Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

25

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Κούλογλου και Κούνεβα στο πλευρό του δικτάτορα Μαδούρο
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κούλογλου και Κούνεβα στο πλευρό του δικτάτορα Μαδούρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας Ωστόσο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν Μαδούρο. Πρόκειται για τους Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης πάντως δεν πήγε στην ψηφοφορία. Μαζί τους ψήφισαν κατά του Γκουαϊδό και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Παπαδάκη (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένο, Σωτήρη Ζαριανόπουλο […]

Κωνσταντίνα-Κούνεβα.jpg

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας

Ωστόσο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν Μαδούρο.

Πρόκειται για τους Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης πάντως δεν πήγε στην ψηφοφορία.

Μαζί τους ψήφισαν κατά του Γκουαϊδό και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Παπαδάκη (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένο, Σωτήρη Ζαριανόπουλο (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένο.

Απείχαν οι κ. Γιώργος Επιτήδιος (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος, Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος και ο Ελευθέριος Συναδινός (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος.

Υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινού προέδρου» της Βενεζουέλας ψήφισαν ο κ. Νότης Μαριάς από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο Κώστας Χρυσόγονος από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Γιώργος Κύρτσος, η Μαρία Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Γραμματικάκης και ο Μιλτιάδης Κύρκος από του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν Γκουαϊδό

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μία αυστηρή και ενιαία θέση και να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως «τον μόνο νόμιμο προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.

Η αναγνώριση αυτή έχει ισχύ «μέχρι την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων για τη αποκατάσταση της δημοκρατίας», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Οι 28 ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει «νέα μέτρα» εάν δεν προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές «εντός των προσεχών ημερών» στην Βενεζουέλα. Αλλά δεν προχώρησαν στην συλλογική, έστω και υπό όρους, αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό.

Τέσσερις χώρες της ΕΕ, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο το έκαναν δίνοντας προθεσμία «οκτώ ημερών» στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές, σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως «πρόεδρο» της Βενεζουέλας για να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις