Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σπείρα Γεωργιανών: Πώς δρούσαν οι διαρρήκτες – Οι λαϊκές και οι κάρτες περιποίησης νυχιών
ΕΛΛΑΔΑ

Σπείρα Γεωργιανών: Πώς δρούσαν οι διαρρήκτες – Οι λαϊκές και οι κάρτες περιποίησης νυχιών

Σπείρα Γεωργιανών: Αρχηγός της ομάδας 41χρονος, υψηλόβαθμο στέλεχος της μαφίας στη χώρα του.

Σπείρα Γεωργιανών: Με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας λαϊκών αγορών αποφάσιζε συμμορία Γεωργιανών διαρρηκτών σε ποια περιοχή θα χτυπήσει.

Την ώρα που πολλοί ένοικοι έλειπαν για ψώνια στις πολύβουες λαϊκές, μια 32χρονη Γεωργιανή περνούσε τις εισόδους με κάρτες περιποίησης νυχιών ή διαφημιστικά φυλλάδια.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Μελετούσαν πρώτα το “πρόγραμμα λειτουργίας λαϊκών αγορών” στις συνοικίες της Αττικής και μετά αποφάσιζαν να εισβάλουν στα διαμερίσματα, πρωινές ώρες, κατά τις οποίες ήταν σίγουροι ότι οι ένοικοι απουσιάζουν στα ψώνια!

Όταν έφθαναν εκεί, ως ομάδα κρούσης, τον πρώτο ρόλο αναλάμβανε μια 32χρονη γυναίκα, μέλος της τρομερής συμμορίας εισβολέων – διαρρηκτών.

Είχε την ικανότητα να παίζει το ρόλο του τσιλιαδόρου με μοναδική ευκολία, να ενημερώνει συνεχώς μέσω τηλεφώνου τους συνεργούς για οποιαδήποτε κίνηση εξωτερικά των πολυκατοικιών και να μεταφέρει πάνω της διαρρηκτικά εργαλεία χωρίς να γίνεται αντιληπτή.

Πριν απ’ όλα αυτά, όμως, έπαιζε έναν άλλο ρόλο που της είχε ανατεθεί από τον Γεωργιανό αρχηγό, ηγετικό μέλος της γεωργιανής μαφίας.

Πλησίαζε στις εισόδους των πολυκατοικιών και έβρισκε τρόπο να της ανοίγουν την κεντρική είσοδο, δήθεν για να αφήσει κάρτες περιποίησης νυχιών!

Είναι μέρος από τον τρόπο λειτουργίας μιας ακόμη συμμορίας Γεωργιανών, δεινών διαρρηκτών, που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής και διαπιστώθηκε, επίσης άλλη μια φορά, ότι τα μέλη της είχαν ξανά συλληφθεί από τους ίδιους αστυνομικούς για τα ίδια αδικήματα!

Έχουν διαπράξει εκατοντάδες διαρρήξεις, πιστεύει η Αστυνομία, σε Πετράλωνα, Ν.Κόσμο, Ταύρο, Πατήσια, Ν. Σμύρνη, Καλλιθέα, Περιστέρι, Βύρωνα, Παγκράτι και αλλού.

Η οργάνωση ήταν δομημένη στο πλαίσιο των κυκλωμάτων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος, ανάμεσα στα οποία “εξέχουσα θέση” κρατούν οι «κλέφτες στο νόμο» («VOR V ZAKONE» ή «Thieves In Law»).

Οι φέροντες τον τίτλο «VOR V ZAKONE» αποτελούν τους καθοδηγητές των οργανώσεων και εμπνέουν τον σεβασμό του συνόλου των μελών της ομάδας, όπως συνέβαινε και με την τωρινή υπόθεση με 41χρονο συλληφθέντα Γεωργιανό.

Ο ίδιος, λέει η Αστυνομία, αποτελεί υψηλόβαθμο στέλεχος της Μαφίας και είχε τον απόλυτο έλεγχο της οργάνωσης.

Από αυτόν λαμβάνονταν όλες οι αποφάσεις, σχετικά με την δράση της ομάδας, τη διάπραξη των διαρρήξεων, τους στόχους, τα κλοπιμαία και την διάθεση τους.

Κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και μετά από κάθε διάρρηξη, του παραδιδόταν μέρος του χρηματικού ποσού που οι φυσικοί αυτουργοί των διαρρήξεων αποκόμιζαν.

Μετά τον «VOR», ακολουθούσε ο «επιχειρησιακός αρχηγός» που ήταν ο 40χρονος συλληφθείς.

Είχε δημιουργήσει ένα «αυστηρό προφίλ», ώστε να ασκεί τον πλήρη έλεγχο στα υπόλοιπα μέλη και να ελέγχει την διαδικασία αφαίρεσης των αντικειμένων από τις οικίες στις οποίες εισέρχονταν.

Παράλληλα, ήταν και ο οικονομικός διαχειριστής της οργάνωσης, αναλαμβάνοντας την κατανομή των κερδών αλλά και την εξασφάλιση του ποσοστού από κάθε διάρρηξη, που αναλογούσε στον αρχηγό.

Κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων, ο 40χρονος και 41χρονος συλληφθέντες βρίσκονταν εντός των οικιών, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν αντικείμενα.

Ένας από ατούς, βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τους τσιλιαδόρους, προκειμένου να έχει άμεση ενημέρωση αν πλησιάσει κάποιος από τους ενοίκους της πολυκατοικίας ή αστυνομικοί.

Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ήταν εγκληματίες επιπέδου δρόμου και ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, κατοπτεύοντες).

Ως προς τον τρόπο οργάνωσης, η Αστυνομία λέει ότι πήγαιναν στην εκάστοτε περιοχή με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα οποία ήταν καταχωρημένα είτε στα στοιχεία τους, είτε στα στοιχεία έτερων ομοεθνών τους.

Τα στάθμευαν πάντα πλησίον της οικίας- στόχου, ώστε να είναι σε θέση να διαφύγουν άμεσα μετά την διάρρηξη.

Χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα (για παράδειγμα μοίρασμα διαφημιστών φυλλαδίων, καρτών περιποίησης νυχιών κ.λπ.), αποκτούσαν πρόσβαση στην κεντρική είσοδο των πολυκατοικιών.

Στη συνέχεια και αφού πρώτα βεβαιώνονταν ότι οι ένοικοι απουσιάζουν από το διαμέρισμα, παραβίαζαν τον ομφαλό της κλειδαριάς, τις περισσότερες φορές χωρίς να αφήνουν ίχνη και εισέρχονταν σε αυτό.

Κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τις κλειδαριές ασφαλείας συγκεκριμένου τύπου και χρησιμοποιούσαν κλειδιά πασπαρτού, σπρέι και διάφορα άλλα αυτοσχέδια διαρρηκτικά εργαλεία, προκειμένου να τις παραβιάσουν.

Η συγκεκριμένη ομάδα είχε ως λεία από την εγκληματική της δραστηριότητα κυρίως χρήματα, κοσμήματα, ασημικά και ρολόγια, ενώ αφαιρούσαν και ηλεκτρονικές συσκευές, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και κινητά τηλέφωνα.

Τα αντικείμενα που αφαιρούσαν από τις οικίες, τα πωλούσαν σχεδόν αμέσως σε ενεχυροδανειστήριο της Αθήνας, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις, μετέφεραν τα κλοπιμαία και εκτός χώρας και πιο συγκεκριμένα στη χώρα καταγωγής τους, όπου εκεί είχαν την δυνατότητα να πετύχουν το μεγαλύτερο για αυτούς δυνατό οικονομικό όφελος.

Τα κλοπιμαία, όταν επρόκειτο για κοσμήματα κατευθύνονταν σε ενεχυροδανειστήρια η τα έστελναν σε συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα στο εξωτερικό, με εταιρίες μεταφοράς χρημάτων.

Σημείο συνάντησης της ομάδας αποτελούσαν καταστήματα και εστιατόρια στο κέντρο των Αθηνών, όπου σύχναζαν αποκλειστικά και μόνο ομοεθνείς τους.

Τα καταστήματα αυτά ήταν δύσκολο να τα προσεγγίσουν οι Αστυνομικές Αρχές, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τους δράστες ή από έτερους συνεργούς τους, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια που τα μέλη της οργάνωσης επιζητούσαν.

Ενδεικτικό του επαγγελματισμού της ομάδας είναι το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης, για να πετύχουν τον σκοπό τους, σχεδίαζαν να προβούν μέχρι και σε πλαστικές επεμβάσεις στα δάχτυλά τους, με σκοπό να αλλοιώσουν τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα για να είναι σε θέση να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές σε περίπτωση σύλληψης τους, «αποκρύπτοντας» με αυτόν τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν.

Παράλληλα, προέβαιναν σε εικονικούς γάμους με Έλληνες προκειμένου να αποκτήσουν την νόμιμη διαμονή στην ελληνική επικράτεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις