Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γιάννης Μπεχράκης Πούλιτζερ: Τα “κλικ” που συγκλόνισαν τον κόσμο
ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ 58 ΤΟΥ

Γιάννης Μπεχράκης Πούλιτζερ: Τα “κλικ” που συγκλόνισαν τον κόσμο

Γιάννης Μπεχράκης Πούλιτζερ: Ο φωτογράφος του Reuters, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χτες σε ηλικία 58 ετών, βραβεύτηκε το 2016 με το βραβείο Πούλιτζερ.

Γιάννης Μπεχράκης Πούλιτζερ: Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του βραβευμένου Έλληνα φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου σε ηλικία 58 ετών.

Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στο προφίλ του, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ έδινε επί σειρά ετών σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Ήταν Δεκέμβριος του 2015 όταν η βρετανική εφημερίδα Guardian αποφάσισε να τιμήσει έναν Έλληνα για τη σπάνια «ματιά» του.

Ο φωτογράφος του Reuters βραβεύτηκε το 2016 με το βραβείο Πούλιτζερ για το πλούσιο έργο του.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και η εφημερίδα New York Times τιμήθηκαν από κοινού με τα βραβεία Πούλιτζερ στην κατηγορία για φωτογραφία  «Breaking News», για τη φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Επικεφαλής της ομάδας του Reuters για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι Γιάννης Μπεχράκης.

Η φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη έφερε το εμβληματικό βραβείο Πούλιτζερ στον Γιάννη Μπεχράκη και τους Άλκη Κωνσταντινίδη, Michael Dalder, Srdjan Zivulovic, Bernadett Szabo, Αλέξανδρο Αβραμίδη, Stoyan Nenov και Laszlo Balogh για τον τρόπο που απαθανατίζουν μια ανθρωπιστική κρίση.

«Υπάρχει ακόμη ανθρωπιά»

«Καλύπτω τις ιστορίες των προσφύγων και των μεταναστών για περισσότερα από 25 χρόνια, όμως φέτος ήταν διαφορετικά: οι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα μου» είχε πει τότε ο Γιάννης Μπεχράκης, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.

«Πέρσι ήμουν στα σύνορα της Τουρκίας, στο Σουρούκ, φωτογραφίζοντας τους χιλιάδες Κούρδους που εγκατέλειπαν το Κομπάνι. Φέτος στη Λέσβο ένας από εκείνους με αναγνώρισε. “Τα κατάφερα φίλε μου, τα κατάφερα” μου είπε» είχε δηλώσει ο φωτορεπόρτερ, λέγοντας επίσης: «Η μεγαλύτερη μάχη ήταν η συναισθηματική».

Σε μία λήψη του Γιάννη Μπεχράκη ένα δελφίνι καλωσορίζει τους Σύρους.

Στη συνέντευξη του στη Guardian ο Μπεχράκης μίλησε για την ευγνωμοσύνη του απέναντι στους εθελοντές που αποδεικνύουν ότι «υπάρχει ακόμη ανθρωπιά» και μίλησε για τις τύψεις του. Για τις νύχτες που δεν μπορούσε να κοιμηθεί γιατί ένοιωθε «ένοχος που δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπέρα να βοηθήσω».

Φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη

Σε άλλες κατηγορίες, στο πρακτορείο Associated Press, απονεμήθηκε βραβείο «Κοινωνικού Ρεπορτάζ» για τις εργασιακές συνθήκες εκμετάλλευσης και κακοποίησης στη βιομηχανία θαλασσινών, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Columbia.

Η εφημερίδα Los Angeles Times διακρίθηκε, επίσης, στην κατηγορία «Breaking News για την κάλυψη της σφαγής στο Σαν Μπερναντίνο, ενώ οι εφημερίδες Tampa Bay Times και Sarasota Herald – Tribune μοιράστηκαν το βραβείο για «Ερευνητική Δημοσιογραφία».

Οι ανακοινώσεις της απονομής των βραβείων και στις 21 κατηγορίες ανακοινώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, στην 100ή απονομή των Πούλιτζερ, της υψηλότερης διάκρισης που δίνεται κάθε χρόνο σε έντυπα μέσα ενημέρωσης.

«Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο» συνήθιζε να λέει ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Μπεχράκης στο CNNi

Ο Γιάννης Μπεχράκης, ο φωτογράφος που κατέκτησε την ύψιστη τιμή στο επάγγελμά του, σε συνέντευξή του στο CNNi, είχε περιγράψει τα περίφημα καρέ που οδήγησαν εκείνον και τους συνεργάτες του στο Πούλιτζερ.

Αναφερόμενος στη φωτογραφία του πατέρα που κρατάει στην αγκαλιά του την κόρη του περπατώντας στη βροχή, ο Γιάννης Μπεχράκης είχε πει πως του θύμισε τον σούπερμαν.

Έναν σούπερμαν που αντί για μπέρτα φορούσε μια σακούλα σκουπιδιών.

«Πάντα θέλω να είμαι όπου με χρειάζονται-να βλέπω με την ψυχή και τα μάτια τους»

Οι συγκλονιστικές του φωτογραφίες, από την πρώτη γραμμή της μάχης σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη στολίζουν το αφιέρωμα για τον σπουδαίο φωτορεπόρτερ, μαζί με όλα τα στοιχεία από την ζωή του.

Πολυβραβευμένος, ακόμα και με το κορυφαίο βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του στο προσφυγικό, είχε «παράσημα» τις ίδιες του τις φωτογραφίες, όπου όπως έλεγε χαρακτηριστικά: «Πάντα θέλω να είμαι όπου με χρειάζονται-να βλέπω με την ψυχή και τα μάτια τους».

Ακολουθούν οι φωτογραφίες που επέλεξε το Reuters από το έργο του, για να στολίσει το αφιέρωμά του:

Το πρακτορείο Reuters ανθολόγησε ακόμα 71 φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη, που περιλαμβάνει στο αφιέρωμά του.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου

Με ανακοίνωσή της που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αφού έγινε γνωστός ο θάνατος του Γιάννη Μπεχράκη, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου απηύθυνε «θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters».

Η ανακοίνωση:

«Ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της γενιάς του, απεβίωσε χτες στην Αθήνα μετά από πάλη με τον καρκίνο. Ήταν 58 ετών.

Νοιώθοντας συντριβή για τον αδόκητο θάνατό του, τα μέλη της ΕΑΞΤ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο οποίο εργάστηκε και διακρίθηκε για περισσότερα από 30 χρόνια.

Για δεκαετίες ολόκληρες λίγα ήταν τα μεγάλα πολεμικά, πολιτικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα σε ολόκληρο τον κόσμο από τα οποία απουσίασε ο Γιάννης. Το να πει κανείς ότι απλώς τα κάλυψε με τον φακό του, θα ήταν πολύ φτωχό. Με τις φωτογραφίες του σφράγισε τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο θυμόμαστε τα γεγονότα – από τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Σιέρα Λεόνε μέχρι την προσφυγική κρίση και την Αραβική Άνοιξη.

Ο κατάλογος των διεθνών διακρίσεων του Γιάννη Μπεχράκη αντανακλά τόσο την ποιότητα της δουλειάς του όσο και τον προσωπικό κίνδυνο στον οποίον εξέθεσε πολλές φορές τον εαυτό του στο δημοσιογραφικό του καθήκον.

Επιγραμματικά και μόνο αναφέρουμε τα βραβεία Pulitzer το 2016, World Press Photo το 2000, Bayeux-Calvados το 2002 και τον τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς από την εφημερίδα Guardian το 2015.

Πέρα από την πολυσχιδή και δημιουργική δουλειά του, ο Γιάννης ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος της ΕΑΞΤ. Θα τον θυμόμαστε για πάντα.
“Είμαι εκεί για να καταγράφω τις καλύτερες και τις χειρότερες πλευρές της ανθρωπότητας”, είπε κάποτε. Ας μείνουν αυτά τα λόγια ως παρακαταθήκη του.

Tο ΔΣ της ΕΑΞΤ»

Γιάννης Μπεχράκης: “Έφυγε” ο κορυφαίος φωτορεπόρτερ, στα 58 του χρόνια (pics – vids)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις