Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Η τακτική μετά τις Πρέσπες, από τον Γιάννη Ντσούνο
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τακτική μετά τις Πρέσπες, από τον Γιάννη Ντσούνο

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος Παραμένει στην γραμμή ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών» η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την απόφαση να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Οι λόγοι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε αυτήν την απόφαση είναι απολύτως ρεαλιστικοί, αφού ουσιαστικά […]

Γιάννης Ντσούνος

Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Παραμένει στην γραμμή ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών» η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την απόφαση να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Οι λόγοι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε αυτήν την απόφαση είναι απολύτως ρεαλιστικοί, αφού ουσιαστικά θα έδινε και επιπλέον πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση (αφού δεν μπορεί να καταθέσει νέα πρόταση για διάστημα έξι μηνών), θα επαναβεβαίωνε την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση, θα έδινε άλλοθι στον Πάνο Καμμένο να υποστηρίζει ότι δεν στήριξε την κυβέρνηση και θα έδινε άλλοθι στον Σταύρο Θεοδωράκη από την μια να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και από την άλλη να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο τρόπος που επιλέγει ο κ. Μητσοτάκης να εμποδίσει την συμφωνία των Πρεσπών είναι να πείσει πολίτες, διεθνείς παράγοντες και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ότι η συμφωνία είναι επιβλαβής και επιζήμια για την χώρα και στο παρόν και στο μέλλον. Για παράδειγμα η ενταξιακή διαδικασία για τα Σκόπια στην ΕΕ δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται μια και έξω, όπως στο ΝΑΤΟ, και υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, άρα η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει στα επιμέρους κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας, όπως είναι η περιφερειακή πολιτική, οι μεταφορές,  η ενιαία αγορά,  ακόμη και η φορολογία.

Χαρακτηριστική αυτής της στρατηγικής η δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, που είπε «εάν δούμε ότι το πράγμα δεν εξελίσσεται καλά με τα Σκόπια, ότι συνεχίζεται ο αλυτρωτισμός όπως φοβόμαστε, ότι υπάρχουν κληρονομιές του παρελθόντος, η Ελλάδα θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα στο πλαίσιο της ΕΕ, έτσι ώστε να μην καταπίνουμε αδιαμαρτύρητα ένα πράγμα, το οποίο οι Έλληνες δεν μπορούν να καταπιούν».

Ερχόμαστε στο εσωτερικό, όπου η ΝΔ θα συνεχίσει να ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στον Πάνο Καμμένο παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από την κυβέρνηση, αλλά και στους βουλευτές που στήριξαν την συμφωνία. Στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα γιατί αποδέχτηκε για πρώτη φορά να υπάρχει σε κείμενο ο όρος «μακεδονικό έθνος» και γιατί από την συμφωνία, όπως λένε στη ΝΔ, εκχωρείται η γλώσσα και η ταυτότητα, κάτι που δεν είχαν αποδεχτεί ποτέ οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

«Παρέκλινε της εθνικής γραμμής και δεν προχώρησε σε καμία εθνική συνεννόηση για ένα μείζον εθνικό ζήτημα», έλεγε στην Alpha freepress κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος.

Επιπλέον, η ΝΔ κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε υπ’ όψιν της τον ελληνικό λαό, που σε όλες τις δημοσκοπικές μετρήσεις σε συντριπτικό ποσοστό είναι κατά της συμφωνίας. Ένα ακόμη επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η παραδοχή στην ολομέλεια της Βουλής του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου πως το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή, αλλά και μετά την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που καταδεικνύει, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της ΝΔ, ασάφεια, μεθόδευση και σκόπιμη απόκρυψη κρίσιμων δεδομένων που συνιστούν υποχωρήσεις της χώρας μας.

Αναφορικά με τον Πανο Καμμένο, η ΝΔ θα συνεχίσει την στοχοποίησή του και τις κατηγορίες εναντίον του ότι παρά την αποχώρησή του στηρίζει την κυβέρνηση, αφού οι μισοί βουλευτές του παραμένουν υπουργοί και μάλιστα σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, και θα επισημαίνουν με νόημα την αρνητική του στάση στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το καλοκαίρι η ΝΔ, η καταψήφιση της οποίας έδωσε το «πράσινο φως» στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Στο στόχαστρο της ΝΔ θα συνεχίσουν να βρίσκονται και οι λεγόμενοι «πρόθυμοι» βουλευτές, που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα τόσο στην ψήφο εμπιστοσύνης που εκείνος ζήτησε, όσο και στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.  

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «πολιτική συναλλαγή», η οποία θα μεταφραστεί είτε με την παραμονή κάποιων στους υπουργικούς θώκους, είτε με την είσοδο κάποιων άλλων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ευθεία αναντιστοιχία κυβέρνησης και λαϊκής ετυμηγορίας και αυτό θα φανεί στις εκλογές, που όλοι τις τοποθετούν τον Μάιο, όπου η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα θα είναι συντριπτική, δίνοντας έτσι δυναμική αυτοδυναμίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις