Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Τα κλειδιά της αυτοδυναμίας, από τον Γιάννη Ντσούνο
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κλειδιά της αυτοδυναμίας, από τον Γιάννη Ντσούνο

Από τον Γιάννη Ντσούνο Οι τελευταίες κοινοβουλευτικές εξελίξεις με τους «πρόθυμους» βουλευτές να προσχωρούν ουσιαστικά στην συμπολίτευση και να στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο φέρει προς ψήφιση από τούδε και στο εξής αποτελεί την μεγαλύτερη επιβεβαίωση των λεγομένων του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «κυβέρνησης κουρελούς» και για έναν πρωθυπουργό που […]

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΤΣΟΥΝΟς

Από τον Γιάννη Ντσούνο

Οι τελευταίες κοινοβουλευτικές εξελίξεις με τους «πρόθυμους» βουλευτές να προσχωρούν ουσιαστικά στην συμπολίτευση και να στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο φέρει προς ψήφιση από τούδε και στο εξής αποτελεί την μεγαλύτερη επιβεβαίωση των λεγομένων του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «κυβέρνησης κουρελούς» και για έναν πρωθυπουργό που χρησιμοποιεί τους βουλευτές κατά το δοκούν, ώστε να παραμείνει λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία.

Στην ΝΔ μάλιστα εκτιμούν ότι αυτή η «κοινοβουλευτική παρωδία» που πρώτη φορά συμβαίνει στα χρόνια της μεταπολίτευσης έχει προκαλέσει το λαϊκό αίσθημα και οι πολίτες πλέον αντιλαμβάνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ η εξουσία και η κυβέρνηση αποτελούν αυτοσκοπό.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα πάντα με τους επιτελείς της Πειραιώς, αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπου οι πολίτες απάντησαν αρνητικά τόσο για την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Στη ΝΔ μεταφράζουν αυτήν την αρνητική στάση των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ως σημάδι ενίσχυσης της δύναμης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επαναφέρουν με έντονο τρόπο όλα τα σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν.

Στην ανάλυση των τελευταίων δημοσκοπικών ευρημάτων τα στελέχη της ΝΔ διέκριναν ποιοτικά χαρακτηριστικά, πάνω στα οποία θα «επενδύσουν πολιτικά», ώστε να επιτύχουν τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Για παράδειγμα, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ υπερτερεί συντριπτικά του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις ηλικίες άνω των 40 ετών, γεγονός που κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού αυτή η δεξαμενή ψηφοφόρων είναι σίγουρο ότι προσέρχεται στις κάλπες για να ψηφίσει. Με αυτό ως δεδομένο, η ΝΔ στοχεύει τώρα στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερο νέων ανθρώπων, τους οποίους αφενός πρέπει να πείσει με το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη, αφετέρου πρέπει να πείσει να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν. Γι’ αυτόν τον λόγο στην Πειραιώς έχουν προχωρήσει σε δύο σημαντικές κινήσεις.

Η πρώτη είναι η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, που όταν γίνει θα περιλαμβάνει νέους ανθρώπους ηλικίας έως 40 ετών και μάλιστα με επαγγελματική εμπειρία, έτσι ώστε να μπορούν να απευθυνθούν στην νεολαία στην γλώσσα της και όχι με «στείρα πολιτικάντικα στερεότυπα».

Η δεύτερη κίνηση αφορά στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με νέους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην Περιφέρεια. Άνεργοι, νέοι, επιχειρηματίες, αγρότες, φοιτητές θα είναι μερικές από τις ομάδες νέων ανθρώπων, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει απευθείας και θα συνδιαλαγεί μαζί τους. Άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει το «μοτίβο» του των τελευταίων ετών, που είναι ο απευθείας διάλογος και όχι μια «ξερή» ομιλία σε μία αίθουσα.

Η αρχή θα γίνει από τις περιφέρειες της χώρας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την διάρκεια της παρουσίας του σε κάθε περιφέρεια θα διοργανώνει και μια συνάντηση με νεολαίους. Με αυτόν τον τρόπο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει να επιτύχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι αυτός που προαναφέραμε -δηλαδή η προσέλκυση των νέων- και ο δεύτερος είναι να καταδείξει ότι οι περιφερειακές εκλογές είναι μια αμιγώς πολιτική αναμέτρηση που θα αποτελέσει πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές.

Αποτέλεσμα εικόνας για μητσοτακης

Συγκεκριμένα, ο στόχος της Πειραιώς είναι η επικράτηση της ΝΔ σε 10 και πλέον περιφέρειες, γεγονός που θα δώσει δυναμική αυτοδυναμίας στο κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Μάλιστα, όπως έλεγε στην Alphafreepress κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος, το  καλύτερο σενάριο για την ΝΔ θα είναι «η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στις δημοτικές και στις περιφερειακές και στις Ευρωεκλογές». Αυτό το σενάριο, σύμφωνα πάντα με το ίδιο στέλεχος, «θα δημιουργήσει μια τέτοια δυναμική για την ΝΔ που θα την οδηγήσει στην αυτοδυναμία, ενώ παράλληλα θα υποχρεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μικρό ποσοστό με την ελάχιστη δυνατή εκπροσώπηση στην Βουλή».

Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς αναμένουν και τις επόμενες δημοσκοπήσεις που θα καταγράφουν ακόμη πιο ξεκάθαρα τις απόψεις των πολιτών και για την εύθραυστη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, αλλά και για τις προσχωρήσεις των «προθύμων» στην συμπολίτευση.

Η στοχοποίηση αυτών των βουλευτών, αλλά και η διατήρηση της επιχειρηματολογίας περί «πολιτικής συναλλαγής» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών θα αποτελούν και την αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα και μάλιστα με στόχο την αυτοδυναμία, αφού οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει το χαρτί του αιφνιδιασμού και να προσφύγει σε εκλογές νωρίτερα από τον Μάιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις