Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Πρόταση “έκτρωμα” για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – Σφοδρή αντίδραση της ΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση “έκτρωμα” για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – Σφοδρή αντίδραση της ΝΔ

Για κατάφωρη παραβίαση της αρχής αναλογικότητας και ισότητας του Συντάγματος κάνει λόγο η αντιπολίτευση, σχετικά με την πρόταση “παρωδία” για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η πρόταση που θα πάρει την μορφή νομοσχεδίου το επόμενο δεκαήμερο δίνει μεν το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, όμως η ετυμηγορία τους δεν θα προσμετράται στο αποτέλεσμα […]

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού

Για κατάφωρη παραβίαση της αρχής αναλογικότητας και ισότητας του Συντάγματος κάνει λόγο η αντιπολίτευση, σχετικά με την πρόταση “παρωδία” για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η πρόταση που θα πάρει την μορφή νομοσχεδίου το επόμενο δεκαήμερο δίνει μεν το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, όμως η ετυμηγορία τους δεν θα προσμετράται στο αποτέλεσμα της επικράτειας. Στην πράξη η κυβέρνηση προωθεί δύο παράλληλες, ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες.

Μια για την ελληνική επικράτεια από την οποία θα εκλέγονται 297 και όχι 300 βουλευτές και άλλη μια με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και διαφορετικούς υποψηφίους όπου θα ψηφίζουν οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού μέσω των προξενείων.

Η πρόταση που ανέδειξε η «Καθημερινή» φανερώνει και την μεθόδευση του Μεγάρου Μαξίμου που επιθυμεί να μην προσμετρείται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα καθώς θεωρεί ότι η ετυμηγορία τους θα είναι καταδικαστική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Το μοντέλο – έκτρωμα προκαλεί ήδη ισχυρές αντιδράσεις και από αρκετά μέλη της αρμόδιας επιτροπής που συγκροτήθηκε υπό την προεδρεία του γγ του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πάγιο αίτημα της ψήφου των αποδήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, οι ενστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στην συνταγματική αρτιότητα της πρότασης καθώς υποστηρίζεται πως παραβιάζεται προδήλως η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.

Αυτό γιατί 10 εκατ. ψηφίσαντες στην επικράτεια θα επιλέγουν 297 βουλευτές και περίπου 1 εκατ. του εξωτερικού θα εκλέγουν μόλις 3. Στην πράξη θα υπάρξει ψήφος δύο ταχυτήτων.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι για να ισχύσει άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να λάβει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Βουλή.

Για «εξόφθαλμα αντισυνταγματική ρύθμιση» κάνει λόγο η ΝΔ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει μια εξόφθαλμα αντισυνταγματική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αν ισχύει το συγκεκριμένο σχέδιο της Κυβέρνησης, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών.

Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην διανοηθεί να καταθέσει στη βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου.

Η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη, και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους -ισότιμα με όλους τους Έλληνες- το κόμμα της επιλογής τους.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει και τέταρτη φορά την ίδια πρόταση η οποία μπορεί κάλλιστα να εφαρμοσθεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

Η Κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις