Νέα Δημοκρατία ανομία: Το “μότο” της Πειραιώς και η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία ανομία: Το “μότο” της Πειραιώς και η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Νέα Δημοκρατία ανομία: Αποφασισμένη η Πειραιώς να θέτει στον δημόσιο διάλογο κάθε περιστατικό μικρό ή μεγαλύτερο που οδηγεί σε αυτήν την κατεύθυνση.

09.03.2019 | 09:51

Νέα Δημοκρατία ανομία: Δύο φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε συζήτηση στην Βουλή για την ασφάλεια των πολιτών και τα φαινόμενα ανομίας στην χώρα.

Από τον Γιάννη Ντσούνο

Περισσότερες δε φορές τόσο στις ομιλίες του στη Βουλή, όσο και εκτός κοινοβουλίου επεσήμανε τον κίνδυνο «μπαχαλοποίησης» όχι μόνο των θεμάτων που αφορούν στην ασφάλεια, αλλά και αυτών που αφορούν στην ίδια την πολιτική ζωή του τόπου, τους θεσμούς και τη λειτουργία του κοινοβουλίου.

Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των συζητήσεων αυτών στο ελληνικό κοινοβούλιο η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε έτι περαιτέρω και η χώρα, σύμφωνα με τους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη «μπαχαλοποίηση» σε όλα τα επίπεδε με ευθύνη της κυβέρνησης.

Αρχικά στο επίπεδο της ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών οι επιθέσεις και οι ληστείες έχουν αυξηθεί και μάλιστα σε κεντρικά σημεία της πόλης. Οι δράστες μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν όπλα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βασανίσει μέχρι θανάτου τα θύματά τους.

Ληστείες, διαρρήξεις, ανατινάξεις ΑΤΜ

Επιπλέον, έχουν κάνει την εμφάνισή τους σπείρες διαρρηκτών και ληστών σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ετοιμάζονται να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.

Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις σε καταστήματα και σπίτια σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους καθόλη την διάρκεια της ημέρας, ενώ η επιδημία των χτυπημάτων σε ΑΤΜ τραπεζών έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και η δράση ομάδων που κινούνται στα όρια της παρανομίας και επιτίθενται σε φρουρούμενα δημόσια κτίρια, πρεσβείες, υπουργεία, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικής συμπεριφοράς και προσπαθώντας να εγκαθιδρύσουν έναν ιδιότυπο τρόπο εφαρμογής των δικών τους νόμων.

Οι γνωστοί – άγνωστοι 

Παράλληλα, συνεχίζεται και η δράση των γνωστών-αγνώστων κουκουλοφόρων, που σχεδόν κάθε ημέρα επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα, πολιτικά γραφεία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ, εκτοξεύοντας δεκάδες μολότοφ ακόμη και κατά των φρουρών αστυνομικών. Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά τα φαινόμενα είναι ένας. Ότι σε καμία από αυτές τις επιθέσεις δεν έχει γίνει σύλληψη, η οποία να ακολούθησε μετά τον δρόμο της δικαιοσύνης και συνήθως υπάρχουν απλές προσαγωγές που καταλήγουν στην απελευθέρωση λίγη ώρα μετά.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τους τελευταίους μήνες ότι θα ενισχυθούν οι πεζές περιπολίες και η αστυνόμευση στις πιο «ευαίσθητες στην εγκληματικότητα» περιοχές. Ως απάντηση στην μη τήρηση αυτών των υποσχέσεων υπήρξε η ανακοίνωση των αστυνομικών υπαλλήλων, που κάνουν λόγο για έξαρση των φαινομένων, που ενδέχεται να οδηγήσουν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Αποκορύφωμα, οι… προληπτικές προσαγωγές

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της «μπαχαλοποίησης» είναι το περιστατικό που συνέβη στα Γιαννιτσά, όπου έγιναν προληπτικές προσαγωγές λίγο πριν την ομιλία κυβερνητικών στελεχών σε εκδήλωση στην πόλη. Κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος σχολίασε στην Alpha freepress ότι με αυτές τις ενέργειες «η χώρα γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω, όταν εφαρμόζονταν πρακτικές εκτός δημοκρατικών ορίων».

Στη ΝΔ τονίζουν ότι η μπαχαλοποίηση, ωστόσο, δεν σταματά μόνο στα θέματα ανομίας παρανομίας και ασφάλειας, αλλά έχει «ποτίσει» και άλλες εκφάνσεις της πολιτικής ζωής του τόπου. Όπως αναφέρουν, η περίπτωση Πολάκη είναι χαρακτηριστική, αφού ο αναπληρωτής υπουργός έχει εξαπολύσει ουκ ολίγες φορές ύβρεις κατά συναδέλφων του, αλλά και κατά μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές όπου κυβερνητικά στελέχη ή ακόμη και υπουργοί βάλλουν κατά της δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών, κρίνοντας αποφάσεις ακόμη και ανωτάτων δικαστηρίων. Την ίδια στιγμή, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες προαναγγέλλουν σκάνδαλα, που αφορούν πολιτικούς αντιπάλους χωρίς ωστόσο κανένα από αυτά να στοιχειοθετήθηκε στην δικαιοσύνη.

«Ως εδώ με την μπαχαλοποίηση»

Και ακολουθεί το ίδιο το κοινοβούλιο και οι κανονισμοί που το διέπουν, με την ΝΔ να κάνει λόγο για καταπάτηση του κανονισμού αρκετές φορές, αλλά και με τους υπουργούς να αδιαφορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις και επερωτήσεις ή να απαντούν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν το «θέμα» έχει απομακρυνθεί από την επικαιρότητα. Για τους λόγους αυτούς στη ΝΔ υιοθετούν το μότο «ως εδώ με την μπαχαλοποίηση» και εννοούν ως εδώ σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην ασφάλεια των πολιτών.

Ο όρος αυτός θα χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον από τα στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ με την σημείωση ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και οι πρακτικές της. Επιπλέον η ΝΔ θα θέτει στον δημόσιο διάλογο κάθε περιστατικό μικρό ή μεγαλύτερο που οδηγεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφείς και μας τις μεταφέρει εις εκ των συνομιλητών του: «Σε αυτήν την μάχη κατά της μπαχαλοποίησης δεν περισσεύει κανείς από εκείνους που επιθυμούν η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα».

Εθνικές εκλογές Νέα Δημοκρατία: Ο Γιάννης Ντσούνος σχολιάζει τις… λεπτομέρειες

Exit mobile version