Απεβίωσε ο «φούρναρης της Κω» – Είχε τιμηθεί από την ΕΕ για την βοήθεια στους πρόσφυγες

ΕΛΛΑΔΑ

Απεβίωσε ο «φούρναρης της Κω» – Είχε τιμηθεί από την ΕΕ για την βοήθεια στους πρόσφυγες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

“Έφυγε” από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης της Κω που τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανιδιοτελή του προσφορά προς τους πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στο νησί. Ο Διονύσης Αρβανιτάκης «έφυγε» σε ηλικία 77 χρόνων, λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε. Έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια καθώς καθημερινά παρασκεύαζε ψωμί το οποίο […]

17.02.2019 | 12:32

“Έφυγε” από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης της Κω που τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανιδιοτελή του προσφορά προς τους πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στο νησί.

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης «έφυγε» σε ηλικία 77 χρόνων, λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε.

Έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια καθώς καθημερινά παρασκεύαζε ψωμί το οποίο μοίραζε δωρεάν σε εκατοντάδες πρόσφυγες και προσφυγόπουλα που έφταναν στο νησί, ήδη από την περίοδο που δεν υπήρχαν οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην Κω.

Για την αλληλεγγύη του και την προσφορά του προς τους πρόσφυγες τιμήθηκε με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Στη δράση του είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές».

Έχοντας μεταναστεύσει στην Αυστραλία στα 15 του χρόνια ο κύριος Διονύσης ήξερε τι σημαίνει φτώχεια.

Κάθε πρωί ετοίμαζε δεκάδες κιλά ψωμί για να τα μοιράσει στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί του την Κω.

Η κίνησή του, έγινε γνωστή μέχρι τα υψηλότερα κλιμάκια της Κομισιόν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να απευθύνεται προσωπικά στον ίδιο.

«Ο πατέρας μου ήταν αγρότης και είχα 8 αδέρφια. Πήγα στην Αυστραλία όταν ήμουν 15 γιατί η οικογένειά μου δεν είχε να φάει. Ήμουν σε ένα πλοίο για 40 μέρες. Όταν έφτασα εκεί, δεν μπορούσα να βρω δουλειά, δεν μιλούσα Αγγλικά, και κοιμόμουν στους δρόμους. Ξέρω πώς είναι. Έτσι κάθε μέρα οδηγώ με το φορτηγάκι μέχρι το λιμάνι και μοιράζω ψωμί στους μετανάστες. Ο γιος μου είναι ο συνέταιρός μου. Λέει: Μπαμπά, σε παρακαλώ. Είναι καλό που βοηθάς. Αλλά όχι κάθε μέρα. Εγώ όμως πηγαίνω κάθε μέρα γιατί ξέρω πως είναι να μην έχεις τίποτα», είχε πει στο Humans of New York.

Exit mobile version