Νέα Ζηλανδία νεκροί: Για 40 θύματα μιλά η πρωθυπουργός της χώρας – 4 συλλήψεις

ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία νεκροί: Για 40 θύματα μιλά η πρωθυπουργός της χώρας – 4 συλλήψεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Νέα Ζηλανδία νεκροί: Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

15.03.2019 | 09:34

Νέα Ζηλανδία νεκροί: Τους χειρότερους φόβους για το μακελειό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Νέας Ζηλανδίας) σε δύο τζαμιά στο Κράιστερτς επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 έχουν τραυματιστεί.

Τα 30 από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη επίθεση στο τζαμί Αλ Νουρ και τα 10 στο τζαμί Λίνγουντ. Οι τρεις εκ των νεκρών στη δεύτερη επίθεση έχασαν, μάλιστα, τη ζωή τους ενώ ήταν έξω από το τζαμί. Για το μακελειό έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα.

«Οι μόνες λέξεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε ό,τι συνέβη είναι πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» είπε η Τζέσικα Άρντερν.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «αν και επί του παρόντος δεν έχουμε υπόνοιες ότι υπάρχουν άλλοι δράστες, παραμένουμε σε εγρήγορση».

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, οι τέσσερις συλληφθέντες έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η χώρα έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού.

«Τέσσερα πρόσωπα κρατούνται. Τρία είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους σε δημοσιογράφους στην Ουέλινγκτον.

«Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους μπορέσαμε να εξουδετερώσουμε», πρόσθεσε.

Ο Μπους τόνισε πως δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατόν να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», σημείωσε.

Η Dailymail μεταδίδει ένα βίντεο το οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει τη στιγμή της άφιξης του ενόπλου στο ένα από τα δύο τζαμιά. Στο βίντεο φαίνεται ο άνδρας να βγάζει από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και να φτάνει στην είσοδο του τζαμιού.

Ο άνδρας έκανε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook την ώρα που πυροβολούσε αδιακρίτως μέσα στο τζαμί.

Όταν καταλαβαίνει πως όσοι ήταν στο τζαμί είναι νεκροί, βγαίνει έξω και πυροβολεί ακόμη έναν άνθρωπο που βρίσκεται στο χώρο μπροστά από το τέμενος. Είναι μια γυναίκα που έχει τραυματιστεί και είναι πεσμένη στο δρόμο.

«Βοηθήστε με» φωνάζει. Ο Τάραντ, πάντα σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας, την πλησιάζει και την πυροβολεί δυο φορές στο κεφάλι!

Δευτερόλεπτα μετά, μπαίνει στο αυτοκίνητό του, περνά πάνω από το άψυχο σώμα της γυναίκας που έχει δολοφονήσει και βλέποντας έναν άλλο άνθρωποεκεί, τον πυροβολεί μέσα από το αυτοκίνητο!

Καθώς απομακρύνεται ακούγεται να εκφράζει τη… λύπη του γιατί δεν έκαψε συθέμελα το τζαμί.

Ο μακελάρης είχε ανεβάσει στο twitter μανιφέστο 87 σελίδων πριν από το μακελειό στο οποίο υποστήριζε ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και δύο χρόνια αν και αποφάσισε ότι στόχος του θα είναι το Κράιστσερτς πριν από τρεις μήνες.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Ο Τάραντ υποστηρίζει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Έχει αναφορές στον μακελάρη της Νορβηγίας, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 ανθρώπους στο Όσλο τον Ιούλιο του 2011.

Γράφει πως σιχαίνεται τους μουσουλμάνους και μισεί όσους ασπάστηκαν το Ισλάμ, αποκαλώντας τους «προδότες του αίματος».

Ο 28χρονος μακελάρης ήταν ο πρώτος από τους τέσσερις συλληφθέντες.

Την ώρα της επίθεσης στο τζαμί βρισκόταν η ομάδα κρίκετ του Μπαγκλαντές με παίχτες να μιλούν για «τρομακτική εμπειρία» και για το πόσο τυχεροί ήταν που γλίτωσαν.

Exit mobile version