Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

10

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άγιο Φως – αναπτήρας: “Ποιο θαύμα;” – Σάλος με αποκαλύψεις σκευοφύλακα του Πανάγιου Τάφου
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιο Φως – αναπτήρας: “Ποιο θαύμα;” – Σάλος με αποκαλύψεις σκευοφύλακα του Πανάγιου Τάφου

Άγιο Φως - αναπτήρας: Το βιβλίο του Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός» ανατρέπει την θεωρία του θαύματος που λαβαίνει χώρα με απολυτή μυστικότητα μέσα στον Πανάγιο Τάφο.

Άγιο Φως – αναπτήρας: Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το βιβλίο ενός δημοσιογράφου στο οποίο ένας σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου φέρεται να λέει πως ανάβει το Άγιο Φως με αναπτήρα.

Ο λόγος για το βιβλίο του Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός» το οποίο με μαρτυρίες αγιοταφιτών που ανατρέπουν την θεωρία του θαύματος που λαβαίνει χώρα με απολυτή μυστικότητα μέσα στον Πανάγιο Τάφο.

«Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του.

Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο… Εγώ το ανάβω…Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;» είναι η μαρτυρία του σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου Ισίδωρου, ο οποίος ομολογεί ότι ο ίδιος ανάβει το Άγιο Φως.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου και δημοσιογράφο, ο σκευοφύλακας Ισίδωρος δεν είναι ο μόνος που παραδέχεται κάτι τέτοιο, καθώς και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος Νικηφόρος, ο οποίος είχε διατελέσει παλαιότερα σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου αναφέρει ότι ως σκευοφύλακας είχε ανάψει το καντήλι με σπίρτα μετά από προτροπή μάλιστα του δραγουμάνου του Πατριαρχείου.

Δείτε το βίντεο:

Βγήκε η λέξη «θαύμα» από την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου

Μια εξίσου σημαντική αναφορά είναι αυτή που γίνεται από πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά στον ερευνητή:

Πρόσφατα παρατήρησα ότι αλλάξατε το κείμενο περί της τελετής του Αγίου Φωτός στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και στη θέση του μπήκε ένα άλλο, που δεν κάνει πουθενά λόγο για «θαύμα».

Ναι, αυτό το κείμενο δεν έπρεπε να είναι εκεί, δεν γνωρίζω πώς μπήκε.

Ναι, αλλά το νέο κείμενο δεν μιλάει για θαύμα.

Μα το Πατριαρχείο δεν μιλάει για θαύμα! Η λέξη προέρχεται από το «θαυμάζω». Τι σχέση μπορεί να έχει με μια ιερή τελετή;

Οι παραπάνω μαρτυρίες, τις οποίες και έδειξε εκτενώς το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και μια ανακοίνωση από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Ἡ ἀπάντησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς τά περιεχόμενα τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Δημητρίου Ἀλικάκου ἐπί τοῦ θέματος τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἡ δοθεῖσα ἤδη εἰς ἐκεῖνον ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας, πρό τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, ὅτι «ἡ ἐπίσημος θέσις τοῦ Πατριαρχείου διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἐκείνη, ἡ ὁποία περιέχεται εἰς τό πρόγραμμα τῆς τελετῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἑκάστου ἔτους, εἰς τήν ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου, εἰς τάς μελέτας Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων καί δή τοῦ μακαριστοῦ Ἁγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρᾶ εἰς τό περιοδικόν «Νέα Σιών» καί εἰς ὅ,τι συνάγεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας».

Εκτός από την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, θέση πήρε και ο δικηγόρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ Λάμπρος Κιτσαράς, ο οποίος μιλώντας στο orthodoxianewsagency.gr αναφέρει πως το βίντεο στο οποίο φαίνεται ένας σκευοφύλακας είναι προϊόν υποκλοπής και πως οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του.

Τι είναι το «Άγιο Φως» όμως και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Σύμφωνα με την Ελληνορθόδοξη παράδοση, η Τελετή Αφής του «Αγίου Φωτός» εκλαμβάνεται ως θαύμα κατά το οποίο η φλόγα ανάβει με θαυματουργό τρόπο εντός του Παναγίου Τάφου και μόνο υπό την παρουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη.

Αν και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σε αυτό ως θαυματουργική επέμβαση, επίσκοποι του Πατριαρχείου αναφέρουν ότι το θαύμα στην πραγματικότητα είναι ο καθαγιασμός της φυσικής φωτιάς που λαμβάνεται από την άσβεστη κανδήλα εντός του Παναγίου Τάφου, και όχι το άναμμα προηγουμένως σβησμένης κανδήλας ή κεριών.

Το video στο αρχείο του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου, είναι ενδεικτικό για το τι πραγματικά συμβαίνει, χωρίς ωστόσο να ακυρώνει την ιερότητα και πνευματικότητα της Τελετής Αφής που είναι από μόνη της σημαντική.

Αδιάψευστοι μάρτυρες, οι ίδιοι οι αγιοταφίτες Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οι οποίοι εξηγούν πως στην πραγματικότητα δεν είναι θαύμα αλλά τεχνούργημα.

Ο Πατριάρχης στην ουσία, ευλογεί το φως που παίρνει από την ακοίμητη κανδήλα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον αγιασμό των υδάτων τα «Θεοφάνεια».

Ο ιερέας δεν τα «εμφανίζει» από το πουθενά, αλλά οι ευχές που λέει είναι εξίσου ουσιαστικές και ιερές.

Ο Πατριάρχης ελέγχεται σχολαστικά πριν μπει στον Πανάγιο Τάφο;

Σύμφωνα με την παράδοση, ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του που μπορεί να μεταφέρει φως.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Όπως εξήγησε κατά το παρελθόν στην εκπομπή «Γκρίζες Ζώνες» ο Αρχιγραμματέας και Βιβλιοθηκάριος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, «αυτό έχει πλέον τελειώσει. Δεν ψάχνουν πλέον τον Πατριάρχη. Ο Πατριάρχης απεκδύεται την στολή του την κανονική, και μένει με το λευκό ένδυμα, τον λευκό χιτώνα, που συμβολίζει τον άγγελο».

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης μπαίνει στον Πανάγιο Τάφο και λέει ευχές.

«Οι ευχές έχουν τη δύναμη να αγιάσουν το φυσικό φως. Διότι υπάρχει και το υπερφυσικό φως. Εδώ μιλάμε για φυσικό φως, αλλά οι ευχές που αναγιγνώσκονται υπό την παρουσία του Πατριάρχη ή του Αρχιερέα, καθαγιάζουν και το φυσικό φως, και επομένως έχει την χάρη του Αγίου Φωτός» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορίνθιος, (δυο φορές) Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου στα Ιεροσόλυμα.

Σύμφωνα με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη, το θαύμα είναι «η επίκληση ή προσευχή του αρχιερέα και αγιάζεται το φως. Είναι φυσικό φως το οποίο ανάβεται από την ακοίμητο κανδήλα η οποία φυλάσσεται εις το σκευοφυλάκιο του Ναού της Αναστάσεως».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις