Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Παναγία των Παρισίων: Στάχτες, αποκαΐδια, πένθος σε ολόκληρο τον κόσμο
ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Παναγία των Παρισίων: Στάχτες, αποκαΐδια, πένθος σε ολόκληρο τον κόσμο

Παναγία των Παρισίων: Τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης που διασώθηκαν μεταφέρονται στο μουσείο του Λούβρου.

Παναγία των Παρισίων: Ανυπολόγιστη καταστροφή, μετά από μια τρομακτική πυρκαγιά. Αυτή είναι η εικόνα σήμερα στην Παναγία των Παρισίων, τον καθεδρικό του Παρισιού και ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια και ορόσημα τόσο της γαλλικής πρωτεύουσας, όσο και της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης.

Μέσα σε περίπου εννιά ώρες, ιστορία 850 και πλέον ετών έγινε εν μέρει στάχτες και αποκαΐδια. Η οροφή και ένα από τα δύο κωδωνοστάσια της Παναγίας των Παρισίων κατέρρευσαν, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στον έναν από τους δύο πύργους του ναού.

Τώρα, επιστήμονες εκφράζουν φόβους και προειδοποιούν για ενδεχόμενο κατάρρευσης ολόκληρου του ναού από το βάρος του νερού που έπεσε για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Παριζιάνοι και τουρίστες από χθες το απόγευμα έως και αργά τη νύχτα παρέμεναν στους δρόμους κοιτώντας τον ουρανό και πέρα στον ορίζοντα τη Νοτρ Νταμ.

Το σοκ που προκάλεσε η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων αποτυπώνεται και στα βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου και καταγράφουν τη στιγμή που το κωδωνοστάσιο κατέρρευσε φλεγόμενο.

Ακούγονται κραυγές που θυμίζουν εκείνες όσων έβλεπαν ξαφνικά τα αεροπλάνα να καρφώνονται στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Κάποιοι στο Twitter μιλούσαν για την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης, λόγω των συναισθημάτων.

Η Παναγία των Παρισίων, ένα από τα τοπ σε επισκέψεις μνημεία της Γαλλίας και ένα κτίριο με ειδικό βάρος για τους Γάλλους και τους καθολικούς, υπέστη μια ανυπολόγιστη και αναπάντεχη καταστροφή δημιουργώντας και ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Παναγία των Παρισίων: Καπνός, σκοτάδι, αποκαΐδια

Ευτυχώς πολλοί από τους θησαυρούς της Παναγίας των Παρισίων διεσώθησαν, χωρίς ωστόσο ο κίνδυνος να έχει διαφύγει για ολόκληρο τον ναό, ακόμη και για τα θρυλικά βιτρό του.

Εξωτερικά, η όψη της Παναγίας των Παρισίων έχει αλλάξει. Λείπει φυσικά το υπέροχο, εμβληματικό κωδωνοστάσιο-βέλος, όπως και η οροφή.

Και ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη, με πρώτο πρώτο τον μεγιστάνα Ανρί Πινό που έδωσε 100 εκατ. ευρώ για την ανακοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Πυροσβέστες, αστυνομικοί και άνθρωποι της εκκλησίας ρίσκαραν τη ζωή τους για να βγάλουν μέσα από τις φλόγες ιστορικά και θρησκευτική κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, την ώρα που η Παναγία των Παρισίων είχε τυλιχτεί στις φλόγες.

Η δήμαρχος του Παρισιού ευχαρίστησε πυροσβέστες, αστυνομικούς και όλους όσους έσπευσαν να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να διασωθούν τα κειμήλια αυτά.

Η συγκίνηση στο Παρίσι ήταν έκδηλη χτες… Κάτοικοι της πόλης και τουρίστες χειροκροτούσαν τους πυροσβέστες που έδιναν πραγματική μάχη για να σωθεί η Παναγία των Παρισίων.

Πολίτες, γονατισμένοι στο δρόμο κοντά στον καθεδρικό ναό, προσεύχονταν και έψελναν για τη σωτηρία του.

Τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης που διασώθηκαν μεταφέρονται στο μουσείο του Λούβρου, ώστε να εκτιμηθεί η όποια ζημιά έχουν υποστεί και να αποκατασταθούν στο έπακρο.

Πρόκειται για τα έργα που είχαν ήδη μεταφερθεί στο δημαρχείο, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV.

Όπως επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Γκαλέτ, διοικητής της Πυροσβεστικής, τα έργα αυτά θα μεταφερθούν στο Λούβρο μέχρι αύριο.

«Το “Ακάνθινο Στεφάνι”, ο χιτώνας του Σεντ Λουί και άλλα μεγαλειώδη έργα τέχνης βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος», έγραψε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μέσω Twitter.

Το «Ακάνθινο Στεφάνι» αποτελείται από περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα.

Το κομμάτι που πιστεύεται πως προέρχεται από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, εξαγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το 1238 και μετέφερε στο Παρίσι ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας.

Μεταξύ των σπουδαίων έργων τέχνης που βρίσκονταν στην Παναγία των Παρισίων ήταν και τα τρία γυάλινα παράθυρα, στην δυτική, βόρεια και νότια όψη του καθρεδικού.

Παράλληλα, το Μεγάλο Όργανο της Παναγίας των Παρισίων, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είχε αποκατασταθεί μόλις στην αρχή της δεκαετίας του 1990, θεωρείται το πιο διάσημο στον κόσμο με πέντε σειρές πλήκτρων.

LIVE

Παναγία των Παρισίων: 300 εκατ. ευρώ έχουν δωρίσει μέχρι στιγμής δύο πάμπλουτες οικογένειες της Γαλλίας

Ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό ανακοίνωσαν τη “δωρεά” 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

“Η οικογένεια Αρνό και ο όμιλος LVMH, σε αλληλεγγύη σε αυτήν την εθνική τραγωδία, συνεργάζονται για την ανοικοδόμηση αυτού του διακεκριμένου καθεδρικού, συμβόλου της Γαλλίας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ενότητάς της”, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Ο όμιλος LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) ιδρύθηκε το 1987 και είναι διεθνώς η μεγαλύτερη επιχείρηση στην κατασκευή και διανομή από επώνυμα ήδη πολυτελείας.

Το όνομα προέρχεται από τον οίκο πολυτελείας Louis Vuitton και τα οινοποιεία Hennessy και Moët et Chandon και έδρα της επιχείρησης είναι το Παρίσι.

Την ίδια ώρα και η γαλλική οικογένεια βιομηχάνων Πινό, η οποία προεδρεύει του ομίλου Kering, αποδέσμευσε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μέσω της εταιρείας της επενδύσεων Artemis, όπως ανακοίνωσε στο AFP ο πρόεδρός της Φρανσουά-Ανρί Πινό.

“Η τραγωδία αυτή συγκλονίζει όλους τους Γάλλους και πέραν αυτών όσους ενώνουν οι πνευματικές αξίες. Απέναντι σε ένα τέτοιο δράμα, ο καθένας εύχεται να αναγεννηθεί το ταχύτερο δυνατό αυτό το κόσμημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”, επισημαίνει ο Πινό σε ανακοίνωσή του.

Ένα ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ αποδεσμεύτηκε “για να μετάσχουμε στην προσπάθεια που θα χρειαστεί για την πλήρη ανοικοδόμηση της Νοτρ-Νταμ”, προσθέτει.

Ο όμιλος Kering -προηγουμένως Pinault-Printemps-Redoute (PPR)- είναι ο δεύτερος παγκοσμίως όμιλος σε είδη πολυτελείας, μετά τον LVMH, και έχει κυρίως τις μάρκες Gucci, Yves Saint Laurent και Boucheron.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις