Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κουφοντίνας – άδεια: Η Ξένη Δημητρίου είχε διώξει τους εισαγγελείς που έδωσαν άδεια στον “Λουκά”
ΣΤΡΟΦΗ 360 ΜΟΙΡΩΝ

Κουφοντίνας – άδεια: Η Ξένη Δημητρίου είχε διώξει τους εισαγγελείς που έδωσαν άδεια στον “Λουκά”

Κουφοντίνας - άδεια: Σύμφωνα με την Ξένη Δημητρίου, οι δικαστές ερμήνευσαν εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα στην περίπτωση του Κουφοντίνα.

Κουφοντίνας – άδεια: Αίσθηση και ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η Ξένη Δημητρίου που πέρσι είχε ζητήσει την πειθαρχική δίωξη δυο εισαγγελέων που είχαν συναινέσει στην χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα τώρα υιοθετεί τελείως διαφορετική στάση και ασκεί αναίρεση στο βούλευμα για την απόρριψη του αιτήματος του «Λουκά» της 17Ν ανοίγοντας έτσι τον δρόμο, ώστε να του χορηγηθεί αυτό που θέλει.

Ήταν Ιούνιος του 2018 όταν η Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δύο εισαγγελείς διότι «η έγκρισή του στο αίτημα Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας «αντίκειται στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις κείμενες διατάξεις, θίγει το κύρος της δικαιοσύνης και του εισαγγελικού λειτουργήματος και συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της “παράβασης διατάξεως που αναφέρεται στην απονομή της δικαιοσύνης…και συγκεκριμένα της πλημμελούς άσκησης των υπηρεσιακών του καθηκόντων, σε σχέση με τις (υπηρεσιακές του) ενέργειες κατά την χορήγηση αδείας στο Δημήτριο Κουφοντίνα”.  Μάλιστα τότε ο Κουφοντίνας είχε βγει και είχε εξαπολύσει επίθεση στην κ. Δημητρίου λέγοντας ότι παρενέβη σε ένα θέμα κρίσης και συνείδησης των εισαγγελέων και μιλώντας για εκφοβισμό των δύο εισαγγελέων.

Δημήτρης Κουφοντίνας: Την Τρίτη η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη νέα άδεια

Την ερχόμενη Τρίτη προσδιορίστηκε η συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται στο έγγραφό της για αναίρεση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011 – τρεις τον αριθμό – και πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Παράλληλα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση Κουφοντίνα, και επιπλέον προσθέτει, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 του μηνός είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση, όμως το πρωί του Σαββάτου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε ότι η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέραν από τα νομικά θέματα το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων», δηλαδή ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος. Υπενθυμίζεται, ότι την Τετάρτη η οικογένειά του ζήτησε ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση της υγείας του χαρακτηριζόταν «σταθερά επιβαρυμένη», ενώ είχε χάσει ήδη το 15% του βάρους του. Τις ημέρες, όμως, που μεσολάβησαν, η υγεία του επιδεινώθηκε.

Σφοδρή αντίδραση της Πειραιώς

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πειραιώς, στηλιτεύοντας την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. Στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται: «Κανένα σοβαρό δημοκρατικό Κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους. Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου και θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας για αμετανόητους τρομοκράτες».

Η δήλωση Μπακογιάννη

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην εκπομπή Ακραία Φαινόμενα στον ΣΚΑΪ έκανε το εξής  σχόλιο: «Αυτό που συνέβη χθες το βράδυ είναι πρωτοφανές. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφού είχε δώσει το θέμα της αναίρεσης σε ένα αντιεισαγγελέα να το χειριστεί και εκείνος απεφάνθη ότι ορθώς δεν δόθηκε άδεια στον Κουφοντίνα, πήρε το θέμα και κράτησε ανοιχτά μέχρι τις 12:00 το βράδυ τα δικαστήρια στο Βόλο για να κάνει η ίδια την αναίρεση της ομόφωνης απόφασης του δικαστικού συμβουλίου. Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές. Δεν έχει ξανασυμβεί. Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι επί κυβερνήσεως Τσίπρα η Δημοκρατία και εκβιάζεται και τρομοκρατείται».

«Δεν είπα ότι αυτό που έκανε η εισαγγελέας είναι παράνομο. Εγώ λέω ότι όταν ο νόμος λέει ότι υπάρχει δικαστικό συμβούλιο γιατί το λέει; Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου υπάρχει για να κρίνει την εξειδικευμένη περίπτωση που αφορά τον ισοβίτη.Η Δημοκρατία τρομοκρατείται με όλους αυτούς τους κυρίους που βγαίνουν έξω, καίνε και απειλούν ότι θα κάψουν είτε την Αθήνα είτε τη Θεσσαλονίκη αν δεν περάσει το δικό τους. Αυτό στη δική μου διάλεκτο ονομάζεται εκβιασμό.»

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Να σεβαστείτε την απόφαση

Να σεβαστούν τη Δικαιοσύνη και να μην επιτίθενται στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου για την απόφασή της να ζητήσει αναίρεση του βουλεύματος για την απόρριψη της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ζητά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου, που θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για μη χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα, ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η άσκηση της αναίρεσης ανήκει στις αρμοδιότητες της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ επικρίνει εκείνους που έχουν ασκήσει κριτική στη συγκεκριμένη εισαγγελική παρέμβαση.

Μητσοτάκης: Οι θεσμοί και η δικαιοσύνη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων

Αναφερόμενος στις εξελίξεις της υπόθεσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι θεσμοί και η δικαιοσύνη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σε δήλωσή του από την Κρήτη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «το κράτος δικαίου, η δημοκρατία δεν απειλούνται και δεν εκβιάζονται, πόσο μάλλον από έναν κατά συρροή αμετανόητο δολοφόνο και 30 τραμπούκους που τον υποστηρίζουν». «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στην δικαιοσύνη ότι θα σταθούν τελικά στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Δημήτρης Κουφοντίνας: 44 παρεμβάσεις και επιθέσεις σε μόλις 11 ημέρες

Δεκάδες παρεμβάσεις και επιθέσεις, μέσα σε μόλις 11 ημέρες, έχουν πραγματοποιηθεί από φερόμενους ως αντιεξουσιαστές σε “ένδειξη αλληλεγγύης”  στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας, μετά την απόρριψη της αίτησής του για νέα άδεια.  Ανάμεσα τους και ο εμπρησμός του αυτοκινήτου της δημοσιογράφου του CNN Greece Μίνας Καραμήτρου.

Τη λίστα μάλιστα των επιθέσεων δημοσίευσε γνωστός ιστότοπος αντιεξουσιαστών. Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας διεκδικώντας να του δοθεί ξανά άδεια. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στην Εντατική.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις