Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιχειρήσεις αρνούνται να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό – Νέα παράταση από ΑΑΔΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχειρήσεις αρνούνται να δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό – Νέα παράταση από ΑΑΔΕ

Νέα παράταση για τη δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών από τους υπόχρεους, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Η προθεσμία πλέον εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά προθεσμία, καθώς η προηγούμενη παρήλθε στις 15 Ιανουαρίου και αφορά στην υποχρέωση επαγγελματιών οι οποίοι πρέπει να αποδέχονται συναλλαγές μέσω POS, να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τον επαγγελματικό […]

Νέα παράταση για τη δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών

Νέα παράταση για τη δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών από τους υπόχρεους, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Η προθεσμία πλέον εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά προθεσμία, καθώς η προηγούμενη παρήλθε στις 15 Ιανουαρίου και αφορά στην υποχρέωση επαγγελματιών οι οποίοι πρέπει να αποδέχονται συναλλαγές μέσω POS, να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό τους, μέσω του οποίου διεκπεραιώνονται οι συναλλαγές τους.

Βαριά πρόστιμα για όσους δεν τηρήσουν τη νομοθεσία

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες,επιτηδευματίες, έμποροι και επιχειρηματίες διαθέτουν POS και αρνηθούν να δηλώσουν στην εφορία τον επαγγελματικό τους λογαριασμό τους αναμένει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ όσοι το πράξουν εκπρόθεσμα θα επιβαρυνθούν με διοικητικό πρόστιμο από την εφορία ύψους 100 ευρώ.

Ο εντοπισμός των παραβατών-υπόχρεων θα είναι σχετικά εύκολος καθώς θα εντοπιστούν, μέσω διασταυρώσεων, από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Πρόστιμο 1.000 ευρώ θα επιβάλλεται επίσης και σε όσους υπόχρεους δήλωσης επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού προχώρησαν σε απενεργοποίηση του επαγγελματικού τους λογαριασμού χωρίς να τον αντικαταστήσουν και να τον δηλώσουν στην εφορία με άλλον.

Όσον αφορά τους νέους επαγγελματίες που περιλαμβάνονται στους υπόχρεους κατοχής τερματικού μηχανήματος POS, η δήλωση του επαγγελματικού τους λογαριασμού θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Οι συγκεκριμένοι όπως και οι υπόλοιποι υπόχρεοι απόκτησης, τοποθέτησης και λειτουργίας μηχανήματος POS για ηλεκτρονικές πληρωμές, εφόσον εντοπιστούν να μην έχουν τοποθετήσει POS το πρόστιμο στην περίπτωση αυτή είναι 1500 ευρώ.

Στους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που υποχρεωτικά θα πρέπει να δηλωθούν στην ΑΑΔΕ θα πρέπει να κατευθύνονται όλα τα έσοδα από την εμπορική, επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως πληρωμές μέσω POS, πληρωμές μέσω e-banking, μεταφορές πίστωσης ,πάγιες εντολές ακόμη και συναλλαγές με μετρητά.

Με τις υποχρεωτικές καταχωρήσεις των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ανοίγει από την άλλη και η “όρεξη” της εφορίας για όσους επιτηδευματίες έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο, καθώς θα μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις ποσών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις