Περάσαμε μία μεγάλη προσωπική δυσκολία, όπως, νομίζω, πολλές οικογένειες περνούν τις δικές τους δυσκολίες. Προσπαθήσαμε να την κρατήσουμε και να μη μιλήσουμε πολύ δημόσια για αυτό το θέμα. Είμαστε ξανά μαζί. Νομίζω ότι είμαστε καλύτερα από ό,τι ήμασταν. Πιο ώριμοι και οι δύο. Είδαμε τι πήγε λάθος, γιατί φτάσαμε στο σημείο να μην είμαστε μαζί. Δεχθήκαμε και οι δύο τα σφάλματά μας, αλλάξαμε πράγματα που δεν άρεσαν στον έναν και στον άλλον. Και η συμβουλή μου, αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή, είναι ότι οι οικογένειες, όσο γίνεται, πρέπει να μένουν ενωμένες. Και αξίζει πάντα μία επιπρόσθετη προσπάθεια να μείνει μία οικογένεια ενωμένη. Όχι μόνο γιατί είναι καλό για τα παιδιά. Αλλά, γιατί τελικά πολλές φορές ψάχνει κανείς κάτι καλύτερο.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Που νομίζει ότι υπάρχει, αλλά τελικά το είχε δίπλα του.

Νομίζει ότι υπάρχει, για να διαπιστώσει ότι αυτό είναι μία φαντασίωση.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Η Μαρέβα είναι τόσο δυναμική όσο φαίνεται; Παρ’ όλο που πάντα είναι ένα βήμα πίσω από εσάς, στις συγκεντρώσεις, στις υποχρεώσεις σας, ξέρω ότι είναι πολύ δυναμική στη δουλειά της. Έχει ένα πολύ επιτυχημένο brand ρούχων. Πώς είναι σαν σύζυγος, σαν φίλη; Γιατί κάνετε και παρέα, όπως μου λέτε. Πώς είναι σαν γυναίκα;

Με τη Μαρέβα γνωριστήκαμε πριν από 26-27 χρόνια στο Πανεπιστήμιο. Είναι -σίγουρα νομίζω ότι ο κόσμος βλέπει τη δυναμική της πλευρά- μια επιτυχημένη επιχειρηματίας. Πάλεψε πάρα πολύ επιχειρηματικά για να υποστηρίξει την εταιρία της. Είναι μια μικρομεσαία ελληνική εξαγωγική επιχείρηση. Οπότε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας τα ακούω κάθε μέρα μέσα στο σπίτι μου.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ναι, από πρώτο χέρι.

Από πρώτο χέρι. Παλεύει να στήσει τη δουλειά της και να προβάλει -πιστεύω κατά την άποψή μου- όμορφα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Αλλά είναι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος, πολύ τρυφερός. Νοιάζεται πολύ για τους ανθρώπους. Και μερικές φορές αισθάνομαι ότι – να το πω έτσι απλά όπως το λέει ο κόσμος- γίνεται κομμάτια για να βοηθήσει κόσμο και ταλαιπωρείται.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αυτό είναι πολύ όμορφο που περιγράφετε.

Προσπαθεί να κρατήσει πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Δεν μου αρέσουν ποτέ οι συγκρίσεις και σίγουρα δεν θα πω ότι είμαστε μια συνηθισμένη οικογένεια λόγω της δουλειάς μου, αλλά είμαστε μια κανονική οικογένεια.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Προσπαθείτε όμως να έχετε συνηθισμένες στιγμές καθημερινότητας, δηλαδή να είστε με τα παιδιά σας, να βγείτε, να…

Δυο φορές την εβδομάδα βρέξει-χιονίσει θα φάμε στο σπίτι, αυτοί που είμαστε στο σπίτι. Προσπαθώ μια φορά στις 15 μέρες να ξεκλέβουμε ένα βράδυ με την Μαρέβα να βγαίνουμε οι δυο μας. Επειδή έχουμε και πολλά κοινά ενδιαφέροντα μπορεί να πάμε να κάνουμε κανένα ποδήλατο μαζί ή να πάμε να τρέξουμε μαζί, να πάμε περπατήσουμε μαζί.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μισό λεπτό, μια άνω τελεία γιατί έχω μάθει ότι είστε και πολύ αθλητικός. Δεν το ξέρει ο κόσμος. Παίζετε μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τένις, κάνετε γυμναστική κάθε μέρα.

Δεν κάνω γυμναστική κάθε μέρα. Θα ήθελα να κάνω κάθε μέρα, προσπαθώ.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Εντάξει, δεν λέω τώρα στις μέρες που είναι γεμάτες υποχρεώσεις.

Θα ήθελα. Ο αθλητισμός είναι πολύ σημαντικός για εμένα. Από μικρός ήταν έτσι. Δεν είναι για εμένα life style, είναι η ουσία της γυμναστικής. Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να αθλείται. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ψυχική μας υγεία. Για εμένα είναι η καλύτερη εκτόνωση από την ένταση της δουλειάς μου.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Και καλό παράδειγμα αν μου επιτρέπετε και για τους νέους για να τους κρατήσει μακριά από κακές συνήθειες και εθισμούς.

Βλέπω κάτι φωτογραφίες εκεί με τα ποδήλατά μας στην Πάρνηθα. Αλλά η γυμναστική είναι καλή και για την υγεία. Και επιμένω πάρα πολύ στο πρόγραμμά μας για τη δημόσια υγεία και για την πρόληψη. Γιατί μιλάμε στην ουσία; Να μην καπνίζουμε, να μην πίνουμε, να μην πίνουμε πολύ τουλάχιστον, να τρώμε καλά και να γυμναζόμαστε.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Καλά αυτό με το τσιγάρο επειδή και εγώ δεν καπνίζω, καπνίζουν παντού.

Ναι, αλλά αυτό θα αλλάξει την επόμενη μέρα, τουλάχιστον για τους κλειστούς χώρους. Είμαι απολύτως αποφασισμένος να επιβάλω τον αντικαπνιστικό νόμο. Είναι μία δοκιμασία για ολόκληρη την κοινωνία αν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό. Στις μετρήσεις που κάνουμε οι καπνιστές μάς λένε: “Θέλουμε να επιβληθεί ο αντικαπνιστικός νόμος”. Χρέος μας είναι επιτέλους να το κάνουμε πράξη.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μα είναι περίεργο πώς οι Έλληνες συμμορφώνονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα δεν αποδέχονται ότι δεν μπορούν να καπνίσουν στα εστιατόρια.

Αυτό πρέπει να γίνει σε όλους τους χώρους γιατί πρέπει να σκεφτόμαστε και τους εργαζόμενους. Δηλαδή τα νέα παιδιά που δουλεύουν στα μπαρ και στα εστιατόρια 8 και 10 ώρες και δεν καπνίζουν.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Δεν είναι σωστό, βέβαια.

Είναι επικίνδυνο για την υγεία τους να τα υποβάλλουμε στο παθητικό κάπνισμα. Δεν είναι μόνο οι πελάτες. Είναι και οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους 8 και 10 ώρες την ημέρα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Εγώ επειδή το έχω κόψει το τσιγάρο και είμαι και αντικαπνίστρια, συμφωνώ μαζί σας και πραγματικά επικροτώ κάτι τέτοιο και μακάρι να το πραγματοποιήσετε από την επόμενη μέρα. Σε περιόδους διακοπών είστε πιο χαλαρός, είναι κάτι που κάνετε που δεν σας το επιτρέπει το πρόγραμμά σας; Δηλαδή κολυμπάτε, κάνετε τις βόλτες σας;

Ναι μου αρέσει το κολύμπι το καλοκαίρι, ο αθλητισμός και διάβασμα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θα ξενυχτήσετε λίγο παραπάνω, θα το ρίξετε έξω;

Ενίοτε μπορεί να ξενυχτήσω λίγο, να βγω. Δεν είμαι πολύ του ξενυχτιού, είμαι πιο πολύ πρωινός τύπος. Υπάρχουν πρωινοί και βραδινοί τύποι. Εγώ είμαι πιο πολύ πρωινός. Μου αρέσει να ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωί. Δεν μπορείς και να ξυπνάς πολύ νωρίς το πρωί και να ξενυχτάς.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Το λέτε σε εμένα που ξυπνάω 6:00, από τις 10:30 κοιμάμαι.

Και εγώ συνήθως τέτοια ώρα ξυπνάω για τη δουλειά μου γιατί μου αρέσει να δουλεύω το πρωί. Το πρωί είναι ήσυχη ώρα όταν έχω να γράψω κάτι. Συχνά στις ομιλίες μου γράφω ο ίδιος αρκετά πράγματα. Προτιμώ να το κάνω νωρίς το πρωί. Αλλά στις διακοπές μου κάνω τα πράγματα που μου αρέσουν. Δηλαδή περνάω χρόνο.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Εκεί σας διεκδικούν περισσότερο οι δικοί σας άνθρωποι; Δηλαδή θα σας πει η Μαρέβα: Φτάνει με το κινητό σου, εδώ είμαστε διακοπές. Ή η κόρη σας: Μπαμπά, σε έχω για δύο μέρες.

Το ζήτημα του κινητού είναι ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουμε και οι δύο. Προσπαθούμε όταν βγαίνουμε έξω να αφήνουμε τα κινητά στην άκρη, δεν είναι πάντα εύκολο. Και ναι νομίζω ότι πρέπει να επιδιώκουμε όλοι μας, αυτό δεν αφορά μόνο εμάς, στιγμές που θα είμαστε offline, να αφήνουμε το κινητό στην άκρη. Είναι εντυπωσιακό, όταν κανείς βλέπει τις εφαρμογές πόση ώρα είναι στο κινητό. Ξαφνικά καταλαβαίνει ότι περνάει ώρες ολόκληρες κοιτάζοντας μία οθόνη. Και κοιτάζοντας μία οθόνη δεν κοιτάς γύρω σου.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σωστά, και τους ανθρώπους σου.

Ναι, ο ψηφιακός κόσμος είναι σημαντικός, ναι το κινητό είναι ένα εργαλείο που μας βοηθάει πολύ στην παραγωγικότητά, αλλά καλό είναι μερικές φορές να το αφήνουμε στην άκρη.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θα συμφωνήσω. Έχετε γνωρίσει τα φλερτ που κατά καιρούς έχουν τα παιδιά σας; Εντάξει, την Δάφνη την αφήνω απέξω γιατί είναι μικρούλα ακόμα, και να έχει να μην το σχολιάσουμε.Πώς είστε; Είστε ο κλασσικός Έλληνας πατέρας, κύριε Πρόεδρε, που κανένας δεν είναι τόσο τέλειος για την κόρη του.

Θα πρέπει να ρωτήσετε τη Σοφία και τον Κωνσταντίνο, αλλά νομίζω ότι…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Εσείς νιώθετε ότι είστε αυστηρός;

Όχι, νομίζω ότι είμαι το ανάποδο. Είμαι πολύ χαλαρός και νομίζω ότι σήμερα πια τα παιδιά πρέπει να έχουν την άνεση να μπορούν να μιλούν για τις σχέσεις τους, να φέρνουν τους φίλους τους, τις φίλες τους στο σπίτι. Έχουμε κάνει διακοπές μαζί. Έχουμε περάσει πολύ ωραία και νομίζω ότι αυτά αλλάζουν εποχές. Δηλαδή εκ των πραγμάτων κάνουμε με τα παιδιά μας πράγματα που δεν θα κάναμε με τους γονείς μας.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έχετε απόλυτο δίκιο. Το ρόλο του αυστηρού στην διαπαιδαγώγησή τους ποιος τον είχε μέσα στα χρόνια; Παραδοσιακά, εσείς ή η μητέρα τους;

Και οι δύο, αλλά νομίζω…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Γιατί συνήθως ένας έχει το ρόλο.

Ναι, αλλά να πω όμως κάτι; Η εμπειρία μου λέει ότι όταν πρέπει να είσαι αυστηρός με το παιδί πρέπει να είναι και οι δύο αυστηροί. Τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και μπορούν πάντα να “παίζουν” τον ένα γονιό. Και νομίζω -θα το καταλάβουν αυτό και οι τηλεθεατές μας, ειδικά οι μαμάδες- θα “παίξουν” τον ένα γονιό….

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Συγγνώμη που σας διακόπτω. Οι μαμάδες είμαστε οι αυστηρές και έρχεστε οι μπαμπάδες και μας τα χαλάτε.

Και τα χαλάμε. Για αυτό, λοιπόν, επειδή και εγώ έχω φάει πολύ γκρίνια για αυτό, προσπαθώ στα σημαντικά να είμαι εναρμονισμένος με την Μαρέβα. Και αν έχουμε κάτι να πούμε, να πούμε και οι δύο το ίδιο.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σαν κοινό μέτωπο, σωστό. Ερώτηση, που θέλω να την αντιμετωπίσετε με χιούμορ. Έρχεται η Σοφία και φέρνει ένα νέο σύντροφο, ο οποίος είναι αξιόλογο παιδί, νέο, αλλά είναι έντονα πολιτικοποιημένο και σας λέει ότι: “Εγώ ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ”. Τι κάνετε;

Δεν μας έχει τύχει, αλλά τι θα κάνω; Θα τον καθίσω κάτω και θα τον πείσω ότι πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Δεν θα πείτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, ας πούμε;

Αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και αλίμονο αν σε αυτές τις ηλικίες δεν υπάρχει και μία αντίδραση. Έτσι δεν είναι; Αλλά δεν έχω προκαταλήψεις. Δεν μου έχει τύχει, αλλά θα το αντιμετώπιζα με πολύ χιούμορ.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Λέτε για την εφηβεία και τις επαναστάσεις. Εσείς υπήρξατε ποτέ επαναστάτης; Γιατί το να μεγαλώνεις σε ένα σπίτι με πατέρα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με όλα τα φώτα πάνω στην οικογένειά σας από την κούνια σχεδόν, πώς είναι; Νιώσατε κάποια στιγμή εγκλωβισμένος;

Και ναι και όχι. Θεωρώ ότι ήμουν τυχερός που στα παιδικά μου χρόνια, οι πρώτες μου αναμνήσεις είναι αναμνήσεις μίας πολύ δεμένης οικογένειας. Ήμασταν βέβαια τότε στο Παρίσι εξορία. Όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα και καθώς ο πατέρας μου, τη δεκαετία του ’80, έδινε το δικό του αγώνα για να γίνει Πρωθυπουργός, σίγουρα τον στερήθηκα. Δεν μπορώ να πω ότι η εφηβεία μου ήταν μία συνηθισμένη εφηβεία. Αλλά νομίζω ότι πέρασα πολύ ωραία. Οι φίλοι μου είναι από τα παιδικά μου χρόνια. Με αυτούς παίζουμε μπάλα ακόμα και τώρα και κρατάμε μία τακτική επαφή. Και βέβαια στα 18 μου έφυγα από το σπίτι μου και πήγα να σπουδάσω στο εξωτερικό.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Και ζήσατε και δουλέψατε και πορευτήκατε στον…

Έζησα πολλά χρόνια. Ίσως έφυγα στα 18 μου γιατί δεν ήθελα να με κρίνουν ποτέ μόνο για το επίθετό μου. Ήθελα να πατήσω στα πόδια μου. Έφυγα, σπούδασα στο εξωτερικό, δούλεψα στο εξωτερικό για σχεδόν μία δεκαετία και μετά γύρισα στην Ελλάδα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σας λείπει ο πατέρας σας; Πιστεύετε ότι αν ήταν στη ζωή θα σας καμάρωνε τώρα που διεκδικείτε το αξίωμα του Πρωθυπουργού;

Ναι, βέβαια, μου λείπει. Ήμουν πάρα πολύ τυχερός που τον είχα μαζί μου μέχρι τα 99 του χρόνια και τον είχα καλά. Δεν ήταν ίσως αυτονόητο γιατί με τον πατέρα μου είχαμε μισό αιώνα διαφορά. Γεννήθηκα όταν ήταν 50 ετών. Και πρέπει να σας πω ότι η σχέση μας, όσο περνούσε ο χρόνος, γινόταν καλύτερη. Ίσως στην εποχή της εφηβείας τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Υπήρχε μεγαλύτερη απόσταση, αλλά είχα μία καταπληκτική σχέση με τον πατέρα μου. Νομίζω ότι πήρα από αυτόν πολλά πράγματα. Είπαμε όλα όσα έπρεπε να πούμε ο ένας στον άλλον. Με καμάρωσε πολύ όταν έγινα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και πάντα πιστεύω ότι και από εκεί που είναι βλέπει και χαίρεται.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θα συμφωνήσω. Και θέλετε, κάποιες φορές που νιώθετε την ανάγκη να του μιλήσετε, ή σ’ αυτόν ή στην μητέρα σας, κλείνετε τα μάτια και μέσα σας τους μιλάτε; Εγώ, ας πούμε, που έχω χάσει τον μπαμπά μου το κάνω πολλές φορές. Σαν σήμερα που θα γιόρταζε και ο δικός μου μπαμπάς έκλεισα τα μάτια και του είπα: «Μπαμπά, χρόνια πολλά». Ακούγεται λίγο περίεργο σε κάποιον που δεν έχει χάσει έναν δικό του άνθρωπο.

Καθόλου περίεργο.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αλλά, θες να νιώθεις ότι διατηρείς μια επικοινωνία.

Καθόλου περίεργο δεν είναι. Και σήμερα θα περάσω από την Γλυφάδα, θα πάω στην εκκλησία του Κωνσταντίνου και Ελένης που παντρεύτηκαν οι γονείς μου, να ανάψω ένα κεράκι. Και να κάνω, νομίζω ό,τι θα έκανε ο οποιοσδήποτε θέλει μ’ αυτόν τον τρόπο να θυμηθεί και να τιμήσει τους γονείς του. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τους γονείς. Αυτοί μας έκαναν τελικά αυτό το οποίο είμαστε.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έχω ακούσει μια ιστορία. Δεν ξέρω αν ισχύει και θα ήθελα να μου την επιβεβαιώσετε, ότι η μητέρα σας, λόγω του προβλήματος υγείας που είχε, της είχαν πει ότι δεν πρέπει να κάνεις άλλο παιδί, γιατί θα διακινδυνεύσεις τη ζωή σου. Εκείνη, όμως, όταν έμεινε έγκυος σ’ εσάς, αψηφώντας και αγνοώντας τις προσταγές των γιατρών, είπε όχι, εγώ αυτό το παιδί θα το κρατήσω. Και τελικά, της ήρθε και ο γιος που τόσο περίμενε.

Η μητέρα μου έφυγε 15 χρονών από την Ελλάδα, αμέσως μετά τον πόλεμο, με πολιομυελίτιδα, σχεδόν παράλυτη. Είχε μια θεία στην Αμερική, η οποία τότε κατάφερε και επικοινώνησε με τη γιαγιά μου και της είπε «φέρ’ την εδώ, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το παιδί». Και βρήκε έναν Ελληνοαμερικάνο γιατρό στην Νέα Υόρκη, που της έκανε τότε μια τελείως πρωτοποριακή επέμβαση. Ουσιαστικά, της έσπασε την σπονδυλική στήλη και την ξανακόλλησε. Και έμεινε τρία χρόνια, ουσιαστικά, στον γύψο, από το γόνατο μέχρι τον λαιμό. Πολύ δυνατή γυναίκα η μάνα μου, ήθελε να φτιάξει τη ζωή της. Της είχαν πει, όμως, μην κάνεις παιδιά, όχι μην κάνεις τέσσερα παιδιά. Θα επιβαρύνεις πολύ…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Την σπονδυλική σου στήλη.

Ναι. Έκανε τέσσερα παιδιά. Και βέβαια, κάποια στιγμή ταλαιπωρήθηκε πολύ, έμεινε σε καροτσάκι αναπηρικό. Αυτή τη φωτογραφία την αγαπώ πάρα πολύ, είναι από την αποφοίτησή μου από το Stanford. Τότε δεν μπόρεσε να έρθει ο πατέρας μου στην αποφοίτηση και ήρθε μόνο η μάνα μου. Με μεγάλη δυσκολία ήδη στην κίνηση.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Δε θα το έχανε, όμως.

Αλλά αυτό το οποίο της αναγνωρίζω είναι ότι έδωσε έναν μεγάλο αγώνα, από τότε, να στηρίξει τα άτομα με αναπηρία. Μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημά της. Μίλησε ανοιχτά για τον καρκίνο που είχε στο στήθος και τον οποίο πολέμησε. Σε μια εποχή, που η λέξη καρκίνος δεν αναφερόταν.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ήταν ταμπού, φυσικά.

Ήταν όλα αυτά ταμπού. Και ήταν η πρώτη, η οποία πιστεύω ότι ως δημόσιο πρόσωπο έδωσε πρόσωπο και φωνή στα άτομα με αναπηρία.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ο πατέρας σας την είχε αγωνία; Δηλαδή, στις περιόδους που είχε πάρα πολύ έντονο πρόγραμμα και δουλειά και ταξίδια, γιατί είχε πολλές υποχρεώσεις, την είχε άγχος; Να την πάρει τηλέφωνο, να δει αν είναι καλά;

Πάντα. Μιλούσαν κάθε μέρα, ήταν ένα πάρα πολύ αγαπημένο ζευγάρι. Και του στοίχισε του πατέρα μου πάρα πολύ, όταν έφυγε η μάνα μου. Και την είχε πάντα πάρα πολύ έγνοια. Ήταν ένα αγαπημένο ζευγάρι. Και αυτό, νομίζω, τα λέει όλα. Η οικογένεια ήταν το πιο σημαντικό πράγμα. Ήταν πάντα πολύ υπερήφανοι για την οικογένεια, για τα παιδιά, για τα εγγόνια, για τα δισέγγονα. Και νομίζω ότι αυτό ήταν που τους έκανε και τους δύο πιο υπερήφανους.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Και θυμάμαι και διάφορες φωτογραφίες που κατά καιρούς δείχναμε, που του πηγαίνατε μια τούρτα, όλα τα εγγόνια και τα παιδιά μαζί. Και έβλεπες αυτό το χαμόγελο ευτυχίας και πληρότητας. Βλέπετε στα τρία σας παιδιά κάποια ομοιότητα, που να λέτε: «πω πω, αυτό το έκανε η μητέρα μου ή ο πατέρας μου» Γιατί πάντα λέμε : «πήρες από την γιαγιά σου, από τον παππού σου».

Ναι, η κόρη μου, ας πούμε μιλάει δυνατά. Και λέω, Παναγία μου, νομίζω ότι ακούω τη μάνα μου. Ο γιος μου έχει πάρα πολύ χιούμορ. Μου θυμίζει λίγο τον παππού του στον τρόπο με τον οποίον βλέπει τα πράγματα. Φυσικό είναι. Αλλά, ταυτόχρονα, τα παιδιά έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Και πρέπει να τα αφήσουμε να ανθίζουν με τον δικό τους τρόπο και να κάνουν τελικά αυτά που αγαπούν.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Κι επειδή κι εσείς έχετε μεγαλώσει με το βάρος του επωνύμου και της ιστορίας που έχει η οικογένειά σας, φαντάζομαι ότι θέλετε….

Τώρα είναι χειρότερα. Γιατί τώρα έχουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άρα δεν υπάρχει πια καμία ιδιωτικότητα, μην κοροϊδευόμαστε. Ο πολιτικός δεν έχει ιδιωτική ζωή. Και βέβαια τα παιδιά από τη στιγμή που επιλέγουν και τα ίδια να είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δυστυχώς θα ακούσουν και πολλά πράγματα. Και αν κάτι με στεναχωρεί, είναι μερικές φορές ο βαθμός της κακίας που υπάρχει δυστυχώς. Και όταν κατευθύνεται και προς τα παιδιά, ε εκεί πραγματικά μερικές φορές λες ότι αυτό μας ξεπερνάει.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έχουν αναγκαστεί να περιοριστούν στα social media επειδή ακριβώς φοβούνται αυτές τις επιθέσεις χωρίς πρόσωπο στα social media;

Ναι, αλλά από την άλλη επειδή είναι πολιτικοποιημένα και το καταλαβαίνω απόλυτα, δίνουν και αυτά τον δικό τους αγώνα. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, δεν υπάρχει ουσιαστικά αυτό το τείχος μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Δεν υφίσταται, ο πολιτικός θεωρώ ότι από τη φύση του είναι πολύ πιο εκτεθειμένος από ό,τι οποιοδήποτε πρόσωπο. Και πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για την ιδιωτική του ζωή. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να πολιτικοποιήσω την κουβέντα, αλλά, ναι, το που κάνει διακοπές ο πολιτικός είναι δημόσια πληροφορία, πρέπει να το γνωρίζει ο πολίτης. Γιατί τελικά ο πολίτης θα μας κρίνει όχι μόνο για αυτά που λέμε, θα κρίνει και τον χαρακτήρα μας.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θέλει να έχει και εικόνα αν συμβαδίζουν αυτά που λες με αυτά που κάνεις.

Θα κρίνει και το χαρακτήρα μας, θα μας δει συνολικά. Διότι δεν είναι αυτά που λέμε, είναι η ειλικρίνεια. Αν πιστεύει ο πολίτης ότι θα τα κάνουμε αυτά που λέμε. Γιατί το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα -και το αντιμετωπίζω και εγώ συχνά- είναι: «γιατί να σε πιστέψω;» Πολύ συνηθισμένη ερώτηση: «εγώ γιατί να σε πιστέψω;»

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ρωτήσω, επειδή με καίει και εμένα γιατί και εγώ έχω έναν πολύ υψηλό φορολογικό συντελεστή. Στις προγραμματικές σας δηλώσεις εξ αρχής έχετε πει ότι θα μειώσετε τους συντελεστές φορολογίας και στα φυσικά πρόσωπα και στις εταιρίες. Αυτό γιατί δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση; Δηλαδή θέλω να πω ότι το πρόγραμμα και οι αποφάσεις δεν βασίζονται σε συγκεκριμένους δείκτες;

Καταρχάς μας έχει πει η Κυβέρνηση, πολλές φορές, ότι ακολουθεί ταξική πολιτική. Το έχει πει και ο Υπουργός πολλές φορές στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος, ότι «θέλω να φορολογήσω τη μεσαία τάξη γιατί με αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι θα μαζέψω περισσότερα χρήματα και θα τα δώσω με κάποιο τρόπο πίσω στους πιο φτωχούς». Αυτό έκανε η Κυβέρνηση πολύ συνειδητά. Υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, έβγαλε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που της ζητούσαν για να μπορεί να έρχεται τώρα προεκλογικά να μοιράσει κάποια επιδόματα. Είναι λάθος πολιτική. Και πιστεύω ότι κανείς συνταξιούχος δεν θα αλλάξει την ψήφο του επειδή ήρθε κάποιος να του δώσει πέντε μέρες, προσέξτε, πέντε μέρες πριν τις ευρωεκλογές, ένα προεκλογικό επίδομα. Ανοίγω παρένθεση: Πάντα γίνονταν στο παρελθόν προεκλογικές παροχές, για να είμαστε ειλικρινείς. Αλλά πέντε μέρες πριν τις εκλογές δεν ξαναθυμάμαι να έχει μοιραστεί επίδομα προεκλογικό. Δεν θα αλλάξει λοιπόν κάποιος την άποψή του για αυτό. Αλλά είναι και λάθος πολιτική. Διότι χρειάζεται να μεγαλώσει η πίτα, να μειώσουμε τους φόρους, να μεγαλώσει η οικονομία ώστε να μπορούμε να έχουμε, να μοιράσουμε χρήματα από το πλεόνασμα, το πραγματικό πλεόνασμα όχι από το υστέρημά μας. Διότι σήμερα μοιράζουμε το υστέρημα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θα μας επιτρέψουν όμως οι δανειστές κάτι τέτοιο; Γιατί και ο κ. Τσίπρας πριν εκλεγεί, είχε εξαγγείλει πολύ διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα: την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και άλλων μέτρων. Kαι όταν ανέλαβε τελικά είπε: «δεν είχα τα οικονομικά περιθώρια».

Μα για αυτό και είναι διαφορετικά τα προγράμματά μας και για αυτό και επιμένω να εξαγγέλλω λίγα και καλά. Δεν έχω πει ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ. Είπα ότι θέλω να μειώσω τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% γιατί τόσο αντέχουμε. Δεν έχω πει ότι θέλω να πάω τον φόρο στις επιχειρήσεις στο 10% γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε. Έχω πει, όμως, ότι θέλω να τον πάω από το 28% στο 20%. Έχω πει ότι θέλω εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% μέχρι τα εισοδήματα των 10.000 ευρώ. Είναι κοστολογημένα αυτά που λέμε, είναι ρεαλιστικά.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αυτό λέω, έχουμε τα περιθώρια να το πραγματοποιήσουμε, είμαστε σίγουροι;

Προφανώς και έχουμε τα περιθώρια και τη δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση -τονίζω πάλι- ότι θα αναπτυχθεί συνολικά η οικονομία. Αυτή είναι η μια πλευρά-το τι μοιράζουμε. Πρέπει να βλέπουμε τι φέρνουμε και μέσα. Και το τι φέρνουμε μέσα είναι οι επενδύσεις, είναι δουλειές, είναι δουλειές κυρίως για τα νέα άνεργα παιδιά, για τους πτυχιούχους μας οι οποίοι σήμερα σπουδάζουν και βλέπουν ότι το πτυχίο τους δεν έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Άρα, η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι επενδύσεις και οι πολλές νέες δουλειές. Μόνον έτσι θα μεγαλώσει η πίτα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σωστά, απλά τι απαντάτε σε έναν πολίτη που θα έρθει και θα σας πει: γιατί να πιστέψω εσάς κ. Μητσοτάκη όταν όλοι οι προκάτοχοί σας μου υποσχέθηκαν άλλα πριν εκλεγούν και άλλα υλοποίησαν;

Θα του έλεγα καταρχάς ότι η ειλικρίνεια είναι κάτι που δεν αποδεικνύεται την ώρα εκείνη. Την αισθάνεται ο άλλος και θα κρίνει τελικά αν είμαι ειλικρινής ή αν δεν είμαι. Θα του έλεγα, επίσης ότι δεν έχω τάξει πολλά. Θα ήταν πολύ εύκολο για εμένα να έρθω με ένα μεγάλο κατάλογο παροχών. Έχω πει πολλά όχι. Πράγματα τα οποία μπορεί να μου έχουν εισηγηθεί, πες και αυτό, πες και εκείνο, πες και το άλλο. Λέω όχι, δεν θα τα πω γιατί δεν μπορώ να τα κάνω. Είμαι πια 15 χρόνια στην πολιτική και δεν με έχει κατηγορήσει κανείς ότι έχω πει ψέματα. Είμαι συνεπής σε αυτά τα οποία έχω πει. Ενίοτε μπορεί να ακούγομαι και ίσως λίγο πιο αυστηρός σε αυτά τα οποία λέω, αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου και δεν πρόκειται ποτέ να εξαπατήσω τους πολίτες.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μιας και λέτε για κάποιες από τις εξαγγελίες σας και επειδή εμάς παραδοσιακά το κοινό μας είναι και μανούλες με παιδιά, ένα μεγάλο παράπονο των νέων μαμάδων είναι ότι δεν βρίσκουν συχνά θέση για το παιδί τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δεν υπάρχουν οι πόροι, δεν υπάρχουν οι θέσεις, είναι πολύ συγκεκριμένες οι δομές. Έχετε πει ξεκάθαρα ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός σταθμού. Θα χτίσετε καινούριους παιδικούς σταθμούς;

Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί σήμερα και δημόσιοι και ιδιωτικοί. Και ο τρόπος με τον οποίο θα το κάνουμε είναι να δώσουμε ένα κουπόνι αξίας 180 ευρώ ώστε αν δεν επαρκούν οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί να μπορούν να έχουν πρόσβαση οι γονείς σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Δεν θα το λύσει αυτό το πρόβλημα μόνο το Δημόσιο χτίζοντας δημόσιους παιδικούς σταθμούς.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Άρα θα έχετε ένα κονδύλι για αυτό.

Θα έχουμε ένα κονδύλι. Και πραγματικά καταλαβαίνω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μία μητέρα, ειδικά για μία εργαζόμενη μητέρα -και θέλουμε περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας- να ξέρει ότι έχει κάπου να αφήσει το παιδί της. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι απολύτως κρίσιμοι στην κοινωνική συνοχή, αλλά δεν έχουν όλες οι οικογένειες αυτή την δυνατότητα. Και θέλουμε επίσης, εκτός από τα παιδιά σε παιδικό σταθμό, να δοκιμάσουμε και κάτι το οποίο γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες: Να δώσουμε τη δυνατότητα σε βρεφονηπιοκόμους να υποστηρίξουν τα παιδιά στο σπίτι.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αυτό είναι ιδιαίτερα καινοτόμο.

Με πιλοτικά προγράμματα που γίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε συνεργασία πάντα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί αυτά δεν μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας. Είναι μεγάλο μέλημα για εμένα να υποστηρίξουμε την οικογένεια που έχει μικρά παιδιά και να ενθαρρύνουμε βέβαια και τις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά, διότι έχουμε πρόβλημα σήμερα υπογεννητικότητας. Έχω πει ότι θέλω να δώσουμε 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί το οποίο γεννιέται στη χώρα. Το κονδύλι είναι περίπου 170 εκατομμύρια. Τώρα η κυβέρνηση μοίρασε 800 εκατομμύρια για να καταλάβετε. Δεν είναι ένα αστρονομικά μεγάλο κονδύλι για να μπορέσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι θέλουμε να υποστηρίξουμε τις οικογένειες που αποφασίζουν να κάνουν παιδί…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Τουλάχιστον της γέννας και του πρώτου καιρού.

Στην ουσία των πρώτων δύο ετών. Γιατί υπολογίζω ότι αυτό είναι ένα κονδύλι το οποίο θα καλύψει στην ουσία δαπάνες του πρώτου έτους ή και των πρώτων δύο ετών. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι το δημογραφικό δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο το ίδιο μας το Έθνος. Είναι και ζήτημα που αφορά την οικονομία μας, την παραγωγικότητά μας.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Θα συμφωνήσω, απλά όπως και με τη σύνταξη που δόθηκε τώρα, 13η, έκτακτο επίδομα, όπως το αποκαλεί ο καθένας…

Έκτακτο επίδομα, να το πούμε έτσι όπως είναι. Θα επιμείνω λίγο σε αυτό γιατί αν ήταν 13η σύνταξη οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν όλη τη σύνταξή στους λογαριασμούς και αυτό θα μας στοίχιζε 2,2 δις. Δόθηκαν 800 εκατομμύρια. Να είμαστε ειλικρινείς λοιπόν. Δεν υποτιμώ τη σημασία κανενός επιδόματος…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Και καλοδεχούμενα, τα είχαν ανάγκη οι άνθρωποι τα χρήματα.

Καλοδεχούμενα όλα και τα 500 και τα 300 ευρώ, αλλά δεν είναι 13η σύνταξη.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αλλού ήθελα να το πάω. Όπως και αυτή η 13η σύνταξη, όπως το ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το έκτακτο επίδομα όπως το ονομάζει η Νέα Δημοκρατία, είναι ένα καλοδεχούμενο ποσό, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημά μας. Και τα 2.000 ευρώ σε κάθε μητέρα που γεννάει ένα παιδί θεωρείτε…

Ούτε αυτό από μόνο του αρκεί, αλλά να σας πω κάτι και για τη σύνταξη. Δεν είναι μόνο τα χρήματα που έχει ο συνταξιούχος. Πολλές φορές η σύνταξη μπορεί να είναι το μόνο εισόδημα που έχει ένα σπίτι όταν έχει δύο άνεργους.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σωστό.

Άρα η πραγματική βοήθεια στον συνταξιούχο δεν είναι μόνο να τον υποστηρίξουμε μία φορά το χρόνο με ένα επίδομα. Αυτό είναι χρήσιμο, ενδεχομένως απαραίτητο. Είναι πώς θα βρούμε δουλειά στα παιδιά του και στα εγγόνια του. Διότι το παιδί και το εγγόνι πρέπει να υποστηρίξει τον παππού και τη γιαγιά, όχι το ανάποδο. Άρα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά είναι σε αυτά στα οποία δεν δουλεύει κανείς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας σήμερα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι. Αν δεν έχουμε επενδύσεις, αν δεν έχουμε προγράμματα κατάρτισης δεν λύνεται το πρόβλημα. Μιλάτε για γυναίκες και αγορά εργασίας. Συνάντησα και συναντώ συχνά γυναίκες που μου λένε: “Μεγαλώνουν τα παιδιά μου, είμαι 40, 45, 50 ετών και θέλω να ξαναμπώ στην αγορά εργασίας. Αισθάνομαι νέα, είμαι δημιουργική. Έχω μείνει έξω από την αγορά εργασίας 10 χρόνια για να μεγαλώσω τα παιδιά μου και τώρα θέλω να ξαναδουλέψω. Πού είναι τα προγράμματα κατάρτισης;”.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μα, έχετε δίκιο. Εδώ η 30χρονη που έχει και τρία πτυχία…

Για αυτή τη γυναίκα, που μπορεί να είχε δεξιότητες πριν από 10 χρόνια, που να της επέτρεπαν να κάνει μία δουλειά και τώρα πρέπει να κάνει μία άλλη δουλειά. Άρα, το πώς θα υποστηρίξουμε και αυτές τις γυναίκες, που θέλουν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας, πρέπει να είναι μέλημα για εμάς. Και όλοι ξέρουμε ότι τα προγράμματα κατάρτισης, ο ΟΑΕΔ, πρέπει να τα ξαναχτίσουμε, ουσιαστικά, από την αρχή. Να δουλέψουμε μαζί με την ίδια την αγορά. Να ρωτήσουμε τις επιχειρήσεις τι ανάγκες έχουν αυτές, όχι να σχεδιάζουμε προγράμματα σε κενό.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μάλιστα. Εσείς, άρα, ήδη έχετε σχεδιάσει το πρόγραμμά σας. Ήδη έχετε σχεδιάσει την πορεία σας και από την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών, αν είστε ο νικητής, είστε έτοιμος να αρχίσετε την υλοποίηση; Και ποια είναι τα πρώτα μέτρα, που είναι σε πρώτη προτεραιότητα; Δηλαδή, ποια είναι τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν πρώτα, που θα τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή;

Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του Κράτους, για να μπορούμε να έχουμε μία κρατική δομή, που θα μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε την πολιτική μας. Αμέσως μετά, θα πάμε σε μία μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση με μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και με απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Και κίνητρα για επενδύσεις και επιχειρήσεις. Θα υπάρχουν άμεσα παρεμβάσεις που αφορούν την Παιδεία. Επιμένω πολύ σ’ αυτό. Το άσυλο θα καταργηθεί αμέσως. Είναι νομοθετικά εύκολο να το κάνουμε. Απολύτως επιβεβλημένο πια και από πλευράς κοινωνίας. Τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν. Ανήκουν στους φοιτητές,στους καθηγητές, στους εργαζόμενους. Δεν ανήκουν στους κουκουλοφόρους και στους διακινητές ναρκωτικών. Άρα, θα υπάρχει μία άμεση παρέμβαση, που θα αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα υπάρχουν άμεσες παρεμβάσεις, που θα αφορούν τη μείωση της γραφειοκρατίας και αυτό που λέμε, την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Αλλά φοβούνται το τέρας της γραφειοκρατίας.

Έχουμε έτοιμα σημαντικά νομοθετήματα. Τουλάχιστον να μας καλύψουν για τον πρώτο χρόνο της κυβερνητικής μας θητείας. Και ο σκοπός μας είναι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, να μιλήσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε. Και βέβαια, θα πιάσουμε δουλειά από την επόμενη μέρα, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Εγώ δεν θα πω ποτέ ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην κερδίσω. Οι εκλογές είναι εκλογές. Έχω σεβασμό στην…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Η κάλπη -πώς το λέγανε οι παλιοί- δεν ξέρεις..

Μπορώ να σας πω ότι είμαι σίγουρος ότι θα μας εμπιστευτούν οι πολίτες. Αλλά στέκομαι με μεγάλο σεβασμό απέναντι σ’ αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία. Εφόσον μας εμπιστευτούν, λοιπόν, οι πολίτες να ξέρουν ότι θα είμαστε έτοιμοι από την πρώτη μέρα να πιάσουμε δουλειά. Και να υλοποιήσουμε, βέβαια, το πρόγραμμα για το οποίο θα μας ψηφίσουν.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ανθρώπινα. Τελειώνει αυτή η περίοδος, αυτές τις μέρες. Τι έχετε περισσότερο ανάγκη; Να πείτε, τώρα, παιδιά, για δυο μέρες πέφτω και κοιμάμαι, μην με ενοχλείτε, στους άμεσους συνεργάτες σας; Θα πάτε ένα ταξίδι με την Μαρέβα, να δείτε τα παιδιά σας, που είναι στο εξωτερικό και κάπου να βρεθείτε όλοι μαζί; Τι νιώθετε ότι…;

Ύπνο.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ύπνο.

Αλλά, δεν τελειώνει αυτό. 26 Μαΐου θα έχουμε τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές εκλογές, τις δημοτικές εκλογές. Πιστεύω ότι θα βγουν ξεκάθαρα πολιτικά συμπεράσματα. Άρα, δεν θα υπάρχει χρόνος για ξεκούραση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών. Εμείς δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία και στις περιφερειακές εκλογές. Άρα, θα υπάρχει μια εβδομάδα ακόμα. Και μετά, εύχομαι το αποτέλεσμα να είναι τέτοιο, που να δρομολογηθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις. Διότι δεν αντέχει άλλο η χώρα μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Νομίζω ότι τα πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Και θα ήθελα το αποτέλεσμα να είναι τόσο ισχυρό το βράδυ της 26ης Μαΐου, ώστε να οδηγηθούμε, το συντομότερο δυνατό, σε εθνικές εκλογές. Άρα, χρόνος για ξεκούραση δεν προβλέπεται.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Δεν προβλέπεται άμεσα. Εσείς λέτε ότι το αποτέλεσμα θα δρομολογήσει διάφορες εξελίξεις.

Αυτό επιθυμώ. Δεν μπορώ να προβλέψω κάτι.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ναι. Ο κ. Τσίπρας απαντά ότι ίσως θα υπάρξουν και θα δρομολογηθούν αλλαγές στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Είστε προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα;

Δεν μπορεί να υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα στη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως ενωμένη και πολύ ανανεωμένη. Και βέβαια, μετά τις εκλογές, όλοι θα κάνουμε ταμείο. Και θα δούμε πώς πήγαμε, θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας. Αλλά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού. Εγώ δεν θα πω τι θα γίνει, δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα. Δικό τους εσωτερικό θέμα είναι αυτό. Αυτό το οποίο με χαροποιεί είναι ότι, μετά από τρία χρόνια και κάποιους μήνες στην προεδρία του κόμματος, η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι απόλυτα ενωμένη, απόλυτα συσπειρωμένη και σε μεγάλο βαθμό ανανεωμένη με πολλά καινούργια πρόσωπα. Δείτε το ευρωψηφοδέλτιό μας. Είδατε πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο τα οποία δεν θα περιμένατε να δείτε κατ΄ ανάγκη από ένα κόμμα το οποίο μπορεί κάποιοι να το χαρακτηρίζουν συντηρητικό. Κάνουμε μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία. Φέρνουμε πολύ νέο κόσμο μέσα στη Νέα Δημοκρατία και θέλω οι πολίτες να δουν αυτή την ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία με τα νέα πρόσωπα. Να σκεφτούν προσεκτικά ποιους θα επιλέξουν για ευρωβουλευτές, έχει τη σημασία του. Έχουν 4 σταυρούς. Έχουμε ένα εξαιρετικό ευρωψηφοδέλτιο με έμπειρους πολιτικούς, αλλά και νέους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να γίνουν πολιτικοί. Να σκεφτούν ποιους θα στείλουν στην Ευρωβουλή την επόμενη μέρα έχει τη σημασία του.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μάλιστα, λοιπόν επειδή έχω υποσχεθεί στο κοινό μας όμως μια διαφορετική συνέντευξη, δεν μου ξεφεύγετε, θα κάνουμε και άλλες προσωπικές ερωτήσεις. Θέλω να μάθω για το 24ωρο σας, για το πώς είστε στο σπίτι. Έχουμε δεχθεί και πάρα πολλά μηνύματα στα social media μας, στα e-mail της εκπομπής και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Αναγνωρίζουν ότι έχουν ανάγκη να βλέπουν και τους πολιτικούς από την άλλη όψη του νομίσματος.

Είμαστε και εμείς κανονικοί άνθρωποι. Μπορεί να κάνουμε μία ασυνήθιστη δουλειά για πολλούς, αλλά έχουμε τη ζωή μας, τις ανησυχίες μας, τις οικογένειές μας που είναι πρώτη προτεραιότητα και για εμάς. Όπως πιστεύω ότι είναι η οικογένειά πάνω απ’ όλα για κάθε Έλληνα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έτσι είναι και επειδή μου δίνετε μία πολύ ωραία πάσα, που μου λέτε, ο κόσμος νομίζει ότι είσαστε διαφορετικοί. Αναρωτιέται ο κόσμος, ο κύριος Μητσοτάκης, ο κύριος Τσίπρας, η κυρία Γεννηματά, ξέρουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μετά από χρόνια κρίσης, για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα;

Κοιτάξτε, καταλαβαίνω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι σήμερα να τα βγάλει πέρα το μέσο ελληνικό νοικοκυριό και για αυτό και επιμένουμε ώστε η πολιτική μας ουσιαστικά να είναι μια πολιτική αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος. Να το πω πολύ απλά: τι μένει τελικά στο πορτοφόλι της νοικοκυράς, για να μπορεί να καλύψει;

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σωστά, γιατί εκείνη καλύπτει τις ανάγκες.

Γιατί ξέρω καλά ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι βασικά ζήτημα περισσότερο γυναικείο. Για το πώς κατανέμονται οι δαπάνες στο σπίτι. Άρα, για εμάς η έμφαση την οποία δίνουμε είναι στο διαθέσιμο εισόδημα. Δεν έχει σημασία μόνο ο ονομαστικός μισθός. Σημασία έχει τι μένει τελικά. Σημασία λοιπόν έχουν οι φόροι, οι κρατήσεις και πόσα χρήματα τελικά μένουν στο νοικοκυριό στο τέλος του μήνα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ως νοικοκυρά που πάω στο σούπερ μάρκετ, γιατί κάνω εγώ το σούπερ μάρκετ της εβδομάδας και καταλαβαίνετε ότι με τρία παιδιά τρώμε πάρα πολύ, θέλω να σας πω ότι δεν μένει τίποτα. Δηλαδή, πας με 40 ευρώ για να πάρεις τα βασικά και τελικά φεύγεις με δυο τσαντούλες και λες: μα πήγα με 40 ευρώ, δεν πήγα με 5 ευρώ.

Πάω σπάνια πια στο σούπερ μάρκετ, αλλά προσπαθώ, όπως μπορώ, καμιά φορά με τη Μαρέβα, να ξεκλέψω λίγο χρόνο για να έχω μια εικόνα τι γίνεται με τις τιμές, να βλέπω λίγο τον ανταγωνισμό. Μου αρέσει πολύ να βλέπω ελληνικά προϊόντα στα ράφια. Επιμένω πάρα πολύ ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τους αγρότες μας, για τους κτηνοτρόφους μας να έχουμε ποιοτικά ελληνικά προϊόντα τα οποία να μπαίνουν στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Και τελικά το μεγάλο άγχος του μέσου ελληνικού νοικοκυριού είναι πως θα βγάλει το μήνα και αυτό είναι πάρα πολύ ψυχοφθόρο. Διότι δεν σου επιτρέπει ούτε να σχεδιάσεις για το μέλλον.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ούτε να ονειρευτείς.

Ούτε να ονειρευτείς. Γι’ αυτό και επιμένω πάρα πολύ στο διαθέσιμο εισόδημα, στους μισθούς, στις δουλειές. Διότι ο άνεργος δεν έχει εισόδημα. Πάρα πολλοί άνεργοι δεν έχουν καν επίδομα ανεργίας.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Στις διακοπές, όταν τις κάνετε, τώρα είναι ένα μακρινό όνειρο, μία ωραία ανάμνηση, αλλά όταν τις κάνετε, υπάρχει μια δουλειά που λέτε: «αυτή τη δουλειά θα την κάνω εγώ».

Ναι, όταν πηγαίνουμε στην Τήνο. Έχει μια μικρή λαϊκή και μου αρέσει να πηγαίνω εγώ, μιλώ και με τους παραγωγούς. Εκεί, πηγαίνω και στο σουπερ μάρκετ. Μου αρέσει αυτό, έχω λίγο παραπάνω χρόνο, και μπορώ να το κάνω. Αλλά, έχω πλήρη αίσθηση ότι οι βασικές δουλειές στο σπίτι γίνονται από την νοικοκυρά.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σωστό. Να υποθέσω ότι και τις βασικές αποφάσεις που έχουν σχέση με το σπίτι και πώς λειτουργεί, όσο εσείς λείπετε, τις έχει η σύζυγος, η Μαρέβα.

Δεν το συζητάμε. Εξάλλου, είναι και επιχειρηματίας η ίδια, δεν παρεμβαίνω σ’ αυτά.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μιλάτε για την επιχείρησή της. Έχει ένα πάρα πολύ γνωστό brand, που πάει πολύ καλά και στο εξωτερικό. Στυλιστικά, σας συμβουλεύει; Δηλαδή, θα σας πει «αυτή η γραβάτα δεν πάει»;

Κατ’ αρχάς θέλω να το πω, έχει ένα brand που το έφτιαξε από το μηδέν. Το ξεκίνησε, το ονειρεύτηκε, είπε: γιατί δεν μπορούμε να έχουμε ένα ελληνικό brand το οποίο να μας κάνει υπερήφανους; Και είμαι πάρα πολύ υπερήφανος γι’ αυτό το οποίο έχει κάνει. Και εύχομαι πραγματικά να πάει πολύ καλά. Η επιχείρησή της είναι μία διαφήμιση, πιστεύω, και για την Ελλάδα. Αλλά, είμαι προκατειλημμένος, όπως καταλαβαίνετε, όταν μιλάω.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Όχι, είναι αλήθεια, είναι γεγονός. Έχει δώσει πνοή και στη βιομηχανία και μακρινών περιοχών.

Βεβαίως, ναι. Και έχει δώσει πάρα πολλές δουλειές στη Βόρεια Ελλάδα, σε γυναίκες. Έχει αναβιώσει, σ’ ένα βαθμό, το μετάξι στο Σουφλί. Είναι πολύ ωραία αυτά τα οποία έχει κάνει. Αλλά, λέω πάλι, είμαι προκατειλημμένος.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Στυλιστικά, θα εκφέρει άποψη;

Βεβαίως θα εκφέρει άποψη. Η Μαρέβα μου αγοράζει τις γραβάτες μου. Δεν αγοράζω γραβάτες εγώ. Και έχει πάντα άποψη στυλιστική. Καμιά φορά λέει: «τι είναι αυτά που έχεις βάλει, πώς ντύθηκες;». Λέω «καλά, ωραία, κατάλαβα».

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Διάλεξε τα εσύ, να τελειώνουμε»;

Πες μου ποια γραβάτα πάει. Γιατί φοράω, επιμένω στη γραβάτα. Τώρα είμαστε λίγο πιο χαλαροί, μπαίνει και το καλοκαίρι, αλλά για μένα…

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Εντάξει, είναι και μια πρωινή εκπομπή, λίγο πιο χαλαρή.

Αλλά, στη Βουλή πάντα γραβάτα. Δεν το συζητάμε. Στις επίσημες συναντήσεις μας, πάντα γραβάτα. Οπότε, ναι, τις γραβάτες -και όχι μόνο- τις διαλέγει και τις αγοράζει η Μαρέβα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Εσείς, σαν άντρας με πολύ δύσκολο πρόγραμμα, θα προσέξετε κάποια αλλαγή πάνω της; Δηλαδή, εγώ είτε εμφανιστώ με κόκκινο μαλλί είτε με πράσινο, αν ο άντρας μου γυρίσει από το γραφείο από μια εξοντωτική μέρα, δε θα καταλάβει τη διαφορά. Εσείς θα της πείτε: «είσαι πολύ όμορφη σήμερα» ή είστε ο κλασικός άντρας.

Κάπου στη μέση. Νομίζω τα κομπλιμέντα πρέπει να γίνονται. Αλλά, νομίζω, δεν υπάρχει άντρας στον οποίο να μην έχει τύχει κάτι, να μην έχει αλλάξει στο μαλλί της γυναίκας, να μην το έχουμε προσέξει και μετά να ακούμε τα εξ αμάξης.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έτσι, μετά υπάρχει η γκρίνια. Ο πατέρας σας θυμάμαι σε ένα ντοκιμαντέρ που είχα δει ότι μιλούσε για τα μυστικά ευεξίας και μακροζωίας του. Ότι πάντα κοιμόταν το μεσημέρι έστω και 20 λεπτά, ότι πάντα προτιμούσε το κρητικό λάδι. Μιλούσε και για τα μακροβούτια, γιατί ήταν και χειμερινός κολυμβητής. Έχετε τα δικά σας μυστικά ευεξίας; Έχετε υιοθετήσει κάποιο από του πατέρα σας;

Για τον μεσημεριανό ύπνο, ο πατέρας μου το έκανε, γυρνούσε πάντα σπίτι, έσπαγε την ημέρα του. Αυτό με το δικό μας πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολο αλλά αν τα καταφέρω κανένα τεταρτάκι να κλείσω λίγο τα μάτια μου, έστω και εκεί που κάθομαι που λέει ο λόγος ή στο αυτοκίνητο όταν έχουμε περιοδείες, θα το κάνω. Υγιεινή διατροφή, ποιοτικά προϊόντα, λάδι, μέλι, μια κουταλιά μέλι κάθε πρωί. Αλλά νομίζω το πιο σημαντικό για τον πατέρα μου -και αυτό έγινε το μάθημα το οποίο και εγώ προσπαθώ να ενστερνίζομαι- είναι η διαχείριση του άγχους και του στρες. Υπάρχει η δουλειά μας -έχει πολύ στρες- υπάρχει και η μεγάλη εικόνα: η οικογένειά μας, η υγεία μας, η χαρά της ζωής. Και νομίζω ότι ο πατέρας μου ήταν ένας χαρούμενος άνθρωπος. Ξυπνούσε κάθε πρωί λέγοντας: τι δημιουργικό μπορώ να κάνω σήμερα; Προσπαθώ και εγώ να κάνω το ίδιο και απέναντι στα προβλήματα -και ο καθένας έχει τα προβλήματά. Και υπάρχουν πολλά προβλήματα σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Αυτό που είπατε κάποια στιγμή ότι είναι καλύτερα να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο, είναι πολύ σημαντική συμβουλή.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έτσι. Και αν ξεκινάμε την ημέρα μας και με ένα χαμόγελο νομίζω ότι όλα τα βλέπουμε καλύτερα. Από τα παιδιά σας, ποιο σας ασκεί την πιο σκληρή κριτική; Και αν έχει υπάρξει ποτέ στιγμή που σας είπαν: «μπαμπά εντάξει, την καταλαβαίνουμε τη δουλειά σου αλλά εμείς τι φταίμε; Γιατί να είμαστε στο επίκεντρο σχολίων και κριτικής λόγω εσού»;

Πολιτικά πολύ πιο αυστηρός είναι ο Κωνσταντίνος. Είναι ίσως και πιο πολιτικοποιημένος, έχει άποψη. Μπορεί να είναι πολύ αυστηρός κριτής και πολύ χρήσιμος για εμένα διότι ένα παιδί 21 ετών με βοηθάει να καταλάβω, μου προσφέρει μια ματιά, στο πώς βλέπει ένα νέο παιδί, που θα ψηφίσει για πρώτη φορά, τον κόσμο. Η Δάφνη νομίζω ότι είναι η πιο δικαιολογημένη να έχει παράπονα, διότι όταν τα μεγάλα μου παιδιά ήταν στην ηλικία που είναι η Δάφνη σήμερα, δεν ήμουν Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σωστά.

Άρα η Δάφνη έχει κάθε λόγο, και, ναι, είναι φορές που θα βγάλει και λίγο θυμό και θα πει -εν πάση περιπτώσει- αρκετά, βαρέθηκα τη δουλειά σου, γιατί δεν μπορείς να έχεις μια κανονική δουλειά. Αυτό, νομίζω, είναι κάτι που το ακούμε συχνά. Της λέω ότι έχω επιλέξει μια δουλειά που πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω μια υποχρέωση απέναντί σου -της λέω- να είμαι παρών στα σημαντικά. Και για αυτό και ξεκλέβω λίγο χρόνο. Ναι, αυτή εδώ είναι η φωτογραφία με τη Δάφνη μικρή-μικρή. Ξεκλέβω λίγο χρόνο και να διαβάζουμε καμιά φορά παρέα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Και ξέρω ότι κάποιες φορές την παίρνετε και μαζί σας στα ταξίδια.

Την παίρνω μαζί, ναι. Επίσης στις γιορτές στο σχολείο πήγαινα πάντα, στους αγώνες όσο μπορούσα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έστω και αργοπορημένος;

Ναι, καμιά φορά αργοπορημένος αλλά δεν έχω χάσει σημαντικές στιγμές των παιδιών μου.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Προς τιμήν σας.

Και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο και νομίζω ότι και τα παιδιά τα κάνει χαρούμενα.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Πώς αποφορτίζεστε αυτές τις ημέρες του άγχους; Δηλαδή υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ότι, επειδή είστε συνέχεια με κόσμο, με πολύ κόσμο, μιλάτε, πάτε σε συγκεντρώσεις, ταξίδια, έχετε ένα πολύ κουραστικό πρόγραμμα, θέλετε απλά να μείνετε μόνος σας και να πάρετε 10 ανάσες; Δεν έχετε ανάγκη από προσωπικό χρόνο;

Η καλύτερη αποφόρτιση είναι ο αθλητισμός αλλά ανακάλυψα ότι μπορώ να δω Netflix και στο κινητό μου.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Ναι.

Οπότε εχθές επιστρέφοντας από την Πάτρα είδα ενάμισι επεισόδιο από το Casa de Papel και πέρασε πολύ γρήγορα ο χρόνος και ήταν μια πολύ καλή αποφόρτιση αυτή, ναι.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μπράβο. Και νιώθετε και λίγο σαν κανονικός άνθρωπος, που είναι στο σπίτι του και βλέπει Netflix για να κοιμηθεί.

Και βέβαια το σπίτι είναι ιδιωτικός χώρος, όσο γίνεται το προστατεύουμε και είναι μεγάλη υπόθεση νομίζω για τον καθένα μας να ξέρει ότι μπαίνει σπίτι του και έχει την ηρεμία να είναι με τους ανθρώπους που αγαπά, να κάνει τα πράγματα που αγαπά και να είναι το σπίτι ένα καταφύγιο μέσα σε μια περίοδο για εμένα πολύ μεγάλης έντασης. Για αυτό και προσπαθώ πάντα, έστω και αν είναι πολύ αργά το βράδυ, να γυρίσω και να κοιμηθώ σπίτι μου, έστω και αν είναι 02:00, 03:00 το πρωί, παρά να κοιμηθώ εκτός σπιτιού και να ξυπνήσω στο σπίτι μου.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Μάλιστα, πολύ σωστό. Κύριε Πρόεδρε. Κάπου εδώ θα ολοκληρώσουμε, γιατί ο χρόνος τελικά πέρασε σαν νεράκι και νομίζω ότι κάναμε μια πολύ όμορφη και διαφορετική κουβέντα. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που μας εμπιστευτήκατε και ήρθατε εδώ στο στούντιο….

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε και που μπορέσαμε να κάνουμε μία κουβέντα διαφορετική από τις συνηθισμένες.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Έτσι, μία πολύ ζεστή συζήτηση θα έλεγα. Θέλετε εσείς να απευθύνετε το λόγο στους τηλεθεατές και τις τηλεθεάτριές μας και να κλείσουμε έτσι τη συνάντησή μας;

Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσουμε πιο προσωπικά. Νομίζω ότι και αυτό ενίοτε είναι χρήσιμο. Δεν θέλω να πω τίποτα πολιτικό σήμερα γιατί η κουβέντα ήταν διαφορετική. Να πω μόνο ότι οι εκλογές είναι σημαντικές και νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να ψηφίσουμε θετικά για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε και να έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας ότι μπορούμε ως λαός να τα καταφέρουμε. Έχουμε υποφέρει πολύ αυτά τα δέκα χρόνια, ήρθε η ώρα να τα αφήσουμε πίσω μας.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή επιτυχία, καλή συνέχεια.

Να είστε καλά, εγώ σας ευχαριστώ

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στον Alpha κέρδισε σε τηλεθέαση τον Τσίπρα

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης την ίδια ώρα σε διαφορετικά κανάλια, όπου και οι δύο έδωσαν αναλυτικές συνεντέυξεις. Πέρα από το περιεχόμενο αυτό καθεαυτό των συνεντεύξεων, πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η «μάχη της τηλεθέασης», ποιον από τους δύο προτίμησαν δηλαδή οι τηλεθεατές.  Στην μάχη αυτή λοιπόν, νικητής αναδείχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εμφανίστηκε στην εκπομπή του Alpha «Happy Day» και μίλησε για όλα με την Σταματίνα Τσιμτσιλή. Η συνέντευξη, που χαρακτηρίστηκε «διαφορετική», καθώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε αρκετά για την προσωπική του ζωή, την οικογένειά του, τους γονείς, την σύζυγο και τα παιδιά του, τα χόμπι του και τις σκέψεις του σε πιο καθημερινά ζητήματα, κέρδισε το ενδιαφέρον δίνοντας στον Alpha την πρωτιά σε τηλεθέαση την ώρα εκείνη. Τα ποσοστά που συγκέντρωσε ανά τέταρτο από τις 9 έως τις 10 το πρωί  ήταν: 24,6%, 22,8%, 28,5% και 23,2%.

Στο «απέναντι» κανάλι, στον Ant1 και στον «βασιλιά της πρωινής ζώνης» Γιώργο Παπαδάκη, έδινε συνέντευξη ο πρωθυπουργός, που μάλιστα στο πρώτο τέταρτο της συνέντευξης ήταν στην τρίτη θέση της τηλεθέασης, με 16,2%, πίσω από τον Alpha και το Star, που είχε 18,9% από τις 09:00 έως τις 09:15. Έως τις 10, ο Ant1 σημείωσε τα εξής ποσοστά ανά τέταρτο: 21,4%, 21% και 23,3%. Το μοναδικό τέταρτο που πέρασε στην πρώτη θέση δηλαδή ήταν το τελευταίο, από 09:45 έως 10:00, αν και η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε στις 09:52.