Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν: Νέα πρόκληση – «Το ΝΑΤΟ να στηρίξει τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο»
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Νέα πρόκληση – «Το ΝΑΤΟ να στηρίξει τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ερντογάν: Νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε απορρίψει τις αμερικανικές συστάσεις να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ερντογάν: Για μία ακόμη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί με τις δηλώσεις του, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να στηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο! Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Ερντογάν κατά την ομιλία του στη σύσκεψη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με τους εταίρους του Μεσογειακού Διαλόγου στην Άγκυρα, και μάλιστα παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε τα εξής: «Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία έχει αναπτύξει σχέσεις με άλλες χώρες και περιφέρειες και αυτές είναι συμπληρωματικές και όχι εναλλακτικές μεταξύ τους. Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ να μας στηρίξει για να αποφύγουμε τις εντάσεις. Η χώρα μας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις σε ορισμένες περιοχές. Αλλά η συνεπής συνεργασία απέναντι στις κοινές απειλές αποτελεί προϋπόθεση για αυτή τη συμμαχία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπλήρωσε επιπλέον ότι η Αγκυρα απορρίπτει τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία σημαίνει ότι αναζητά εναλλακτικούς διεθνείς δεσμούς. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει τις αμερικανικές συστάσεις να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στέλνοντας το μήνυμα στις ΗΠΑ πως θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση επεσήμανε πως «τα γεωτρύπανα και τα σεισμικά σκάφη μας θα συνεχίσουν να ερευνούν στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα μας», καταλήγοντας πως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων «θα προστατεύονται». Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με τη διενέργεια υπεράκτιων γεωτρήσεων.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ταγιάνι: Η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρό μήνυμα προς τον Ερντογάν για τις αναγγελθείσες δραστηριότητες γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΖΟ, απέστειλε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Λίγες ημέρες μετά τις προειδοποιήσεις της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες επιχειρήσεις. Επίσης ζητά να αποσύρει αμέσως τα πλοία από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Όπως αναφέρει ο Αντόνιο Ταγιάνι στη σχετική του ανακοίνωση, «ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου». Ο Ταγιάνι καλεί τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου. «Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβαίνει σε έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της», συμπληρώνει ο Ταγιάνι.

Και καταλήγει: «Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επαναλαμβάνω την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις