Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Θυμός – Θλίψη: Ποιο συναίσθημα είναι περισσότερο επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους;
PLUS

Θυμός – Θλίψη: Ποιο συναίσθημα είναι περισσότερο επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους;

Θυμός - Θλίψη: Νέα έρευνα φανερώνει ότι τα δύο συναισθήματα επιδρούν διαφορετικά στον οργανισμό

Θυμός – Θλίψη: Πιο επικίνδυνο για την Τρίτη Ηλικία είναι το συναίσθημα του θυμού, συγκριτικά με εκείνο της θλίψης, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο θυμός μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επιβλαβής για τους ηλικιωμένους, αυξάνοντας τις φλεγμονές που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες (καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνους, αρθριτικά κ.α.). Τα ευρήματα των Καναδών επιστημόνων, τα οποία δημοσιεύτηκαν από στο περιοδικό «Psychology and Aging» της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογίας, δείχνουν ότι θυμός συμβάλλει καίρια στην εμφάνιση φλεγμονών και χρόνιων παθήσεων στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ αντίθετα η θλίψη δεν φαίνεται να έχει τέτοια επίδραση.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα 226 ατόμων 59 έως 93 ετών από το Μόντρεαλ. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, των νέων ηλικιωμένων (59-79) και των προχωρημένων ηλικιωμένων (άνω των 80), οι οποίοι απάντησαν σε σύντομα ερωτηματολόγια σχετικά με τα συναισθήματα θυμού και λύπης. Μετρήθηκε επίσης η φλεγμονή σε δείγματα αίματος και εξετάσθηκαν κατά πόσο είχαν χρόνιες ασθένειες λόγω ηλικίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα του θυμού, στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών και στα υψηλά επίπεδα φλεγμονής, ένα εύρημα το οποίο επιβεβαιώθηκε μόνο για τους προχωρημένους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.

Με βάση την εν λόγω έρευνα, οι επιπτώσεις αυτές στην υγεία δεν συνδέονται με τα συναισθήματα λύπης, καθώς αυτά φαίνεται να βοηθούν το άτομο να αποδεσμευτεί από τους στόχους που δεν είναι πλέον εφικτοί.

Συνεπώς δεν είναι όλα τα «αρνητικά» συναισθήματα επιβλαβή, αντίθετα μπορεί να είναι επωφελή υπό ορισμένες συνθήκες, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις