Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τσικνοπέμπτη όνομα: Πώς προέκυψε η ονομασία – Τι γιορτάζουμε
PLUS

Τσικνοπέμπτη όνομα: Πώς προέκυψε η ονομασία – Τι γιορτάζουμε

Τσικνοπέμπτη όνομα: Πώς προέκυψε η ονομασία αυτής της γιορτής και τι τελικά γιορτάζουμε.

Τσικνοπέμπτη όνομα: Πώς προέκυψε η ονομασία αυτής της ημέρας και τι τελικά σηματοδοτεί. Για τους περισσότερους είναι η έναρξη της Αποκριάς.

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας.

Πώς πήρε το όνομά της η Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο τριώδιο είναι η Απολυτή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και θεωρούνταν εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό.

Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις “τσίκνα” και “Πέμπτη”.

Πήρε το όνομα από τις τσίκνες, μυρωδιές, που βγαίνουν από τα αναμμένα κάρβουνα όταν ψήνουν σουβλάκια, χαλλούμια, ρέγγες, λουκάνικα, λούντζες.

Έτσι οι τσίκνες γεμίζουν την ατμόσφαιρα του χωριού ή της γειτονιάς, εν όψει της Μεγάλης Σαρακοστής, όπου αρχίζει μεγάλη νηστεία για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Χριστού.

Τι εορτάζουμε 

Κατά το έθιμο, συγγενικές ή και φιλικές οικογένειες μαζεύονται σε ένα σπίτι και το ρίχνουν στο γλέντι, στο χορό, στο τραγούδι και στο τσούγκρισμα των ποτηριών με την ευχή “υγεία και καλό Πάσχα να φτάσουμε”.

Βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής.

Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς, αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Τη μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις