Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

26

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αγωνία για την Αρχαία Ολυμπία- Απειλείται από κατολισθήσεις (pics)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγωνία για την Αρχαία Ολυμπία- Απειλείται από κατολισθήσεις (pics)

Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών δεν άφησε αλώβητη ούτε την πολιτισμική μας κληρονομιά, καθώς οι βροχές των προηγούμενων ημερών θέτουν σε κίνδυνο την Αρχαία Ολυμπία. Οι βροχές που έπεσαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας επηρέασαν τον Κρόνιο λόφο στις παρυφές του οποίου βρίσκεται η Ιερή Άλτη. Τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν κατολισθήσεις, οι οποίες έχουν […]

Αγωνία για την Αρχαία Ολυμπία- Απειλείται από κατολισθήσεις (pics)

Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών δεν άφησε αλώβητη ούτε την πολιτισμική μας κληρονομιά, καθώς οι βροχές των προηγούμενων ημερών θέτουν σε κίνδυνο την Αρχαία Ολυμπία.

Οι βροχές που έπεσαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας επηρέασαν τον Κρόνιο λόφο στις παρυφές του οποίου βρίσκεται η Ιερή Άλτη.

Τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν κατολισθήσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο τμήμα πάνω από τον αναλημματικό τοίχο πάνω από το τμήμα με τους “θησαυρούς” στον αρχαιολογικό χώρο.

kronios-1_jpg_pagespeed_ce_h27KdS4wIw

Οι δηλώσεις της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων

Σε δηλώσεις της στο ilialive.gr η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια μίλησε για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Όπως εξήγησε, παρουσιάστηκαν στην πλαγιά του Κρόνιου λόφου πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, κατολισθήσεις και ψηλά και χαμηλά στον λόφο.

Η πίεση αυτή των χωμάτων έχει προκαλέσει κάποιες ζημιές σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η εκδήλωση του φαινομένου, που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενημερώθηκε το υπουργείο Πολιτισμού.

Κλιμάκιο επιστημόνων επισκέφθηκε το χώρο και πραγματοποίησε μια πρώτη αυτοψία για να αποτυπωθεί η κατάσταση.

Ακόμη, αναμένεται νέα επίσκεψη για να καθοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Μια από τις αιτίες ανησυχίας είναι το γεγονός ότι φαίνεται να επηρεάζεται η στατικότητα του αναλημματικού τοίχου.

Η κυρία Κόλλια εξήγησε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει αλλοίωση του αρχαιολογικού χώρου.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες φαινόμενα.

Ανάμεσα στα μέτρα που λήφθηκαν ήταν η τοποθέτηση γεωυφάσματος και πυκνές φυτεύσεις, για να συγκρατηθούν τα εδάφη στην πλαγιά.

kronios-2_jpg_pagespeed_ce_mVQcX-j9u8

Βροχές – ρεκόρ και αγωνία για το μέλλον του αρχαιολογικού χώρου

Οι βροχές του φετινού Ιανουαρίου, που σημείωσαν ρεκόρ στην Ηλεία για την τελευταία 12ετία, προκάλεσαν προβλήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ilialive.gr, στις παρυφές του Κρόνιου, στο τμήμα πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο και δίπλα στο δρόμο, έχουν παρασυρθεί από τους όγκους των χωμάτων και της λάσπης, τα κιγκλιδώματα που οριοθετούν το τμήμα του αρχαιολογικού χώρου που αφορούν στον λόφο.

Η σοβαρότερη ανησυχία της Εφορίας Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο, είναι το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης εάν υπάρξουν και άλλες βροχοπτώσεις.

kronios-3_jpg_pagespeed_ce_c82wSSgcokkronios-4_jpg_pagespeed_ce_D6BEd5gtt5
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις