Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Με πόλωση και επικοινωνιακά τρικ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πόλωση και επικοινωνιακά τρικ

Τα δημοσκοπικά μεγέθη για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ευνόησαν όσους εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό την τακτική του «σκληρού ροκ» ως τακτική στην πορεία προς τις κάλπες.

από τον Γιάννη Ντσούνο

Ο τίτλος θα μπορούσε να αποτελεί παράλληλα και την στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και την επιβεβαίωση των επιτελών της ΝΔ για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Μάιο, είτε αυτές είναι διπλές (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές), είτε είναι τριπλές, δηλαδή μαζί και βουλευτικές εκλογές.

«Σε κάθε περίπτωση, όποιο σενάριο και αν επιβεβαιωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει ότι μέχρι τις εκλογές αφενός θα πολώνει το κλίμα, αφετέρου θα εμπλουτίζει την πολιτική του απατεωνιά με επικοινωνιακά τρικ», δηλώνει στην Alpha freepress κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος.

Στη ΝΔ παρατηρούν εδώ και αρκετές εβδομάδες να ξεδιπλώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου μια επιχείρηση πόλωσης του πολιτικού κλίματος. Ο πρώτος τρόπος που γίνεται αυτό αποτυπώνεται στον πολιτικό λόγο του ίδιου του πρωθυπουργού.

Στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε διλημματικό λόγο στην κατεύθυνση του «ή εμείς ή αυτοί», που αποτελεί «διασκευή» της παλαιότερης φράσης του «ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε» ή ακόμα και την φράση «παλιό ή νέο», αλλά και την ρήση «προοδευτικότητα ή συντηρητισμός».

Προσθετικά σε όλα αυτά έρχεται και το νέο αφήγημα του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά. Την ρητορική αυτή υιοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν την τελική ευθεία για τις εκλογές και κυρίως μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου στην Βόρεια Ελλάδα λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα δημοσκοπικά μεγέθη για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα στους νομούς της Μακεδονίας ευνόησαν όσους από τον ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό την τακτική του «σκληρού ροκ» ως τακτική στην πορεία προς τις κάλπες.

Τον πολωτικό λόγο του Αλέξη Τσίπρα ακολουθούν και τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που χρεώνουν στην ΝΔ τα λάθη ολόκληρης σχεδόν της μεταπολιτευτικής περιόδου, ενώ παράλληλα κινδυνολογούν για την κατάσταση που θα επικρατήσει στην χώρα εάν στις εκλογές επικρατήσει η ΝΔ, δηλαδή «οι δυνάμεις του συντηρητισμού».

Η πολιτική πόλωση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται πλήρως και στις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, που επιτιθέμενοι στη ΝΔ κάνουν λόγο για «κλέφτες», για «ακροδεξιούς», για «πατριδοκάπηλους», για «λαϊκιστές», για «λάτρεις του μνημονίου» κ.ά., τροφοδοτώντας έτσι έτι περαιτέρω την πόλωση και μεταξύ των ψηφοφόρων.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζοντας μια πάγια τακτική, που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, προαναγγέλλουν διώξεις από την δικαιοσύνη των πολιτικών τους αντιπάλων, αλλά και την αποκάλυψη δήθεν σκανδάλων, από τα οποία έχει κατασπαταληθεί δημόσιο χρήμα.

Σε αυτήν την τακτική εντάσσονται οι προαναγγελίες ότι θα αποκαλυφθεί το υποτιθέμενο σκάνδαλο Novartis και σε αυτήν την τακτική εντάσσεται και η συζήτηση για την διευθέτηση τον δανείων των πολιτικών κομμάτων, παρά το γεγονός ότι για το πρώτο δεν έχει αποδειχτεί τίποτα από την δικαιοσύνη, ενώ για το δεύτερο έχει αποφανθεί η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

«Η τακτική, λοιπόν, αποκαλύφθηκε, γι’ αυτό και αντιμετωπίζεται σθεναρά από τη ΝΔ», εξηγεί στην Alpha freepress το ίδιο κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τον τόνο για την αντιμετώπιση αυτής της «επιχείρησης πόλωσης της πολιτικής και των πολιτών» έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δύο τελευταίες ομιλίες του.

Ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε ότι τίποτα δεν θα μένει αναπάντητο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να παραδεχτεί την οσμή των σκανδάλων που αναδύουν από την διακυβέρνησή του (περίπτωση Πετσίτη) και θα αρχίσει να αποδέχεται και την «πολιτική απατεωνιά» κατά των πολιτών (περίπτωση ηλεκτρονικής απογραφής συνταξιούχων, περίπτωση χαμηλότερης ανάπτυξης εντός του 2019).

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα δεχτεί σφοδρή επίθεση για τις επικοινωνιακές φιέστες που διοργανώνει, όπως για παράδειγμα η επίσκεψή του στα Σκόπια, που έχουν ως μοναδικό στόχο τον αποπροσανατολισμό και την αλλαγή ατζέντας από τα ζητήματα της καθημερινότητας και της οικονομίας που συνεχίζει πορεία ύφεσης.

Επιπλέον, από την ΝΔ θα δώσουν ιδιαίτερο βάρος στις απαντήσεις του διχαστικού λόγου, χωρίς οι ίδιοι να τον χρησιμοποιούν και χωρίς να αναλώνονται σε συζητήσεις που αφορούν θέματα του παρελθόντος, τα οποία μάλιστα έχουν διευθετηθεί, όπως είναι τα δάνεια των κομμάτων.

Επίσης, οποιοδήποτε «δήθεν σκάνδαλο» αποκαλύπτει η συμπολίτευση, η ΝΔ θα ζητά να αποδειχτεί άμεσα είτε ενώπιον της δικαιοσύνης, είτε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Με αυτόν τον τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύσει να «σύρει» αρκετές φορές στο κοινοβούλιο υπουργούς της κυβέρνησης, που θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για υποθέσεις που οι ίδιοι προανήγγειλαν και θα αναγκαστούν να προσκομίσουν και τις απαραίτητες αποδείξεις.

Στην ΝΔ πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα «ξεσκεπαστεί» σε όλο της το εύρος η τακτική της λάσπης, του λαϊκισμού και της στοχοποίησης αντιπάλων που προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πλησιάζοντας προς τις εκλογές, θα στοχεύσει σε δυο κυρίως πράγματα. Στην αποκάλυψη ότι κανένα από τα σκάνδαλα που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται, ούτε ακουμπά την ΝΔ και τα στελέχη της και δεύτερο στη συνέχιση των προκλήσεων στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει ό,τι και εκείνος: να περπατήσει στους δρόμους των πόλεων σε βορρά και νότο χωρίς συνοδεία αστυνομικών και να συνομιλήσει με τους πολίτες.

Η επόμενη φράση που θα ακούσουμε από τα χείλη του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα αφορά στον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι τον πρωθυπουργό θα πρέπει να τον απασχολεί το να γίνει «ξανά επιθυμητός στην ίδια του την χώρα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις