Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 120 δόσεις εφορία 2019: Διαγραφή των προσαυξήσεων σε ποσοστό 85% περιλαμβάνει η ρύθμιση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις εφορία 2019: Διαγραφή των προσαυξήσεων σε ποσοστό 85% περιλαμβάνει η ρύθμιση

120 δόσεις εφορία 2019: Μετά τα ασφαλιστικά ταμεία έρχεται ρύθμιση 120 δόσεων και για τα χρέη στην εφορία.

120 δόσεις εφορία 2019: Μετά τη ρύθμιση των υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία στην περίπτωση των αγροτών αγγίζει και την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων η κυβέρνηση ετοιμάζει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις των οφειλών προς την εφορία.

Όπως δείχνουν όλα, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στη μορφή της ρύθμισης, τα βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι διαγραφή των προσαυξήσεων σε ποσοστό 85% και επιτόκιο της τάξεως του 5% για το τρέχον υπόλοιπο της οφειλής.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές, ο αριθμός των δόσεων στις οποίες θα ρυθμίζονται οι οφειλές θα είναι αντιστρόφως ανάλογος του ύψους του εισοδήματος του φορολογούμενου.

120 δόσεις εφορία 2019: Παράδειγμα

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις.

Οι φορολογούμενοι που έχουν υψηλότερο εισόδημα θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις με ελάχιστο αριθμό τις 18 δόσεις τουλάχιστον.

Η ρύθμιση θα προσφέρει διαγραφή προσαυξήσεων έως και 85%, ωστόσο για να γίνει πράξη η διαγραφή ο οφειλέτης θα πρέπει να τηρήσει πλήρως το πρόγραμμα αποπληρωμής των δόσεων.

Για να ενταχθεί ένας φορολογούμενος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τις φορολογικές οφειλές του 2019 είτε να τις έχει εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Η σχετική αίτηση για τη ρύθμιση θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της ειδικής εφαρμογής του taxisnet η οποία πρόκειται να τεθεί στη διάθεση των φορολογουμένων.

Τέλος, για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα πρέπει ο φορολογούμενος να εξοφλήσει την πρώτη δόση της ρύθμισης εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης.

120 δόσεις ασφαλιστικά ταμεία 2019: Αμέσως μετά το Πάσχα

Παράλληλα, αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, υπόθεση γύρω από την οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι, ενώ πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξη λόγω αυξημένων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με τον επανυπολογισμό και το κούρεμα της αρχικής οφειλής έως και 65% και των προσαυξήσεων έως και 85%, ο εγκλωβισμένος ασφαλισμένος θα μπορέσει να μειώσει την οφειλή κάτω από 20.000 ευρώ και επομένως να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις