Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά – Απαγόρευσε τις εξαγωγές ο ΕΟΦ
ΥΓΕΙΑ

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά – Απαγόρευσε τις εξαγωγές ο ΕΟΦ

Την απόφασή του για την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 77 φάρμακα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΦ, εξαιτίας της έλλειψής τους από την ελληνική αγορά. Πολλά από αυτά αφορούν σοβαρές παθήσεις. Δεκάδες φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά, ανάμεσά τους σκευάσματα που προορίζονται για βασικές παθήσεις. Ενδεικτικά, ελλείψεις μεταξύ άλλων εμφανίζονται και σε φάρμακα για την επιληψία, […]

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά - Απαγόρευσε τις εξαγωγές ο ΕΟΦ

Την απόφασή του για την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 77 φάρμακα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΦ, εξαιτίας της έλλειψής τους από την ελληνική αγορά. Πολλά από αυτά αφορούν σοβαρές παθήσεις.

Δεκάδες φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά, ανάμεσά τους σκευάσματα που προορίζονται για βασικές παθήσεις.

Ενδεικτικά, ελλείψεις μεταξύ άλλων εμφανίζονται και σε φάρμακα για την επιληψία, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το άσθμα, το κυκλοφορικό (αντιθρομβωτικά).

Η ένταση και η διάρκεια των ελλείψεων οδήγησαν τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών αυτών των φαρμάκων σε μία προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος.

Οι απαγορεύσεις εξαγωγών από τον ΕΟΦ κρίθηκαν επιβεβλημένες για λόγους διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, όπως εξηγεί στην απόφασή του. Συνολικά, απαγορεύτηκε η εξαγωγή για 77 φάρμακα.

Τι είναι οι παράλληλες εξαγωγές

Υπενθυμίζεται πως οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν κυρίως φάρμακα εισαγόμενα στην Ελλάδα, τα οποία εξάγονται από τις φαρμακαποθήκες σε χώρες του εξωτερικού.

Αιτία για αυτό το φαινόμενο αποτελεί το γεγονός ότι συνήθως έχουν διαφορά στην τιμή πώλησης και συνεπώς στο κέρδος που αφήνουν.

Η αιτία των ελλείψεων

Προϋπόθεση βεβαίως για τις παράλληλες εξαγωγές ορίζεται στον νόμο η κάλυψη πρωτίστως της εγχώριας αγοράς.

Δυστυχώς, στην περίπτωση της χώρας μας αυτό έχει φανεί ότι δεν τηρείται, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ελλείψεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, οι περιορισμοί έχουν προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθούν, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά.

Επιπλέον, η ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρει:

«Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης η οποία είναι σημαντικό να τηρηθεί από όλη την αλυσίδα διακίνησης (εταιρείες – φαρμακαποθήκες – φαρμακεία).

Η δημοσιοποίηση των προϊόντων σε έλλειψη στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε ότι η ανταπόκριση δεν είναι πάντοτε η αναμενόμενη. Για το λόγο αυτό επανερχόμαστε, υπενθυμίζοντας ότι η ευθύνη της κάλυψης των αναγκών των ασθενών βαρύνει όλους μας στο μέρος που αναλογεί.»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις