Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εθνικό εκλογικό δίκτυο ΣΥΡΙΖΑ: “Συνωμοσία της ΝΔ” λέει ο Χαρίτσης, παρά την ομολογία Γεροβασίλη
BIG BROTHER BY SYRIZA

Εθνικό εκλογικό δίκτυο ΣΥΡΙΖΑ: “Συνωμοσία της ΝΔ” λέει ο Χαρίτσης, παρά την ομολογία Γεροβασίλη

Εθνικό εκλογικό δίκτυο ΣΥΡΙΖΑ: Fake news τα περί μεγάλου αδελφού στο διαδίκτυο, λέει ο Χαρίτσης, αν και η Γεροβασίλη παραδέχθηκε ότι "ψάχνουν" στο διαδίκτυο.

Εθνικό εκλογικό δίκτυο ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμηρή απάντηση στη ΝΔ και σε μέσα ενημέρωσης, για τα περί «μεγάλου αδελφού στο διαδίκτυο» και «λογοκρισίας» , αναφορικά με το Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο που προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, δίνει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε γραπτή δήλωσή του.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός, «η νέα μεγάλη ‘συνωμοσία’ που ανακάλυψε η ΝΔ και τα φιλικά προς αυτή μέσα, δεν είναι παρά μια επιτροπή τεχνικού-επιστημονικού χαρακτήρα», η οποία «θα προτείνει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των fake news, την καλύτερη οχύρωση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και τη διαφάνεια στη χρήση του διαδικτύου».

Η πλήρης δήλωση του κ. Χαρίτση:

«Η νέα μεγάλη «συνωμοσία» που ανακάλυψε η ΝΔ και τα φιλικά προς αυτή μέσα, δεν είναι παρά μια επιτροπή τεχνικού-επιστημονικού χαρακτήρα, συναποτελούμενη από υπηρεσιακά στελέχη και μέλη ανεξάρτητων αρχών, που θα μελετήσει αυτές τις προκλήσεις και θα προτείνει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των fake news, την καλύτερη οχύρωση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και τη διαφάνεια στη χρήση του διαδικτύου.

Κατανοούμε, φυσικά την ανάγκη της Νέας Δημοκρατίας να εφευρίσκει διαρκώς αφορμές

Ο τρόπος με τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση και τα φιλικά σε αυτήν μέσα ενημέρωσης διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και τερατολογούν περί δήθεν «λογοκρισίας» ή «μεγάλου αδελφού στο διαδίκτυο, ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, αποτελεί την πιο ηχηρή απόδειξη της ανάγκης να ενισχυθεί στη χώρα μας η ευαισθητοποίηση για το θέμα των fake news. Κατανοούμε, φυσικά την ανάγκη της Νέας Δημοκρατίας να εφευρίσκει διαρκώς αφορμές για να επιτεθεί στην κυβέρνηση, αφού δεν μπορεί να αρθρώσει ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο. Είναι ωστόσο προκλητικό και αποτελεί τον ορισμό των fake news, να κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί υλοποιεί τις συστάσεις της Ε.Ε. προς όλα τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι σύγχρονες τεχνολογίες στη λειτουργία της δημοκρατίας.

Η νέα μεγάλη «συνωμοσία» που ανακάλυψε η ΝΔ και τα φιλικά προς αυτή μέσα, δεν είναι παρά μια επιτροπή τεχνικού-επιστημονικού χαρακτήρα, συναποτελούμενη από υπηρεσιακά στελέχη και μέλη ανεξάρτητων αρχών, που θα μελετήσει αυτές τις προκλήσεις και θα προτείνει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των fake news, την καλύτερη οχύρωση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και τη διαφάνεια στη χρήση του διαδικτύου. Ούτε παρακολούθηση λοιπόν, ούτε λογοκρισία αλλά μια πρωτοβουλία σαν και αυτή που έχουν λάβει πλείστες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τη Ν.Δ στον ολισθηρό δρόμο της αντιπαράθεσης με ψευδείς ειδήσεις, θεωρίες συνωμοσίας και ακατάσχετη κινδυνολογία. Η λογική του κατήφορου άλλωστε, είναι ο πάτος. Το υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει να κάνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη δουλειά του, σε άμεση συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, για τη διεξαγωγή μιας από κάθε άποψη άψογης εκλογικής διαδικασίας».

Η Όλγα Γεροβασίλη παραδέχθηκε ότι οι προληπτικές προσαγωγές έγιναν έπειτα από παρακολουθήσεις στο διαδίκτυο

Στις προληπτικές προσαγωγές όπως αυτές που έγιναν πριν από λίγες ημέρες στα Γιαννιτσά πριν την ομιλία του Φώτη Κουβέλη αλλά και τον τρόπο με τον οποίο φτάνουν σε αυτές οι αστυνομικοί αναφέρθηκε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την ίδια «πολλές απ’ τις προληπτικές προσαγωγές που έχουν γίνει σε διάφορα γεγονότα τους τελευταίους μήνες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα οι προσαγωγές έχουν ονοματεπώνυμα και οι ίδιοι ξέρουν γιατί. Και ξέρουν τι ετοιμαζόταν να κάνουν, αυτό είναι μέρος της δουλειάς».

Δείτε την απάντηση της κυρίας Γεροβασίλη στο 5ο λεπτό του βίντεο που ακολουθεί:

Αποκαλύπτοντας ότι προληπτικές προσαγωγές γίνονται μέσα από παρακολουθήσεις πολιτών χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό γίνεται μέσω Facebook – όπως συνέβη με τον σχηματισμό δικογραφιών για τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας – ή μέσω άλλων social media, η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι «δεν μιλάω για τους συγκεκριμένους ανθρώπους κατ’ ανάγκην.

Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός αλλά όταν ο συγκεκριμένος, κάποιος, έχει ήδη βγει στο διαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας,έχει συμπεριφερθεί με αντίστοιχους τρόπους, κάποιος έχει βγει στο διαδίκτυο και λέει οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να κάνουμε αυτό, είναι πράξη βίας».

Συνεχίζοντας η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι «έχουν γίνει πάρα πολλές δικογραφίες τους τελευταίους μήνες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, και συνεχίζονται και σήμερα και είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι πράξεις βίας από τη δημοκρατία».

Κατά την ίδια «η προληπτική προσαγωγή είναι θεμιτό μέσο σε περιπτώσεις που ενδείκνυται να γίνει για να προλάβεις τα χειρότερα» αν και, όπως είπε, «κάπου μπορεί να ήταν υπερβάλλων ζήλος, κάπου μπορεί να ήταν λάθος».

Ερωτηθείσα ειδικά για την προσαγωγή ενός πατέρα στα Γιαννιτσά μπροστά στο παιδί του και παρά τις μαρτυρίες που υπάρχουν, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι «μπορεί να έγινε κι αυτό και να είναι λάθος και θα το πω κι εγώ λάθος».

«Με προσήγαγαν με τον ανήλικο γιο μου» 

«Θέλω να δικαστούν αυτοί που έδωσαν την εντολή να μας προσάγουν. Η εντολή δόθηκε από κάποιους μεγάλους και αυτοί εκτέλεσαν. Εγώ εκεί είχα ραντεβού με τον γιο μου, που έγραφε ένα τεστ και τον περίμενα να φύγουμε. Γνώριζα ότι κάτι γινόταν εκεί, αλλά δεν είχα σχέση. Και ούτε ήθελα να έχω σχέση μ’ αυτό», σημείωσε ο κ.Πισμισάκης που ήταν μαζί με τον ανήλικο γιο του.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έχει συμμετάσχει σε άλλες συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία, ωστόσο για εκείνη την ημέρα επανέλαβε ότι είχε ραντεβού με τον γιο του.

Ερωτηθείς, αν το ανήλικο παιδί πέρασε ολόκληρη τη διαδικασία, απάντησε ότι έμεινε στο αστυνομικό τμήμα περίπου μία ώρα και στη συνέχεια ζήτησε να έρθει ταξί, το οποίο και το μετέφερε στο σπίτι του.

ΕΛΑΣ: Για προστασία έγιναν οι προσαγωγές

«Οι προσαγωγές γίνονται με τη λογική να προστατεύσουμε μια εκδήλωση και να προστατευτούν και άλλοι», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Θεόδωρος Χρονόπουλος για τις προληπτικές προσαγωγές 16 ατόμων στα Γιαννιτσά, πριν την ομιλία του Φώτη Κουβέλη.

«Ο διοικητής και ο επικεφαλής των μέτρων κρίνουν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν… Άλλο σύλληψη άλλο προσαγωγή, και προφανώς οι συνάδελφοι έκριναν ότι πρέπει να γίνει προσαγωγή» σημείωσε ο Θεόδωρος Χρονόπουλος.

«Θα ήθελα να δω προληπτικές προσαγωγές στα Εξάρχεια, Σάββατο βράδυ, πριν δεχθεί επίθεση η διμοιρία των ΜΑΤ…» σχολίασε ο γγ. των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος. «Ο αξιωματικός υπηρεσίας μπορεί να κάνει επέμβαση να κάνει συλλήψεις;» διερωτήθηκε ο κ. Μαυροειδάκος.

«Έχουμε και συλλήψεις και προσαγωγές όπως τα 213 άτομα στα Εξάρχεια» απάντησε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ.

«Πρόληψη» βαφτίζει η Παπακώστα τις προσαγωγές πολιτών

«Πρόληψη» βάφτισε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα τις προσαγωγές πολιτών που έγιναν πριν από την κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιαννιτσά, ενώ οι επιθέσεις κατά αστυνομικών και τα επεισόδια στα γήπεδα το Σαββατοκύριακο ήταν «επικοινωνιακό μπαράζ».

Εστιάζουμε στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, δήλωσε η κυρία Παπακώστα. Εξήγησε πως «αν προλάβεις να πιάσεις κάποιον» πριν τελέσει το αδίκημα, τότε δεν χρειάζεται καταστολή γιατί «έχεις λύσει το πρόβλημα πριν δημιουργηθεί».

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 ανέφερε επίσης εφόσον υπάρχει «περίπτωση καταπάτησης δικαιωμάτων πολίτη, θα επιληφθούμε αμέσως». «Αν δούμε ότι κάπου ξέφυγε ο έλεγχος, εμείς το εξετάζουμε.Όταν αυτό εξεταστεί θα σας πω τι έχει συμβεί, με φήμες τι να σας πω», πρόσθεσε.

«Εμείς και τις επιθέσεις αντιμετωπίζουμε και τα δικαιώματα των πολιτών προστατεύουμε. Δεν λέω ότι όλα γίνονται ιδανικά» συμπλήρωσε,.

Από YouTube και Facebook «κατασκεύασαν» ενόχους για τις διαμαρτυρίες κατά των πλειστηριασμών

Ασφαλίτες, αφού σάρωσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη συνέχεια άνοιξαν ακόμη και τον φάκελο με τους εγκληματίες ώστε να ταυτοποιήσουν τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για να διαμαρτυρηθούν για τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του “Πρώτο Θέμα”.

«Μεγάλος Αδελφός» από την κυβέρνηση στο Διαδίκτυο

Λίγες ημέρες μετά την παραδοχή κυβερνητικών στελεχών πως οι προληπτικές συλλήψεις γίνονται έπειτα από παρακολούθηση λογαριασμών πολιτών στα social media, το υπουργείο Εσωτερικών εισάγει διάταξη για την δημιουργία προεκλογικού «παρατηρητηρίου», προκειμένου να ελέγχει την διακίνηση fake news.

Η στελέχωση του «Μεγάλου Αδελφού», που επισήμως φέρει τον τίτλο «Επιτροπή για την Ορθή Χρήση του Διαδικτύου στις Εκλογικές Διαδικασίες», θα γίνει από την κυβέρνηση, έπειτα από κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής και Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, με το άρθρο 105 συνίσταται στο υπουργείο Εσωτερικών, Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο, ως ενιαίο κέντρο συντονισμού για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου και των λοιπών ΤΠΕ στις εθνικής εμβέλειας εκλογικές διαδικασίες και τις υποδομές και πληροφοριακά συστήματα των φορέων που είναι αρμόδιοι για την διεξαγωγή τους.

Τι είναι το Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο

Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Εκλογικό Δίκτυο αποτελείται και από την «Επιτροπή για την Ορθή Χρήση του Διαδικτύου στις Εκλογικές Διαδικασίες», η οποία παρακολουθεί την χρήση του Διαδικτύου στις εκλογικές διαδικασίες εθνικής εμβέλειας και «εισηγείται προς τους συναρμόδιους Υπουργούς την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της πρόληψης ψευδών ειδήσεων του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και της διαφάνειας στη χρήση του διαδικτύου για την προεκλογική προβολή των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων.

Η Επιτροπή συγκροτείται εντός 1 μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής, Δικαιοσύνης και αποτελείται από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών, ως πρόεδρο, υπαλλήλους των αρμόδιων οργανικών μονάδων των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, της ανεξάρτητης αρχής για την προστασία προσωπικών δεδομένων και ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες».

Προσαγωγές Γιαννιτσά: Η ΕΛΑΣ “μάζεψε” 16 άτομα για να προστατέψει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις