alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Με απόλυτη διαφάνεια μοιράζονται τα πεντοχίλιαρα, λέει η Νοτοπούλου!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με απόλυτη διαφάνεια μοιράζονται τα πεντοχίλιαρα, λέει η Νοτοπούλου!

Απόλυτη διαφάνεια επικαλείται η Νοτοπούλου σε σχέση με τις επιχορηγήσεις που μοιράζει

Για αξιοκρατικές διαδικασίες κάνει λόγο η Κατερίνα Νοτοπούλου απαντώντας στις κατηγορίες για κατασπατάληση κρατικού χρήματος, που αποκάλυψε το protagon

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρεται σε διαδικασία δημοσίευσης ανοιχτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλους τους δυνητικά δικαιούχους, η οποία ακολουθήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματοδοτήσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Η διαδικασία αυτή αφορούσε κεφάλαια που διατέθηκαν για τις δράσεις στήριξης της νεολαίας.

«Προφανώς δεν είναι λίγοι όσοι είχαν συνηθίσει εδώ και δεκαετίες στις απευθείας χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους και τώρα αντιδρούν.

Εμείς, βάλαμε τέλος στις απευθείας χρηματοδοτήσεις μόνο για τους ψηφοφόρους των υπουργών. Διασφαλίζουμε τη διαφάνεια στο ΥΜΑΘ.

Διασφαλίσαμε ισότιμη πρόσβαση και αξιοκρατία στην αξιολόγηση. Όσοι και όσες νοσταλγούν το ΥΜΑΘ ως πολιτικό μαγαζί, θα μείνουν με τις αναμνήσεις» υπογραμμίζει η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στις αρχές του Νοεμβρίου 2018 είχε επισκεφθεί την Α’ Προβλήτα στο λιμάνι μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.

Εκεί είχαν ανακοινώσει την απόφασή τους να χρηματοδοτήσουν δράσεις νεολαίας, με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 210.000 ευρώ, υλοποιώντας τους στόχους της ευρωπαϊκής και εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία.

Η ανακοίνωση της Κατερίνας Νοτοπούλου

«Για πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματοδοτήσεων του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), ακολουθήθηκε, η διαδικασία της δημοσίευσης ανοικτής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλους τους δυνητικά δικαιούχους, φορείς, μέλη του μητρώου Νέας Γενιάς, στο σύνολο της χωρικής έκτασης της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το πρόγραμμα βγήκε με δημόσια ανοικτή σε όλες και όλους προκήρυξη (11/12/2018), για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Τα χρήματα της επιχορήγησης δεν αφορούν την επιχορήγηση του ίδιου του φορέα που επιλέχθηκε αλλά της δράσης που πρότεινε ότι θα υλοποιήσει.

Επιχορηγούνται οι πραγματικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί για την υλοποίηση της δράσης με την προσκόμιση των αντιστοίχων δικαιολογητικών από τον φορέα υλοποίησης» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι τριμελής επιτροπή αξιολόγησης, που απαρτίστηκε από υπηρεσιακούς υπαλλήλους του υπουργείου, συνέλεξε τις υποβληθείσες προτάσεις και αφού ολοκλήρωσε τον έλεγχο της πληρότητας των φακέλων, τις αξιολόγησε με τέσσερα αντικειμενικά και πλήρως διαφανή κριτήρια.

Από τις συνολικά 64 αιτήσεις που κατατέθηκαν από διαφόρους φορείς, επιλέχθηκαν 43 προτάσεις (30/1/2019). Από αυτές οι 35 προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία, επτά από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και μία από τη Δυτική Μακεδονία.

Ποιοι φορείς επιλέχθηκαν

Μεταξύ των φορέων που οι προτάσεις τους επιλέχθηκαν είναι ο «Φάρος του Κόσμου», το Σωματείο αποκατάστασης και ειδικής αγωγής ΑμεΑ «ο ΣΩΤΗΡ», ο Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με διαταραχές όρασης και αναπηρίες «ΣΥΖΩΗ» ο Σύλλογος συνδρόμου DOWN Ελλάδος, ο Σύλλογος Erasmus του ΑΠΘ, ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης, το Περπατώ Ροδόπης, κ.α.

«Όποιος θεωρεί τη στήριξη αυτών των δράσεων ψηφοθηρία, ενώ τόσα χρόνια δεν είχε μιλήσει για κατασπατάληση χρήματος και εξουσίας από το ΥΜΑΘ, τον αφήνουμε στην κρίση του κόσμου.

Το ΥΜΑΘ έχει πλέον αρμοδιότητες ηγείται της προσπάθειας της βαλκανικής συνανάπτυξης και έχει προτεραιότητες. Την ανάπτυξη, τη νέα γενιά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι αντιδράσεις

Την άμεση παραίτηση της κυρίας Νοτοπούλου ζήτησε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Μέσω γραπτής δήλωσης υπογράμμισε πως από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της υφυπουργού έως και σήμερα έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες και «όχι μόνο δεν έχει παραιτηθεί, αλλά φαίνεται πως οργανώνει την προεκλογική της καμπάνια μέσα από το Διοικητήριο απολαμβάνοντας όλες τις παροχές και τις ευκολίες που της προσδίδει η θέση αυτή, χωρίς βέβαια να μπαίνει στη βάσανο κατάθεσης προτάσεων και προγραμματικού λόγου για την πόλη».

Όπως τόνισε ο κ. Ζέρβας, «οι πρακτικές αυτές, εκτός του ότι υποτιμούν βάναυσα τον λαό της Θεσσαλονίκης, αντιστοιχούν στις χειρότερες παραδόσεις κομματισμού και κρατικοδίαιτου πολιτικού καθεστωτισμού και δεν ταιριάζουν σε πολιτικούς που ευαγγελίζονται το νέο και το διαφορετικό»

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου, στο περιθώριο συνεδρίασης της ένωσης, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Κατερίνας Νοτοπούλου, επισημαίνοντας:

«Εκατό μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, να είσαι υποψήφιος δήμαρχος σε μια πόλη, τη Θεσσαλονίκη, και να κατέχεις αξίωμα υπουργικό, όπως η κυρία Νοτοπούλου, και να μοιράζεις – δεν έχει σημασία με ποιες διαδικασίες – τα χρήματα αυτά τα συγκεκριμένα, είναι μια ένδειξη φαύλου παλαιοκομματισμού, που εμφανίζεται δυστυχώς ως μια πρακτική από νέο άνθρωπο».

Δείτε ακόμη: 

Κατερίνα-Νοτοπούλου-1.jpg

Και να τα πεντοχίλιαρα και να οι σύλλογοι… – Το Twitter κατακεραυνώνει την Κατερίνα Νοτοπούλου