alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / “Η γρίπη μπορεί να σκοτώσει κι ένα νέο, υγιές άτομο” – Αυξάνονται οι νεκροί, συναγερμός στη χώρα
ΕΛΛΑΔΑ

“Η γρίπη μπορεί να σκοτώσει κι ένα νέο, υγιές άτομο” – Αυξάνονται οι νεκροί, συναγερμός στη χώρα

γρίπη

Δραματική αύξηση των νεκρών από τη γρίπη σημειώθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα στη χώρα μας, οι οποίοι ανέρχονται πλέον στους 40.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς η εποχική γρίπη παρουσιάζει δραματική έξαρση, προεξάρχοντος του επικίνδυνου στελέχους Η1Ν1.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού της γρίπης, ανάμεσά τους και παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα 50.000 επιπλέον εμβόλια που έχουν ήδη παραγγελθεί αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σε έξαρση μέχρι το τέλος Μαρτίου

«Εμβόλια αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν. Οι εμβολιασμοί γίνονται από τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη έτσι ο κόσμος προετοιμάζεται. Αν κανείς σήμερα εμβολιαστεί, για να λειτουργήσει το εμβόλιο θέλει από 15 ως 20 μέρες. Και τώρα να εμβολιαστεί κάποιος υπάρχει πιθανότητα να προσβληθεί. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα πρέπει να υπάρχει πρόληψη» τόνισε σε δηλώσεις του στον News 24/7  ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κουβάρης.

«Αν κάποιος πάει στα φαρμακεία με δυσκολία θα βρει κάποιο ξεχασμένο εμβόλια. Πολίτες ζητούν αντιβίωση η οποία όπως δεν κάνει τίποτα σε αυτή την περίπτωση. Όσοι είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου να συμβουλεύονται τον γιατρό τους» συνέχισε, ενώ για τις ομάδες υψηλού κινδύνου τόνισε ότι «Αν τα συμπτώματα γίνουν εμφανή να πάνε αμέσως σε νοσοκομείο».

“Εγκληματική αμέλεια” ο μη εμβολιασμός

«Τον Οκτώβριο πρέπει να αρχίζουν οι εμβολιασμοί για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Έστω και τώρα με την προοπτική ορισμένα άτομα μπορούν να επωφεληθούν. Ο κανόνας είναι ότι η γρίπη ταλαιπωρεί αλλά ξεπερνιέται με τα κοινά μέτρα» είπε η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο μη εμβολιασμός είναι «εγκληματική αμέλεια για τα άτομα που μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή τους αν έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας» τόνισε.

«Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αν νιώσουν αδιαθεσία να μείνουν στο σπίτι τους και τα παιδιά με γρίπη ας μην πηγαίνουν αμέσως μόλις πέσει ο πυρετός στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Πρέπει να περάσουν δύο με τρία 24ωρα πριν πάει στο σχολείο» συνέχισε.

«Η γρίπη κάθε χρόνο προσβάλει το 5% με 15% του πληθυσμού της χώρας όλων των ηλικιών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο περίπου 40.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους» σημείωσε από πλευράς του ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συνεργάτης ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας.

«Υπάρχει αμέλεια. Δεν εμβολιάζονται και δεν πηγαίνουν στον γιατρό με το πρώτο σύμπτωμα. Οι ευπαθείς ομάδες – άτομα άνω των 60, άνθρωποι με καρκίνο ή πνευμονοπάθεια, παχύσαρκοι και έγκυες. Όλοι αυτοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί αυτήν τη στιγμή.

Με το πρώτα σύμπτωμα με ξερόβηχα ή υψηλό πυρετό θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Στις ευπαθείς ομάδες το ποσοστό εμβολιασμού θα έπρεπε να είναι πάνω από 75» τόνισε και σημείωσε ότι η γρίπη μπορεί να σκοτώσει κι ένα νέο, υγιές άτομο.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας θορυβήσουν

«Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί η γρίπη» είπε ο μικροβιολόγος Αθανάσιος Τσαγκρής. Πρόσθεσε ότι είναι πιο έντονο το κύμα φέτος κι έχει να κάνει με το έντονο ψύχος που δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του ιου.

Για τους εμβολιασμούς είπε ότι η αξία του εμβολίου μειώνεται αυτήν την περίοδο, ωστόσο καλό θα είναι να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες γιατί o ιός θα υπάρχει τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Τσαγκρής υπενθύμισε τα μέτρα πρόληψης όπως το πλύσιμο χεριών και συνέστησε να μένουμε στο σπίτι αν έχουμε συμπτώματα, ώστε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης.

Πώς μεταδίδονται και για πόσο καιρό;

Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται με το βήχα, το φτέρνισμα ή ακόμη και την ομιλία ενός ασθενούς. Αρκεί δηλαδή να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με κάποιον πάσχοντα για να κολλήσετε, ακόμη κι αν δεν τον αγγίξετε. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί αν πιάσετε μολυσμένες επιφάνειες (πόμολο, πληκτρολόγιο, τηλεκοντρόλ) και στη συνέχεια, αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Ο κρύος καιρός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μετάδοσης, καθώς συνήθως δεν αερίζουμε καλά τους χώρους που συγχρωτιζόμαστε.

Η μετάδοση της γρίπης μπορεί να γίνει 1 μέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και να συνεχιστεί για 7 ημέρες μετά.

Πώς θα ξεχωρίσετε τη γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;

Η βαρύτητα αλλά και η διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος διαφέρουν από αυτά της γρίπης. Αρχικώς, στο κοινό κρυολόγημα δεν είναι απαραίτητο να εκδηλωθεί πυρετός και ακόμη κι αν υπάρχει δεν είναι πολύ υψηλός. Αντιθέτως, στη γρίπη ο πυρετός ξεπερνά τους 38,5 βαθμούς. Επίσης, στη γρίπη νιώθετε πολύ έντονη κόπωση και εξάντληση. Ο βήχας, η καταρροή και ο πονόλαιμος είναι πιο συχνά στο κοινό κρυολόγημα από ό,τι στη γρίπη.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ έντονα και ξεκινούν απότομα, ενώ του κοινού κρυολογήματος εξελίσσονται σταδιακά και δεν διαρκούν πολλές μέρες.

Να θυμάσαι ότι:

Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

Να πλένετε συχνά και σωστά τα χέρια σας.

Να αερίζετε καλά τους χώρους συνωστισμού.

Αν αρρωστήσετε μείνετε σπίτι για μερικές μέρες, ώστε να περιορίσετε τη διασπορά του ιού.

Σε καμία περίπτωση μην πάρετε αντιβιοτικά.