Φαίδων Γεωργίτσης: Το “αγκάθι” που ήταν πάντα ριζωμένο στην καρδιά του

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φαίδων Γεωργίτσης: Το “αγκάθι” που ήταν πάντα ριζωμένο στην καρδιά του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Φαίδων Γεωργίτσης: Ο αγαπημένος ηθοποιός, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 80 ετών

02.03.2019 | 10:33

Φαίδων Γεωργίτσης: Ο αγαπημένος ηθοποιός, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 80 ετών.

Ο ηθοποιός τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο στον εγκέφαλο. Η κηδεία του θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 12:30, στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.

Μεγάλωσε σε ένα αρκετά ιδιαίτερο οικογενειακό περιβάλλον. Από τη μία ο πατέρας του, αξιωματικός του Ναυτικού ήταν αυστηρός, από την άλλη η μητέρα του ήταν υπερπροστατευτική, καθώς είχε χάσει τη μεγαλύτερη κόρη της σε ένα δυστύχημα.

Ο ηθοποιός έχει πει αργότερα σε συνέντευξη του, πως το μόνο που θυμάται από το θάνατο της αδερφής του ήταν το κλάμα της μητέρας του. Σε όλη του την παιδική ηλικία ωστόσο δεν είχε την ελευθερία που είχαν τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς, ακριβώς για αυτό τον λόγο.

Σε συνεντεύξεις του, ο Φαίδων Γεωργίτσης είχε δηλώσει πως ήθελε να γίνει ηθοποιός από μικρή ηλικία. Βρέθηκε τελικά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, έπειτα  από πιέσεις που δέχθηκε από τον πατέρα του , όμως τελικά στη σχολή φοίτησε ελάχιστους μήνες,  καθώς η υποκριτική ήταν η μεγάλη του αγάπη στην οποία δεν θα γύριζε την πλάτη. Έγινε δεκτός στη σχολή του Καρόλου Κουν, αργότερα φοίτησε και στις σχολές του Χρήστου Βλαχιώτη και του Πέλου Κατσέλη.

Φαίδων Γεωργίτσης: Ο πόνος για την αδερφή του

Ο Φαίδων Γεωργίτσης είχε ένα αγκάθι στη ψυχή του και αυτό δεν ήταν άλλο από τον άδικο χαμό της αδερφής του σε ηλικία μόλις 10 χρόνων. Η μικρούλα «έφυγε» μετά από ατύχημα σε οικοδομή την ώρα που έπαιζε. Ο πόνος και η οδύνη για την αδερφή του, αν και εκείνος ήταν μόλις 3 χρόνων όταν συνέβη αυτό, είχε ριζώσει μέσα του.

Οι απειλές του πατέρα του

Το 1956, ο ηθοποιός μπαίνει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Όχι γιατί το ήθελε αλλά επειδή δεν ήθελε να στεναχωρήσει τον πατέρα του. Δεν άντεξε και στους έξι μήνες δραπέτευσε, πράγμα που έφερε τον πατέρα του σε σημείο να απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει. Γύρισε αλλά δεν άντεξε και το έσκασε για δεύτερη και οριστική φορά.

Έγινε ηθοποιός για να γλιτώσει το στρατό

Ο Φαίδων Γεωργίτσης, ήθελε να αποφύγει τον στρατό και όταν βρέθηκε τυχαία στα χέρια του μια πρόσκληση για θεατρική παράσταση, η ευκαιρία του δόθηκε αφού μαγεύτηκε από τον κόσμο του θεάτρου και ήθελε να γίνει μέρος του. Έδωσε εξετάσεις στη δραματική σχολή και πέτυχε. Από εκείνη τη στιγμή, ο χώρος του κινηματογράφου θα γινόταν δικός του. Θα κατακτούσε την μεγάλη οθόνη και το κοινό που τον θαύμαζε και χανόταν στο γαλάζιο βλέμμα του.

Το ησυχαστήριο

Την εποχή που δούλευε μαζί με τον Νίκο Φώσκολο, στις δυο καθημερινές σειρές «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη», ο Φαίδων Γεωργίτσης έκανε την αγορά που θα του γέμιζε τη ψυχή του ηρεμία. Αγόρασε ένα άγονο οικόπεδο στο Κορωπί. Τα χέρια του έπιαναν και το μόνο που ήθελε ήταν να δώσει ζωή στο ξερό χώμα. Και αυτό έκανε. Οι συμμετοχές του στα δυο σήριαλ του έδιναν την οικονομική δυνατότητα να κάνει τις κινήσεις που ήθελε. Έχτισε όχι μόνο το σπίτι του αλλά και τον αμφιθεατρικό χώρο «Κεκρωπία».

Φαίδων Γεωργίτσης: Η Μπέτυ Αρβανίτη και η Αλίκη

Για τον αγαπημένο ηθοποιό, που έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Παρασκευής στα 80 του χρόνια, οι σημαντικές γυναίκες στη ζωή του ήταν ελάχιστες.

Μία από αυτές ήταν η Μπέτυ Αρβανίτη, με την οποία έγιναν ζευγάρι την εποχή που φοιτούσαν στη δραματική σχολή του Καρόλου Κουν, με τη σχέση τους να καταλήγει σε γάμο. Μάλιστα, πρωταγωνίστησαν και στην ταινία «Νύχτα γάμου». Όπως είχε εξομολογηθεί ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του ο γάμος τους δεν ήταν και ο ιδανικότερος: «Δεν ταιριάζαμε ως χαρακτήρες. Οι καβγάδες μας θα μπορούσαν να γίνουν θέμα σε έργο του Στρίνγκμπεργκ».

Επίσης είχε αποκαλύψει πως το βαθύτερο ρήγμα στη σχέση τους έγινε όταν εκείνη αποφάσισε, χωρίς να τον ρωτήσει, να διακόψει την εγκυμοσύνη στο πρώτο τους παιδί.

Μετά από τρία χρόνια ήρθε και το τέλος του γάμου τους, με την Αλίκη Βουγιουκλάκηνα παίζει σημαντικό ρόλο. «Με την Αλίκη πηγαίναμε για γάμο. Ζήσαμε μοναδικό καλοκαίρι το ’63, γεμάτο πάθος… Εγώ ήμουν πιτσιρικάς τότε. Μου την έπεσε λοιπόν η Βουγιουκλάκη, δεν θα ενδώσω; Πήγαμε μαζί και διακοπές εκείνο το καλοκαίρι στη Χαλκίδα.

Η Αλίκη από τη δεύτερη μέρα που τα φτιάξαμε, μου ζήτησε να παντρευτούμε. Με πήγε στη μάνα της την κυρία Έμυ και μπροστά της μου ζήτησε να παντρευτούμε. Από την άλλη, η Αλίκη καθημερινά ερχόταν στο φτωχικό μας σπίτι στη Νέα Σμύρνη και έβλεπε τη μάνα μου. Ο έρωτας της Αλίκης για μένα ήταν και η αρχή για να χαλάσει η σχέση μου με την Μπέτυ. Αν και μείναμε μαζί με την Μπέτυ για πολλά χρόνια, ωστόσο ήταν ένα γεγονός που μας στιγμάτισε» είχε πει σε άλλη του εξομολόγηση.

Η μοναδική Μπέτσι

Την πραγματική αγάπη βρήκε στις αρχές της δεκαετίας ’70 στη Ρώμη, κατά τα γυρίσματα άλλης μιας ταινίας. Ήταν η γαλλικής καταγωγής καλλονή Μπέτσι, το μοντέλο της Chanel που κοσμούσε τα ξένα περιοδικά μόδας. Έναν χρόνο μετά θα παντρευτούν και θα αποκτήσουν δύο παιδιά, τον Ραφαέλο και τη Μαρίζα.

«Με την Μπέτσι ποτέ δεν είχαμε συγκρούσεις. Δεν είχε την πονηριά που έχουν κάποιες Ελληνίδες. Ήταν πολύ σίγουρη για τον εαυτό της», είχε δηλώσει.

Ο ηθοποιός που υπηρέτησε σαν στρατιώτης την τέχνη του κι αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος από τις γυναίκες, πριν περίπου έναν μήνα γιόρτασε τα τελευταία γενέθλια της ζωής του. Ο θάνατος του στα 80 του χρόνια, σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα.

Πολλοί ηθοποιοί και όχι μόνο επέλεξαν τα social media για να αποχαιρετήσουν τον Φαίδωνα Γεωργίτση.

https://twitter.com/MarasThanos/status/1101496648755302401?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1101496648755302401&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.madata.gr%2Fdiafora%2Fshowbiz%2F668361-pethane-o-faidon-georgitshs-sygkinhtika-antio-gia-thn-apoleia-toy-hthopoioy.html

Ο Κώστας μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους στα social media κάποιες φωτογραφίες με τον Φαίδωνα, γράφοντας: «Απέραντη θλίψη σαν να έχασα έναν αδελφό! Καλό ταξίδι αγαπημένε φίλε Φαίδωνα! Ήσουν σπουδαίος συνάδελφος, σπουδαίος καλλιτέχνης και το καλύτερο παιδί!». Οι δυο άντρες εκτός από συνάδελφοι συνδέονταν και από μία στενή φιλία χρόνων. Η ξαφνική απώλεια του Φαίδωνα βύθισε στο πένθος τον Κώστα Βουτσά.

Φαίδων Γεωργίτσης: Όταν αποκάλυψε γιατί είπε “όχι” στην πρόταση γάμου που του έκανε η Αλίκη

Φαίδων Γεωργίτσης: Το αξέχαστο χαστούκι και ο έρωτας με τη Μπέτυ Αρβανίτη

Exit mobile version