Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σπάτα: Επιτύμβια στήλη των ελληνιστικών χρόνων, μέσα σε ελιές
ΕΛΛΑΔΑ

Σπάτα: Επιτύμβια στήλη των ελληνιστικών χρόνων, μέσα σε ελιές

Σπάτα: Το κινητό μνημείο ανακτήθηκε μετά από επιχείρηση την οποία οργάνωσαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Σπάτα: Ένα κινητό μνημείο των ύστερων ελληνιστικών χρόνων, που κατά κάποιους ιστορικούς συμπίπτουν με την αρχή της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρέθηκε κρυμμένο σε ελαιώνα στην περιοχή των Σπάτων!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πρόκειται για μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με παράσταση δύο ανδρικών μορφών, διαστάσεων 1,04 * 0,54 μέτρων και πάχους 0,08-0,12 μέτρων, ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας, που σύντομα θα κοσμήσει κάποιο από τα μουσεία της χώρας.

Το κινητό μνημείο ανακτήθηκε από την Πολιτεία μετά από επιχείρηση την οποία οργάνωσαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίοι είχαν και τις σχετικές πληροφορίες.

Η ομάδα των αστυνομικών ταξίδεψε στα Σπάτα και συνέλαβε τους τρεις κατόχους του επιτύμβιας στήλης, ηλικίας 44, 43 και 36 ετών.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της Νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά συναυτουργία.

Στον ελαιώνα των Σπάτων είχε ήδη βρεθεί το αρχαίο αντικείμενο για το οποίο αναζητούντο αγοραστές.

Έτσι, το πιθανότερο είναι να κατέληγε ή στα χέρια συλλέκτη ή σε αντίστοιχο του εξωτερικού.

Άγνωστος παραμένει ακόμη ο τρόπος κατά τον οποίο περιήλθε η επιτύμβια στήλη στην κατοχή των τριών ανδρών, που την έκρυβαν μέσα στις ελιές.

Η κατασχεθείσα αρχαιότητα επιδείχθηκε σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η στήλη των ύστερων ελληνιστικών χρόνων, απεστάλη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση συνεχίζει η Ασφάλεια Ιωαννίνων προκειμένου να δοθούν οι απαντήσεις στα ερωτήματα που ετέθησαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις