Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

17

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / 13η σύνταξη 2019: Συνέντευξη Τσίπρα – Γιατί διαμαρτύρονται; Από το “καθόλου”, καλύτερο το “λιγότερα”
ΣΑΣ ΦΕΡΝΩ... ΚΙ ΑΛΛΑ ΔΩΡΑ

13η σύνταξη 2019: Συνέντευξη Τσίπρα – Γιατί διαμαρτύρονται; Από το “καθόλου”, καλύτερο το “λιγότερα”

13η σύνταξη 2019: Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας έταξε και «δώρο Χριστουγέννων σε μόνιμη βάση» μετά την «13η σύνταξη» που έδωσε η κυβέρνηση.

13η σύνταξη 2019: Μια ανάσα πριν από τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας σήμερα Δευτέρα στον News 247, δήλωσε ότι αυτό το ενδεχόμενο θα εξεταστεί στο τέλος του χρόνου και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ακυρωθεί η μείωση του αφορολόγητου.«Στις κάλπες θα προκύψουν συσχετισμοί και θα διαμορφώσουν περαιτέρω τις συνθήκες για την άσκηση οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Αν υπερισχύσουν οι δυνάμεις της εμμονικής λιτότητας θα έχουμε προβλήματα.

Αν επικρατήσει για παράδειγμα ο κ. Βέμπερ θα πάρει τηλέφωνο τον Έλληνα πρωθυπουργό και θα του πει ότι δεν εγκρίνει το πακέτο των θετικών μέτρων. Αν ο συσχετισμός δύναμης για εμάς που φέρνουμε ανάσα στους ασθενέστερους είναι υπέρ μας, κανείς δεν θα μας εμποδίσει, αν ο συσχετισμός είναι εναντίον μας, τότε κανένας πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να εγγυηθεί τα θετικά μέτρα. Γι’ αυτό και οι εκλογές θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο πακέτο των μέτρων και στην 13η σύνταξη. Αν το αποτέλεσμα είναι καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τότε κανείς δεν θα εμποδίσει την πολιτική ελάφρυνσης των ασθενέστερων».

Αν ψηφίσουν Μητσοτάκη δεν θα την πάρουν καθόλου

Σε ερώτηση για το ότι «στους λογαριασμούς των δικαιούχων της 13ης σύνταξης κατατέθηκαν λιγότερα χρήματα» απάντησε: «Λιγότερα χρήματα; έχουν μία επιλογή, τότε, να ψηφίσουν τον κ. Μητσοτάκη και να μην την πάρουν καθόλου». Εξήγησε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν το έκρυψε «είχε πει ότι είναι λαϊκισμός, είναι ανέφικτο να δοθεί η 13η σύνταξη και δεν θα την ψήφιζε. Η 13η σύνταξη είναι το παλιό δώρο Πάσχα και αυτό επιτρέπει η δημοσιονομική δυνατότητα. Δόθηκαν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων. Στόχος μας είναι αντίστοιχο ποσό να δοθεί και τα Χριστούγεννα», επανέλαβε. Σημειώνεται, ότι η αντίδραση των συνταξιούχων ήταν μεγάλη όταν είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κουτσουρεμένα τα ποσά της 13ης σύνταξης.

Και δώρο Χριστουγέννων

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ακυρωθεί η κατάργηση του αφορολόγητου. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τώρα δόθηκε η 13η σύνταξη που ισοδυναμεί με το παλιό δώρο Πάσχα και στόχος της κυβέρνησης είναι εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος να δοθεί και τα Χριστούγεννα.

Εξήγησε ότι η οικονομική πολιτική και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης εξασφάλισε δημοσιονομικό χώρο 1,2 δισ. για το 2019 που ήδη κατευθύνθηκε στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε. Επιπλέον έχει εξασφαλιστεί μαξιλάρι 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 και παράλληλα δημοσιονομικός χώρος 1,3 δισ. για το 2020 πέραν της ακύρωσης της μείωσης του αφορολόγητου. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είχαν υποεκτιμηθεί στο παρελθόν. Το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε και η 13η σύνταξη που ήδη δόθηκε θα ενισχύσει την ζήτηση και είναι πολύ πιθανό να δώσει μεγαλύτερες προοπτικές στην ελληνική οικονομία για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης. Αυτό όμως θα το ξέρουμε στο τέλος του χρόνου, οπότε θα δοθεί και δώρο Χριστουγέννων όπως και το δώρο Πάσχα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τζάμπα μάγκας ο Μητσοτάκης

Σε ερώτηση γιατί δεν ψηφίζει τώρα την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα κάνουμε την μείωση του αφορολόγητου. Δεν θα παίξουμε στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έλεγε ότι δεν θα ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων. Όταν διεφάνη ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις και ενώ προσπαθούσε να πείσει τους συνομιλητές του στην Ευρώπη να διατηρηθεί η περικοπή, εδώ έκανε τον τσάμπα μάγκα και έφερνε τροπολογίες».

Η ΝΔ θα τα βάψει μαύρα την Κυριακή

Σχολιάζοντας το τραγούδι Paint it Black που ακούστηκε μετά το διάλειμμα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Η ΝΔ την Κυριακή θα τα βάψει μαύρα» και θα φανεί το σχέδιο που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια «σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις». Εξήγησε ότι έχει διαπιστωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις πέφτουν συστηματικά έξω, σε όλες τις εκλογές με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα. «Κάποιο λάθος γίνεται. Έχω την δυνατότητα να βγω από το Μαξίμου και να έλθω σε επαφή με τον κόσμο. Το κλίμα που εισπράττω δεν είναι κλίμα ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η εικόνα επερχόμενης κυβέρνησης, δεν υπάρχει ρεύμα νίκης».

Σε ερώτηση για το αν θα προκηρύξει εθνικές εκλογές ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής είπε με χιούμορ ότι: «Όπως πάνε τα πράγματα θα προκηρύξω εκλογές μόνο και μόνο για να κάνουμε ντιμπέιτ με τον κ. Μητσοτάκη». Εξήγησε ωστόσο ότι «αυτή η άρνησή του εκπέμπει ένα βαθύ σύμπλεγμα απέναντι στο πολιτικό του αφήγημα. Δεν διαθέτει πολιτικό αφήγημα». Επανέλαβε δε ότι «Οι κάλπες πρέπει να στηθούν στο τέλος της τετραετίας γιατί αυτό θα δώσει το μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα εντός και εκτός χώρας».

Η κ. Γεννηματά συμπλήρωμα του κ. Μητσοτάκη

Ερωτηθείς για το ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι «η κ. Φώφη Γεννηματά την δεξιά θα την στηρίξει ότι κι αν γίνει την επόμενη ημέρα. Δεν χρειάζεται μαντικές ικανότητες, όλη η συμπεριφορά του ΚΙΝΑΛ είναι στάση υποστήριξης του κ. Μητσοτάκη. Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι δεν ψήφισαν την απλή αναλογική. Αρνήθηκε την δυνατότητα του κέντρου να παίξει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις για να στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη».

Για την στάση του ΚΚΕ είπε ότι: «Στις μέρες μας που από τη μία μεριά υπάρχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς με τις δυσκολίες και τα λάθη και από την άλλη ο ακραία νεοφιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης, αν η στάση του ΚΚΕ είναι “τι μπρόκολα τι λάχανα”, αυτό δεν μπορεί να πιστέψει ο κόσμος του ΚΚΕ».

Ο τρόπος ζωής του καθενός δεν κρύβεται

Για τις κατηγορίες του κ. Μαρινάκη ότι του ζητούσαν χάρες από το Μαξίμου, απάντησε «αφού το λέει, αλλά ας αποδείξει». Για τις εν γένει αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις διακοπές του στο κότερο και την υπόθεση Πετσίτη απάντησε: «Και μόνο ότι το ισχυρό χαρτί της αντιπολίτευσης ήταν ότι πέρασα το Δεκαπενταύγουστο στο σκάφος της συνεργάτιδάς μου αρκεί. Το πως φέρεται και ζει ο καθένας δεν μπορεί να κρυφτεί. Υπάρχουν κάποιοι που μπήκαν στην πολιτική για να κάνουν χρήματα. Είμαι 11 χρόνια πρόεδρος κόμματος και 4,5 χρόνια πρωθυπουργός και ζω όπως ζούσα». Για τον κ. Πετσίτη απάντησε ότι «έναν Πετσίτη βρήκανε και αυτός ήταν μία φούσκα και εξήγησε ότι είναι ένα πρόσωπο που αξιοποίησε τις γνωριμίες για να πάρει μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στις ικανότητές του. Ο κ. Πετσίτης δεν διαχειρίστηκε χρήμα, δεν ήταν σύμβουλος στο Μαξίμου, ενώ σύμβουλος του Σαμαρά ήταν ο Παπασταύρου και έφτιαχνε offshore και είπε γι’ αυτό ας είχαμε δέκα Παπασταύρου».

Σε ερώτηση για το τ ότι ο κ. Σαμαράς έχει πει ότι την υπόθεση Novartis θα την πάει μέχρι το τέλος απάντησε: «Ας το πάει μέχρι τέλους να δούμε πού φτάνει ο πάτος. Η ιστορία αυτή δεν έχει ανοίξει στη ολότητά της. Περιμένουμε ακόμη τα πορίσματα των εισαγγελέων. Δεν θα υπεισέλθω σε θέματα της δικαιοσύνης, ο τρόπος όμως που ορισμένοι αντιδρούν δείχνει το άγχος τους».

Για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι υποκύπτει στις πιέσεις του Κουφοντίνα, απάντησε «αυτά είναι αθλιότητες. Η αφαίρεση ανθρώπινων ζωών είναι η αποθέωση της εξουσιαστικής αντίληψης και όχι αντιεξουσιαστική. Όσοι αφήνουν υπονοούμενα για την στάση μας απέναντι στον Κουφοντίνα δεν έχουν καμία εικόνα για το ποια είναι η δική μας αντίληψη για το κοινωνικό κίνημα. Σε κάθε περίπτωση αρμόδια για να απαντήσει για την υπόθεση Κουφοντίνα είναι όχι η εκτελεστική εξουσία, αλλά η δικαστική».

Συμφωνώ με Μητσοτάκη…για την Λίβερπουλ

Τέλος σε μια ποδοσφαιρική ερώτηση έκανε χιούμορ λέγοντας ότι «Στο μόνο που ταυτίζομαι με τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι και οι δύο είμαστε υποστηρικτές της Λίβερπουλ».

Η συνέντευξη στον News 247

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις