Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

17

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές 2019: Επιμένει για Μάτι και Μάνδρα η Δούρου – “Τους χάλασα την πιάτσα, δεν ακούτε πως… φταίω για όλα;”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Επιμένει για Μάτι και Μάνδρα η Δούρου – “Τους χάλασα την πιάτσα, δεν ακούτε πως… φταίω για όλα;”

Εκλογές 2019: Όπως λέει σε συνέντευξή της η κ. Δούρου, «στοχοποιήθηκε», επειδή ήταν το «εύκολο θύμα».

Εκλογές 2019: «Ακόμη και οι λάτρεις των fake news, αναγνωρίζουν ότι κάναμε την Περιφέρεια Αττικής ορατή, τη φέραμε στο επίκεντρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής και την καταστήσαμε παρούσα στα διεθνή φόρα», ανέφερε η Ρένα Δούρου, που έχει κηρύξει πόλεμο κατά των «fake news», στο The Caller.

Εξήγησε ότι «στοχοποιήθηκε», επειδή ήταν το «εύκολο θύμα». «Ζούμε σε εποχή μεγάλου αποπροσανατολισμού, λόγω και της αξιοποίησης των social media ως καλοπληρωμένων μηχανισμών ‘’εκτέλεσης χαρακτήρων’’».

Για το Μάτι και τη Μάνδρα, η κα Δούρου είναι ξεκάθαρη:

«Οι άνθρωποι της Περιφέρειας έπραξαν ως όφειλαν», για να τονίσει πως «έχουμε πλέον όλοι την ηθική υποχρέωση, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα αποτρέψουν νέες τραγωδίες. Χωρίς κραυγές, χωρίς αναθέματα, χωρίς τυμβωρυχίες».

Εξαπολύει επίθεση αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων τόσο στον πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, λέγοντας πως «είχε έναν σχεδιασμό, που ανατροφοδοτούσε το πρόβλημα» ενώ «παράλληλα έκλεινε το μάτι σε συμφέροντα», όσο και στον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, λέγοντας πως «η έννοια ‘’ανακύκλωση’’ τού είναι κάτι σαν ξένη λέξη, ενώ η προσέγγισή του είναι αντίστοιχη της συνολικής θεατρικότητας και επιπολαιότητας που χαρακτηρίζει κάθε παρουσία του».

Εξάλλου, η κα Δούρου δεν παρέλειψε να απαντήσει και σε ερώτηση για την «Προοδευτική Συμμαχία» που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ευρωεκλογών και το κάλεσμα σε προοδευτικούς πολίτες, λέγοντας πως «απευθύνεται στη μεγάλη κοινωνική δεξαμενή των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς.

Εκείνων που εκφράστηκαν στο παρελθόν μέσω του ΠΑΣΟΚ. Εκείνων που είδαν το Κίνημα στο οποίο είχαν πιστέψει, να εξανδραποδίζεται και να γίνεται βουλιμικό συμπλήρωμα της πιο σκληρής εκδοχής της Δεξιάς του Αντώνη Σαμαρά».

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της 5ετούς θητείας σας στην Περιφέρεια Αττικής, ποια θα λέγατε ότι είναι τα σημαντικότερα έργα που αφήνετε παρακαταθήκη και τι είναι αυτό που σας δίνει κίνητρο να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής;

«Ακόμη και οι λάτρεις των fake news, αναγνωρίζουν ότι κάναμε την Περιφέρεια Αττικής ορατή, τη φέραμε στο επίκεντρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής και την καταστήσαμε παρούσα στα διεθνή φόρα. Εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη ζωή μας. Αφήσαμε πίσω μας μίζερες νοοτροπίες απομόνωσης, και διεκδικήσαμε ζωτικό χώρο, ώστε να κερδίσουμε πολλά για το παρόν και το μέλλον της ζωής των πολιτών της Περιφέρειας. Μετατρέψαμε σε καθημερινό καθήκον την κοινωνική πολιτική. Και απλώσαμε μια αγκαλιά φροντίδας, κατανόησης, ανακούφισης, στήριξης και συμπαράστασης για εκείνους που δοκιμάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Οι ξεχασμένοι και παραμελημένοι πολίτες. Όσοι δεν έχουν φωνή. Εκείνοι που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους σε μια δύσκολη περίοδο. Αυτοί παραμένουν η βασική έγνοια μας και οι αποδέκτες των προωθητικών πολιτικών μας.

Παράλληλα, υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα υποδομών, με έργα καθημερινότητας σε κάθε γειτονιά, χωρίς τα περισσότερα από αυτά να έχουν εγκαίνια με κορδέλες.

Μας αρκεί το χαμόγελο ευγνωμοσύνης των συμπολιτών μας. Την ίδια στιγμή αλλάξαμε το υπόδειγμα άσκησης διοίκησης. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι έπρεπε να σπάσουμε τη τζαμαρία της καχυποψίας και της εκ των προτέρων ενοχοποίησης, καθώς οι πολίτες είχαν συνηθίσει σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες που έβλεπαν τα αξιώματά τους, ως ευκαιρία για προβολή και… τακτοποιήσεις συμφερόντων. Αυτό το μεγάλο έργο θέλουμε να συνεχίσουμε. Γιατί το έργο αυτό δεν αφορά μια Περιφερειάρχη, μια διοίκηση ή μία Περιφέρεια. Αλλά αφορά την Αττική, τον τόπο, την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η Αττική συμβάλλει στην ανάταξη του τόπου. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να πάμε πίσω, στις επιλογές και τις πολιτικές του χθες που χρεοκόπησαν τη χώρα και τους πολίτες».

Στην πρόσφατη εκδήλωση του συνδυασμού σας «Δύναμη Ζωής», όπου παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα επανεκλεγείτε περιφερειάρχης Αττικής, ενώ η ομιλία του φάνηκε ότι σας συγκίνησε. Πόσο σημαντική θεωρείτε για το τελικό αποτέλεσμα την ολόθερμη στήριξη του πρωθυπουργού στο πρόσωπό σας;

«Τα λόγια του Πρωθυπουργού δεν αφορούν μονάχα τη μάχη που έρχεται. Αφορούν και αυτές που δώσαμε. Αυτές που αφήσαμε πίσω μας. Πολλές φορές βρεθήκαμε στο στόχαστρο λυσσώδους επίθεσης, με fake news, με παραπληροφόρηση και περίσσευμα χυδαιότητας. Επέλεξα να μην υποκύψω στον πειρασμό της απάντησης με την ίδια τακτική. Συνεχίσαμε το έργο μας, γνωρίζοντας ότι κριτής της προσπάθειάς μας είναι οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής. Είναι θέμα αντίληψης για την άσκηση της πολιτικής: Όταν δεν φωνάζεις, κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως αδυναμία. Εμείς όμως κάνουμε δουλειά για τις τοπικές κοινωνίες. Και οι πολίτες της Αττικής το αντιλαμβάνονται. Ξέρουν και βλέπουν.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, συμπυκνώνοντας την τεράστια επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας που επιχειρούν οι δυνάμεις του χθες, επαναλαμβάνοντας τη φράση “η Δούρου φταίει” για όλα όσα έχουμε κάνει στην Αττική, για τις ανάγκες των πολλών, το αύριο των παιδιών μας.

Ήταν μια αναγνώριση που δεν αφορούσε ένα πρόσωπο, άλλα όλες και όλους που δίνουμε καθημερινά τον αγώνα στην Αττική για το αύριο της πατρίδας. Η συγκίνηση προήλθε από την ενδόμυχη περιοδολόγηση αυτών των τεσσάρων ετών και των αντίστοιχων δυσκολιών, την ανάμνηση πολλών αχάραγων νυχτών, τις αγκαλιές των παιδιών».

«Ακόμη και οι αθώοι, χρειάζεται κάποιες φορές να περιμένουν», σχολιάσατε πρόσφατα με αφορμή την ποινική δίωξη, που σας ασκήθηκε-μεταξύ άλλων προσώπων- για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018. Ακολούθησε και η ποινική δίωξη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017. Ανεξάρτητα από τη δικαστική εξέλιξη των υποθέσεων, θα κάνατε κάτι διαφορετικό, αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω;

«Έχω πει και το πιστεύω βαθιά ότι μακάρι να μπορούσα να λειτουργήσω ως Ιφιγένεια προκειμένου να φυσήξει ούριος άνεμος και να μην συναπαντηθούμε σε μια νέα εθνική τραγωδία. Ωστόσο, πια τα κλιματικά δεδομένα έχουν αλλάξει επί τα χείρω, και επιβάλλουν νέους τρόπους αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, πλημμυρών, πυρκαγιών, με βαθιές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με συγκεκριμένες αναθέσεις αρμοδιοτήτων. Είναι σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να εντέλλει το Πυροσβεστικό σώμα, για παράδειγμα.

Κι επειδή δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω, κι επειδή παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Περιφέρειας έπραξαν ως όφειλαν, θρηνήσαμε θύματα, έχουμε πλέον όλοι την ηθική υποχρέωση, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα αποτρέψουν νέες τραγωδίες.

Χωρίς κραυγές, χωρίς αναθέματα, χωρίς τυμβωρυχίες. Γιατί η υπόθεση της Πολιτικής Προστασίας δεν μπορεί να γίνεται προεκλογικό επιχείρημα ή εργαλείο σπίλωσης υπολήψεων! Εμείς έχουμε καταθέσει, συγκεκριμένες προτάσεις πριν από τις εθνικές τραγωδίες, και μάλιστα σε άρθρο μου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τον Αύγουστο του 2017 πρότεινα σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα την ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας, τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης ενίσχυσης των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας, την ενεργοποίηση, είτε με σχετικό ΠΔ είτε με κανονιστική απόφαση του ΥΠΕΣ, της λειτουργίας του Συντονιστικού Μητροπολιτικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας».

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι αντίπαλοί σας, Γιάννης Σγουρός και Γιώργος Πατούλης έκαναν λόγο για τεράστια πρόβλημα και προειδοποιούν πως η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο. Τι πραγματικά συμβαίνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής;

«Ο προηγούμενος Περιφερειάρχης είχε έναν σχεδιασμό για τα απορρίμματα, που ανατροφοδοτούσε το πρόβλημα, ήταν αντι-περιβαλλοντικός, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιθέτως μας φόρτωνε πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα έκλεινε το μάτι σε συμφέροντα, με αποτέλεσμα να κληρονομήσουμε μια ανοιχτή πληγή για την Αττική. Για τον Δήμαρχο Αμαρουσίου, η έννοια «ανακύκλωση» είναι κάτι σαν ξένη λέξη, και η προσέγγισή του για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι αντίστοιχη της συνολικής θεατρικότητας και επιπολαιότητας που χαρακτηρίζει κάθε παρουσία του.

Εμείς υλοποιούμε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, συμβατό με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και πρακτικές, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της ανακύκλωσης.

Με σεβασμό στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και έχοντας εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ο στόχος είναι αντί να θάβουμε τα σκουπίδια, να τα αξιοποιούμε, να τα καθιστούμε πόρους ανάπτυξης, πλούτου και δημιουργίας θέσεων δουλειάς, όπως συμβαίνει πλέον στις χώρες που ακολουθούν αντίστοιχες προηγμένες πρακτικές. Χρειάζεται όμως και η βοήθεια και συνεργασία των Δήμων. Η εμπειρία μου έδειξε ότι είναι θέμα βούλησης. Δυστυχώς λίγοι είναι οι Δήμοι που μέχρι σήμερα έχουν επιδείξει το ανάλογο της σπουδαιότητας του θέματος, ενδιαφέρον».

Πρόσφατα ο συνδυασμός σας κατήγγειλε προβοκάτσια με αποστολή μαζικών προκλητικών μηνυμάτων, στα οποία φαινόσασταν εσείς ως δήθεν αποστολέας, ενώ έχετε ξιφουλκήσει ουκ ολίγες φορές κατά των fake news. Θεωρείστε ότι έχετε στοχοποιηθεί από ορισμένα ΜΜΕ, συμφέροντα και επιχειρηματίες και για ποιον λόγο;

«Η Δούρου φταίει… Δεν το έχετε ακούσει και διαβάσει; Με διάθεση ειρωνική ήταν το παραπάνω σχόλιο, αποτυπώνει όμως μια πραγματικότητα. Ήμουν το εύκολο θύμα. Ως γυναίκα, ως Αριστερή, ως Περιφερειάρχης που χάλασε την πιάτσα, καθώς κλείσαμε τις πόρτες της διοίκησης σε παράσιτα και παρατρεχάμενους, που είχαν συνηθίσει να ασχημονούν σε βάρος της Αυτοδιοίκησης, για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα. Και φυσικά, ως πολιτικό πρόσωπο με διαδρομή και παρουσία στον ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρούσα πάντοτε διαρκές μέτωπο με την ακροδεξιά και όσους οδήγησαν την πατρίδα μας στη χρεοκοπία και την εθνική καταστροφή των Μνημονίων.

Ζούμε σε εποχή μεγάλου αποπροσανατολισμού, λόγω και της αξιοποίησης των social media ως καλοπληρωμένων μηχανισμών «εκτέλεσης χαρακτήρων».

Όταν λοιπόν διατηρείς την αξιοπρέπεια και την ψυχραιμία σου, και απαντάς στους πολίτες, αντί για τα «δικαστήρια» των κοινωνικών Μέσων, του διαδικτύου και των παραδοσιακών ΜΜΕ, σε βαφτίζουν «απούσα». Και φυσικά «ένοχη». Δυστυχώς ακόμη αναμένουμε την καταγγελία από τους συνυποψηφίους μου αυτής της πρόσφατης προβοκάτσιας με τα χυδαία sms που στάλθηκαν σε πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής αργά το βράδυ με υποτιθέμενο αποστολέα εμένα. Αν κάποιοι νομίζουν ότι αυτή αφορά μόνο ένα πρόσωπο και ότι δεν απαξιώνει την Πολιτική, δυστυχώς πλανώνται πλάνη οικτρά…».

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσατε να περιγράψετε το όραμά σας για την Περιφέρεια Αττικής την επόμενη 4ετία;

«Ξέρετε, η έννοια του “οράματος” δεν με εκφράζει γιατί σε αυτήν ενυπάρχει πολλές φορές και το στοιχείο του φαντασιακού. Προσωπικά λοιπόν, έχω συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και οδικό χάρτη για το μέλλον της Περιφέρειας Αττικής. Για τους πολίτες που, είδαν αυτά τα 4.5 χρόνια ένα διαφορετικό υπόδειγμα διακυβέρνησης και διαχείρισης, σε επίπεδο ηθικού αποτυπώματος και περιφρούρησης του δικαίου. Το λεκανοπέδιο είναι σήμερα ένα απέραντο εργοτάξιο, με 360 ανοικτά εργοτάξια και στους 66 Δήμους. Με παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, σε κάθε γειτονιά. Μαζί με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, πρόνοιας και ενσωμάτωσης, για τους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν περισσότερο από την κρίση, στα χρόνια των Μνημονίων. Με σοβαρή μέριμνα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για όλους όσοι δεν έχουν φωνή.

Χτίζουμε, εδώ και 4.5 χρόνια μια Περιφέρεια πολιτών.

Με μικρές, καθημερινές νίκες στις μάχες με την καχυποψία, τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια, τις στρεβλωτικές νοοτροπίες για τη σχέση πολίτη-κράτους. Έχουμε ανοιχτό μέτωπο κατά της αναποτελεσματικότητας και των πελατειακών αντιλήψεων που επί χρόνια κρατούσαν σε ομηρία την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εμείς επιχειρούμε να απελευθερώσουμε τη σημαντική της δυναμική για τον τόπο. Δεν πρέπει να αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες μας. Να πάει χαμένη η συλλογική δουλειά. Όσα έγιναν αυτά τα 4.5 χρόνια. Δεν κινδυνεύουμε απλώς να επιστρέψουμε στο χθες. Κινδυνεύουμε να βρεθούν στο τιμόνι της Περιφέρειας άνθρωποι τσακωμένοι με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Χωρίς κανένα εσωτερικό φρένο ηθικής και με αχόρταγη βουλιμία για αξιώματα. Όχι όμως με την ευθύνη καθήκοντος που συνεπάγεται κάθε αξίωμα».

Η «Προοδευτική Συμμαχία» που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ευρωεκλογών και το κάλεσμα σε προοδευτικούς πολίτες πιστεύετε ότι θα πετύχει; Βλέπετε να υπάρχει πεδίο σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως τον εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής, με ό, τι και αν αυτό συνεπάγεται- φυσικά- και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που σας αφορούν προσωπικά;

«Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για τη συγκρότηση ενός πλατιού δημοκρατικού και προοδευτικού μετώπου, απευθύνεται στη μεγάλη κοινωνική δεξαμενή των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς. Εκείνων που εκφράστηκαν στο παρελθόν μέσω του ΠΑΣΟΚ. Εκείνων που είδαν το Κίνημα στο οποίο είχαν πιστέψει, να εξανδραποδίζεται και να γίνεται βουλιμικό συμπλήρωμα της πιο σκληρής εκδοχής της Δεξιάς του Αντώνη Σαμαρά. Που οδήγησε την κοινωνία μας στη φτωχοποίηση και την απώλεια της εθνικής αξιοπρέπειας. Οι πολίτες αυτοί αισθάνονται τρόμο για την κοινωνικά ανάλγητη πρόταση εξουσίας που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης.

Και αποστροφή για όσους, μέσα στο σημερινό Κίνημα Αλλαγής, δείχνουν την ίδια βουλιμία να ξαναμοιράσουν αξιώματα, μέσα από μια ανίερη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Αυτός ο λαός έχει διέξοδο.

Η πολιτική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα εγγυάται ότι η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί σε μια παρέα κυνικών νεοφιλελεύθερων και… μετανοήσαντων ακροδεξιών. Και ότι θα βαδίσει επιτέλους στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Τις συγκλίσεις, τη συναίνεση και τη συνεννόηση, τις επιβάλλει η ίδια η κοινωνία στις κομματικές ηγεσίες. Ειδικά σε εκείνες που δεν καταλαβαίνουν και δεν θέλουν να ακούσουν».

Αν και εσείς κάνατε το ανάποδο «δρομολόγιο», τελικά, «η αυτοδιοίκηση είναι έρωτας» ή μήπως είναι ένα σκαλοπάτι μεταπήδησης στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως έχουμε δει να συμβαίνει ουκ ολίγες φορές;

«Η διαδρομή και οι επιλογές μου απαντούν από μόνες τους. Έκοψα ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, οι πολίτες με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους για τη Βουλή, το κόμμα μου έδωσε τη δυνατότητα να το εκπροσωπήσω σε σημαντικές κοινοβουλευτικές στιγμές. Το 2014, αποφάσισα να θέσω τις προτάσεις μου στην κρίση των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής, και παραιτήθηκα από την “ασφάλεια” του βουλευτικού αξιώματος, χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας… και τακτοποίησης, και φυσικά με αβέβαιη την έκβαση της εκλογικής μάχης.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ρομαντική αλλά και «πλήρους απασχόλησης», καθώς τα προβλήματα δεν τελειώνουν στον επίλογο μιας μέρας. Και η λογοδοσία προς τους πολίτες διαρκής και αδιαμεσολάβητη. Η Αυτοδιοίκηση είναι κομμάτι των δημοκρατικών παραδόσεων του λαού μας, επί χρόνια είναι ετεροδιοίκηση, γιατί έτσι βόλευε τους συστημικούς κατόχους της εξουσίας. Πλέον εμείς αλλάζουμε τα δεδομένα. Δείχνουμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά, στο πλευρό των πολιτών, για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Δείτε ακόμη:

Θύμα κλοπής ο Κόκκαλης: “Η Δούρου φταίει”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις