alphafreepress.gr / PLUS / Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί τον τρώμε στις 25 Μαρτίου
PLUS

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί τον τρώμε στις 25 Μαρτίου

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γατί αυτό το είδος ψαριού έχει ταυτιστεί με την εθνική επέτειο;

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η παράδοση θέλει χρόνια τώρα, την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά. Υπάρχει όμως λόγος.

Στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι. Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Η ακριβής όμως αιτία για την επιλογή μπακαλιάρου κι όχι κάποιου άλλου ψαριού χάνεται στο παρελθόν.

Λέγεται ότι ο παστός μπακαλιάρος κατέκλυσε την αγορά της χώρας μας κάπου στον 17ο με 18ο αιώνα, όταν οι Εγγλέζοι τον έφερναν εδώ σε μεγάλες ποσότητες για να πάρουν ως αντάλλαγμα σταφίδες.

Το γεγονός ότι ήταν παστός έκανε πιο εύκολη τη συντήρησή του αλλά και την εξάπλωσή του σε όλη τη χώρα.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η παραδοσιακή συνταγή

Συστατικά

4 φιλέτα μπακαλιάρου
2 φλιτζάνια αλεύρι
30 ml ελαιόλαδο

Για τη σκορδαλιά: 1/2 φλιτζάνι λάδι

4-5 σκελίδες σκόρδο
3 φέτες μουσκεμένο μπαγιάτικο ψωμί
50 γρ. κουκουνάρια
3 κ.σ ξύδι

Λίγο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)

Λίγη Ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού)

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η εκτέλεση 

1. Συνήθως ο μπακαλιάρος είναι παστός και χρειάζεται ξαλμύρισμα. Κόψε τα φιλέτα σε κομμάτια και άφησέ τα σε νερό από το βράδυ.

2. Την ώρα που είναι να ετοιμάσεις το φαγητό σου, στράγγιξε τον μπακαλιάρο από  ο νερό και πέρασέ τον από το αλεύρι.

3. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάλε το ελαιόλαδο αν κάψει και ψήσε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

4. Για τη σκορδαλιά: Βάλε σε ένα πολυμίξερ τα κουκουνάρια, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και την ζάχαρη και χτύπησέ τα να πολοτοποιηθούν.

5. Πρόσθεσε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και συνέχισε να χτυπάς το μείγμα σου.

6. Στίψε με τα χέρια σου το μουσκεμένο ψωμί και πρόσθεσέ το στα υπόλοιπα υλικά μαζί με το υπόλοιπο λάδι. Χτύπησε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα.