“Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας”: Στο μαύρο φόντο της τραγωδίας της Σητείας

ΕΛΛΑΔΑ

“Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας”: Στο μαύρο φόντο της τραγωδίας της Σητείας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

"Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας": Μετά τον φόνο της μητέρας, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η άμεση δημιουργία "Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας".

09.03.2019 | 08:17

“Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας”: Για να μην μείνει η αναγγελθείσα ίδρυση της “Αστυνομίας της Ενδοοικογενειακής Βίας” “κενό γράμμα”…Τι προβλέπεται σε πρώτη φάση για τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας; Πώς έμεινε στα συρτάρια της Εισαγγελίας, η “κραυγή” για βοήθεια μιας 32χρονης μητέρας;

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στο μαύρο φόντο της τραγωδίας της Σητείας με νεκρή από τα χέρια του εν διαστάσει συζύγου της, της 32χρονης μάνας δύο μωρών, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η άμεση δημιουργία “Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας”.

Δεν είχαν βρει ανταπόκριση από την Πολιτεία

Η ανακοίνωση, συνέπεσε με την ημέρα της γυναίκας, ωστόσο η άτυχη 32χρονη, όπως δεκάδες άλλες γυναίκες που έπεσαν νεκρές από συζύγους-νταήδες, που δεν υπολόγιζαν τίποτε και κανέναν, δεν είχε βρει ανταπόκριση από την Πολιτεία στην έκκληση της για βοήθεια.

Κατέφυγε στις Αρχές για την κόλαση που ζούσε 

Είχε, αναφέρει το ρεπορτάζ, μέσα στην κόλαση της βίας που ζούσε, καταφύγει στην Αστυνομία για ξυλοδαρμούς, απειλές με μαχαίρια και πολλά άλλα, που προέκυπταν από τη βάρβαρη, ανελέητη συμπεριφορά του μετέπειτα στραγγαλιστή της.

Ο χρόνος των συμβάντων 

Τα συμβάντα, που εξιστορούσε στη μήνυση, η οποία είχε υποβληθεί αρχές Φεβρουαρίου, αφορούσαν το χρονικό διάστημα των τελών του Ιανουαρίου.

Η Αστυνομία με “δεμένα χέρια”

Που σήμαινε με βάση τους ισχύοντες νόμους, ότι η Αστυνομία στο μέτρο που ερεύνησε την καταγγελία, είχε και “δεμένα τα χέρια”.

Το αυτόφωρο απαγόρευε τη σύλληψη…!

Γιατί, λέει, είχε παρέλθει το Αυτόφωρο (!) και δεν είχε δικαίωμα σύλληψης και προσαγωγής στον εισαγγελέα.

Στο συρτάρι της Εισαγγελίας

Έτσι, η μήνυση, στην οποία περιγραφόταν η δραματική κατάσταση που βίωνε, εστάλη στην εισαγγελία, όπου και παρέμεινε στο συρτάρι, μέχρι τη στυγερή δολοφονία της μητέρας στο σπίτι, δίπλα στα μικρά παιδάκια της.

Πλήρης ανυπαρξία των θεσμών προστασίας 

Αν αυτά δεν συνιστούν πλήρη ανυπαρξία των θεσμών που εντέλλονται για την προστασία των πολιτών και δη των γυναικών και μητέρων, τότε ποια άλλα στοιχεία το συνιστούν;

Κοινός παρονομαστής χρόνια τώρα

Αναφέρουμε μόνο το τελευταίο έγκλημα, αλλά η εμπειρία του ρεπορτάζ πάνω σε ζητήματα ενδοοικογενειακά που κατέληξαν σε δολοφονίες, έχουν κοινό παρανομαστή τα ίδια στοιχεία.

Χρόνια τώρα, γυναίκες που έπεσαν νεκρές, είτε στους δρόμους, μετά από ενέδρες, είτε στο χώρο της δουλειάς τους είτε στα σπίτια τους, είχαν κάνει καταγγελίες στις αρχές οι οποίες δεν αξιολογήθηκαν αφού οι δράστες ψέλλιζαν ότι “δεν θα ξαναγίνει και ότι υπερβάλουν”.

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ 

Κάλλιο αργά , λοιπόν, παρά ποτέ με την ίδρυση της Αστυνομίας για την ενδοοικογενειακή βία.

Ας δούμε όμως, πώς θα λειτουργήσει.

Το τμήμα, αναφέρει το Υπουργείο,  θα έχει συντονιστικό ρόλο και θα αναλάβει την επίβλεψη και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Συνεργασία με άλλους φορείς

Το ίδια τμήμα θα μεριμνά για την ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και για την πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης.

Ειδική εκπαίδευση 

Για το θέμα θα ξεκινήσει εκπαίδευση στο αστυνομικό προσωπικό, που θα αφορά εξειδικευμένα θέματα χειρισμού και σύνταξης δικογραφιών, διαρκή επιμόρφωση, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, παράλληλα με την τήρηση στατιστικών στοιχείων για τα περιστατικά και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Πού θα ιδρυθούν τα γραφεία

“Γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας” θα δημιουργηθούν στο Επιτελείο της ΓΑΔΑ (Αττική) και της ΓΑΔΘ (Θεσσαλονίκη), καθώς και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών και τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αττικής. Γι’ αυτό το σκοπό ενισχύονται οι αρμοδιότητες των Αστυνομικών Τμημάτων όλης της χώρας για την αντιμετώπιση των αυτόφωρων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Αστυνομικός οδηγός σε όλα τα τμήματα

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προγράμματος “ARIADNE: Υποστήριξη δια-τομεακών διαδικασιών αστυνομικής αναφοράς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών” συντάσσεται “Πρακτικός Αστυνομικός Οδηγός” που θα αποσταλεί στα Αστυνομικά Τμήματα και ο οποίος θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Συντονιστής του προγράμματος ARIADNE είναι το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τοKEΘΙ, ΕΚΚΑ, Δήμο Αθηναίων, Εταιρεία Μελέτης Σοβαρών και Επιμενουσών Ψυχικών Διαταραχών.

Χρειάζονται σύγχρονοι νόμοι 

Όλα αυτά για να λειτουργήσουν σε όφελος των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, χρειάζονται να στηριχθούν σε νέους Νόμους.

Τι θα πει “Αυτόφωρο”

Τι θα πει “Αυτόφωρο” για την κόλαση που ζουν διαρκώς γυναίκες και παιδιά πίσω από τους τοίχους.

Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ

Γιατί σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, από τη στιγμή που οι δικαστές καταλήξουν στα στοιχεία και θεωρήσουν κάποιον ένοχο, του απαγορεύουν, αλλά και το εποπτεύουν με την αστυνομία να πλησιάζει ο δράστης σε απόσταση… χιλιομέτρων την καταγγέλλουσα.

Για να μην μείνουν “κενό γράμμα”

Αν δεν εκσυγχρονιστεί και το νομικό πλαίσιο, όλα πάλι θα μείνουν “κενό γράμμα”..

Exit mobile version