Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση – Δεν πέρασε η “Αριστερά του Κυρίου”
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση – Δεν πέρασε η “Αριστερά του Κυρίου”

Ήττα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Απορρίφθηκε από τη Βουλή το άρθρο 3 του Συντάγματος, που οριοθετούσε τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους  Με απλά λόγια, απορρίφθηκε η θρησκευτική ουδετερότητα. Η διάταξη έλαβε 150 ψήφους, άρα δεν περιλαμβάνεται στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος. Δεν είναι γνωστό πώς ψήφισαν οι 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο η Νίνα Κασιμάτη της […]

άρθρο 3 ΣΥΡΙΖΑ

Ήττα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Απορρίφθηκε από τη Βουλή το άρθρο 3 του Συντάγματος, που οριοθετούσε τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους 

Με απλά λόγια, απορρίφθηκε η θρησκευτική ουδετερότητα.

Η διάταξη έλαβε 150 ψήφους, άρα δεν περιλαμβάνεται στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος.

Δεν είναι γνωστό πώς ψήφισαν οι 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο η Νίνα Κασιμάτη της Β’ Πειραιώς καταψήφισε και το συγκεκριμένο άρθρο.

Κατά ψήφισε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Μιχελογιαννάκης και κατά πληροφορίες και η βουλευτής Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ, Γεννιά.

Υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 3 έχουν ψηφίσει πάντως οι 3 βουλευτές από το Ποτάμι (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης), ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θεοχαρόπουλος, ο ανεξάρτητος Δανέλλης, η ανεξάρτητη Παπακώστα και ο Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ.

Τι είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ώστε να επισημαίνεται ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη.

Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία».

Ωστόσο με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ότι «ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».

Επίσης καταργείται η απαγόρευση της μετάφρασης της Αγίας Γραφής σε άλλο γλωσσικό τύπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε επίσης αλλαγές στις προβλέψεις για την ορκωμοσία των κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών κι υπαλλήλων ώστε να γίνει με πολιτικό όρκο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση ο υπόχρεος επιλέγει αν θα δώσει πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο. Επίσης προτείνονται αλλαγές στο όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών ώστε να δίνουν πολιτικό όρκο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις