Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εθνικές εκλογές Νέα Δημοκρατία: Ο Γιάννης Ντσούνος σχολιάζει τις… λεπτομέρειες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικές εκλογές Νέα Δημοκρατία: Ο Γιάννης Ντσούνος σχολιάζει τις… λεπτομέρειες

Εθνικές εκλογές Νέα Δημοκρατία: Όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές, στη ΝΔ αρχίζουν να εξετάζουν κάθε πιθανή λεπτομέρεια.

Εθνικές εκλογές Νέα Δημοκρατία: Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Πειραιώς τις διεργασίες που γίνονται στην κεντροαριστερά και ιδιαίτερα τα ανεπιτυχή ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ προς τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Από τον Γιάννη Ντσούνο

Για την έντυπη έκδοση της Alpha freepress

Όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές, στη ΝΔ αρχίζουν να εξετάζουν κάθε πιθανή λεπτομέρεια, που ενδεχομένως να στοιχήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε την αυτοδυναμία, είτε ακόμη και μερικές ποσοστιαίες μονάδες στην συνολική της εκλογική δύναμη. Οι επιτελείς της Πειραιώς εξετάζουν προσεκτικά όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα, καταγράφουν τις αντιδράσεις των πολιτών στα ζητήματα καθημερινότητας και παρατηρούν επισταμένως τις απόψεις της κομματικής βάσης, ιδιαίτερα στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών κάθε περιοχής.

Αρχικά στη ΝΔ επιθυμούν έως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η συσπείρωση του κόμματος να έχει ξεπεράσει το 95%. Παρά το γεγονός ότι πολλοί εκτιμούν ότι η συσπείρωση της ΝΔ, που σήμερα μετριέται στο 85%, αποτελεί και το «ταβάνι» του ποσοστού, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα συσπειρώσουν έτι περαιτέρω τους ψηφοφόρους της παράταξης αφενός γιατί θα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες, αφετέρου γιατί θα έχει γίνει γνωστό το σύνολο των «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων που θα προσελκύσει επιπλέον ψηφοφόρους στη ΝΔ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για την ΝΔ η Βόρεια Ελλάδα, ειδικότερα μετά την ξεκάθαρη στάση που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών. Στην Πειραιώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η υπευθυνότητα που τήρησε η ΝΔ θα οδηγήσει τους Βορειοελλαδίτες στην θετική προς την ΝΔ ψήφο αντί να στραφούν προς τις ακραίες φωνές, είτε της Χρυσής Αυγής, είτε άλλων κομματικών σχηματισμών και μορφωμάτων, που «πάτησαν» πάνω στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων για να αποκτήσουν ευκαιριακά πολιτική υπόσταση.

Η λεπτομέρεια εδώ, που τα στελέχη της ΝΔ οφείλουν να εξηγήσουν στους πολίτες, είναι ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον σταθερό πολιτικό λόγο, που εξέφρασε για το ζήτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και τον ευκαιριακό ακραίο πολιτικό λόγο, που οδηγεί σε λάθος κινήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ, είναι διαφορετικές οι πολιτικές κινήσεις σε διεθνές επίπεδο από μια παραδοσιακά μεγάλη πολιτική δύναμη, όπως η ΝΔ, και διαφορετικές οι φωνές που αποπνέουν ρατσισμό, αλυτρωτισμό και εθνικιστικές κορώνες. Με αυτήν την επιχειρηματολογία η Πειραιώς ευελπιστεί να μηδενίσει τις όποιες διαρροές προς τον λαϊκισμό, που θα οδηγούσαν τους ψηφοφόρους στην επιλογή είτε της Χρυσής Αυγής, είτε άλλων παρόμοιων ακραίων πολιτικών σχηματισμών.

Επόμενη λεπτομέρεια και μάλιστα στρατηγικής σημασίας για τη ΝΔ είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων από το λεγόμενο «παραδοσιακό κέντρο» και την κεντροαριστερά, αφού σε αυτήν την δεξαμενή εμφανίζονται οι περισσότεροι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, που ως γνωστόν στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις καθορίζουν και το τελικό αποτέλεσμα.

Στον χώρο του κέντρου η ΝΔ έκανε ήδη τα πολιτικά της ανοίγματα εντάσσοντας στις τάξεις της στελέχη που πέρασαν κυρίως από το Ποτάμι αλλά και την Ένωση Κεντρώων και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επιλογές αυτές καταγράφουν σημαντική διείσδυση στον ευρύτερο χώρο του κέντρου.

Την ίδια ώρα με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Πειραιώς και τις διεργασίες που γίνονται στην κεντροαριστερά και ιδιαίτερα τα ανεπιτυχή ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ προς τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Η κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στον χώρο αυτό και να οδηγήσει αρκετούς ψηφοφόρους στην σταθερότητα που αποπνέει αυτήν την στιγμή η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κάνει λόγο για πολιτικές συγκλίσεις αμέσως μετά τις εκλογές ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα και ανεξάρτητα με το αν η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη ή όχι. Αυτή η τοποθέτηση δίνει ένα επιπλέον «πολιτικό άλλοθι» στους εξουθενωμένους από τις πολιτικές κόντρες ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς να επιλέξουν την ΝΔ.

Χαρακτηριστική είναι η φράση κορυφαίου γαλάζιου στελέχους στην Alpha freepress ότι «υπάρχουν αρκετοί ψηφοφόροι και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν σιχαθεί τις προσπάθειες κάποιων να πατρονάρουν τον χώρο και να φανούν ως συνεχιστές ή μιμητές του Ανδρέα Παπανδρέου και θα δώσουν αρνητική ψήφο σε όλους αυτούς».

Τελευταία λεπτομέρεια που ελέγχουν στην ΝΔ είναι οι επιλογές υποψηφίων, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών θα ανακοινωθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Οι επιλογές αυτές, που θα φέρουν την έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά του «νέου» και όχι του «φθαρμένου πολιτικά», θα είναι νέοι σε ηλικία, κυρίως επαγγελματίες στον τομέα τους και επιστημονικά καταρτισμένοι» ενώ θα προέρχονται και θα δραστηριοποιούνται στην τοπική κοινωνία, στην οποία θα επιλεγούν ως υποψήφιοι. Και επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, όπως έλεγε και ένας παλιός πολιτικός, στη ΝΔ κοιτούν τις λεπτομέρειες για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις