Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Βακτήρια που ζουν στο ανθρώπινο έντερο προκαλούν κατάθλιψη
ΥΓΕΙΑ

Βακτήρια που ζουν στο ανθρώπινο έντερο προκαλούν κατάθλιψη

Σύμφωνα με Βέλγους επιστήμονες, τα βακτήρια που ζουν στο έντερο σχετίζονται με την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Η νέα έρευνα βρήκε για πρώτη φορά ότι δύο είδη μικροοργανισμών βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερες ποσότητες στα καταθλιπτικά άτομα από ότι σε όσους έχουν καλή ψυχική υγεία. Η σχέση μικροβίων και ψυχικής υγείας αποτελεί θέμα επιστημονικής συζήτησης εδώ και […]

έντερο

Σύμφωνα με Βέλγους επιστήμονες, τα βακτήρια που ζουν στο έντερο σχετίζονται με την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου.

Η νέα έρευνα βρήκε για πρώτη φορά ότι δύο είδη μικροοργανισμών βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερες ποσότητες στα καταθλιπτικά άτομα από ότι σε όσους έχουν καλή ψυχική υγεία.

Η σχέση μικροβίων και ψυχικής υγείας αποτελεί θέμα επιστημονικής συζήτησης εδώ και μερικά χρόνια. Η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις υποψίες ότι η ύπαρξη ή η απουσία ορισμένων βακτηρίων εμπλέκεται με κάποιο τρόπο στην ψυχική κατάσταση ορισμένων ανθρώπων.

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι τα βακτήρια παράγουν ουσίες που επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δύο είδη βακτηρίων (Coprococcus και Dialister) υπάρχουν σε πολύ χαμηλότερα  επίπεδα στο έντερο των ανθρώπων με κατάθλιψη, είτε αυτοί παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα είτε όχι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα βακτήρια του εντέρου «συνομιλούν» με το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας ουσίες που παίζουν ζωτικό ρόλο για την ψυχική υγεία και εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση της κατάθλιψης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις