Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας – Ρομά: Συνάντηση στο Μαξίμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – Ρομά: Συνάντηση στο Μαξίμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Τσίπρας - Ρομά: Μια ξεχωριστή συνάντηση, με φορείς, εκπροσώπους συλλογικοτήτων, μαθητές και φοιτητές από τις κοινότητες των Ρομά, θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας – Ρομά: Παγκόσμια Ημέρα Ρομά σήμερα, Δευτέρα (8.4.2019) και με την αφορμή αυτήν ο Αλέξης Τσίπρας, συναντάται με εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, φορείς, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων, μαθητές και φοιτητές από τις κοινότητες των Ρομά, γίνονται δεκτοί από τον πρωθυπουργό της χώρας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.

Ο όρος Τσιγγάνος χρησιµοποιείται για να δηλώσει εθνοτικές οµάδες, οι οποίες σχηµατίστηκαν από τη διασπορά εµπόρων, νοµάδων και άλλων από τα βάθη της Ινδίας, από τον 10° αιώνα και µετά, και την ανάµιξη τους µε ευρωπαϊκές και άλλες οµάδες κατά τη διάρκεια της διασποράς τους.

Σύµφωνα µε έρευνες, στην Ελλάδα οι Τσιγγάνοι είναι οργανωµένοι σε εννέα φυλές:

1. Μπατσόρια,
2.Μαπαµανέ-Ροµά,
3. Ροµά,
4. Σουβαλιώτες,
5. Τσιγγάνοι,
6. Χωραχάγια (οι περισσότεροι µουσουλµάνοι),
7. Μεσκάρηδες (Αρκουδιάρηδες),
8. ∆ερµετζήδες και
9. Χαντούρια.

Οι περιοχές στις οποίες είναι µόνιµα εγκαταστηµένοι ή εγκαθίστανται περιοδικά είναι πολλές.

Ααφέρουµε µερικές, στις οποίες υπάρχει συγκέντρωση µεγάλου πληθυσµού: Αθήνα (Αγ. Βαρβάρα, Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργος), Θεσσαλονίκη (∆ενδροπόταµος, Ελευθέριο-Κορδελιό, Εύοσµος, Μενεµένη), Αγρίνιο, Αλεξάνδρεια Ηµαθίας, Αµαλιάδα, Γαστούνη, ∆ιδυµότειχο, Εξαµίλι
Κορινθίας, Θήβα, Κάτω Αχαΐα, Μεσολόγγι, Νέα Αλικαρνασσός, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, Ξάνθη (Πούρναλικ, Γκαζχανέ, ∆ροσερό), Γενισέα, Κοµοτηνή (Ήφαιστος), Σάππες, Αλεξανδρούπολη, Ορχοµενός, Σέρρες, Σοφάδες, Φλώρινα, Νυµφόπετρα.

Η γλώσσα που χρησιµοποιούν οι Ροµά της Ελλάδας παρουσιάζει µια τεράστια ποικιλία που εντοπίζεται κυρίως στο λεξιλόγιο και δευτερευόντως στη φωνητική, τη µορφολογία και τη σύνταξη.

Η ροµανές των Ροµά της Ελλάδας είναι µια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία µε τις άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες.

Περιέχει στοιχεία των αρχικών γλωσσών των Ροµ (σανσκριτικά, χίντι, παντάµπι κ.ά), καθώς και πολλά στοιχεία από την περσική, την τουρκική, τη ρουµάνικη, τη αρµενική, τη βουλγαρική και φυσικά, την ελληνική.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις