Αθήνα

°C

Σάββατο

24

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκικά F-16 παραλίγο να θέσουν σε κίνδυνο ελληνικό ελικόπτερο διάσωσης
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικά F-16 παραλίγο να θέσουν σε κίνδυνο ελληνικό ελικόπτερο διάσωσης

Ταραχή στο Αιγαίο καθώς παραλίγο να γίνει ατύχημα λόγω της εμπλοκής τουρκικών F-16 κατά την έρευνα του Super Puma της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Φαρμακονήσι. Η ένταση ξεκίνησε, όπως αναφέρει το militaire.gr, όταν δόθηκε σήμα για επιχείρηση έρευνας διάσωσης στη περιοχή του Φαρμακονησίου, για παράνομο μετανάστη που έπεσε στη θάλασσα από σκάφος. Πλωτά του Λιμενικού […]

Τουρκικά F-16 παραλίγο να θέσουν σε κίνδυνο ελληνικό ελικόπτερο διάσωσης

Ταραχή στο Αιγαίο καθώς παραλίγο να γίνει ατύχημα λόγω της εμπλοκής τουρκικών F-16 κατά την έρευνα του Super Puma της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Φαρμακονήσι.

Η ένταση ξεκίνησε, όπως αναφέρει το militaire.gr, όταν δόθηκε σήμα για επιχείρηση έρευνας διάσωσης στη περιοχή του Φαρμακονησίου, για παράνομο μετανάστη που έπεσε στη θάλασσα από σκάφος. Πλωτά του Λιμενικού Σώματος, έσπευσαν στην περιοχή. Πολύ σύντομα οι Τούρκοι έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή με πτήσεις F-16 και υπερπτήσεις σε Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Κουνελονήσι. Έπεται, όμως, συνέχεια στις εξελίξεις.

Στην περιοχή εμφανίστηκε Super Puma της ΠΑ, για το οποίο παραμένει αδιευκρίνιστο αν ζητήθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ). Πηγές του Λιμενικού Σώματος υποστηρίζουν ότι δεν ζήτησαν τη συνδρομή ελικοπτέρου, αλλά στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν το αντίθετο.

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το ελικόπτερο Super Puma οι Τούρκοι κλιμάκωσαν δραματικά τις προκλήσεις τους, ξεπερνώντας τα όρια και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την πτήση του Super Puma που έκανε έρευνα διάσωση σε χαμηλό ύψος.

Η εμπλοκή των τουρκικών F-16

Τα δύο τουρκικά F-16 που πέταγαν σε ύψος από 18.000 έως 22.000 πόδια κάνοντας υπερπτήσεις , κατέβηκαν στο χαμηλό ύψος που πετούσε το ελικόπτερο της ΠΑ και πέταξαν από πάνω του σε απόσταση που υπολογίζεται ότι ήταν μεταξύ 100 και 200 πόδια! Τα καυσαέρια των F-16 ταρακούνησαν το ελικόπτερο για τα καλά. Αν το πλήρωμα δεν ήταν ψύχραιμο η εξέλιξη μπορεί να ήταν πολύ δυσάρεστη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι την ίδια ώρα έστειλαν στην περιοχή και uav όπως ανέφεραν οι Λιμενικοί που είχαν οπτική επαφή και το ανέφεραν! Επίσης στην περιοχή έσπευσε και αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235.

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το Λιμενικό να εντοπίσει δυστυχώς νεκρό τον μετανάστη και να αποχωρήσουν τα σκάφη του από την περιοχή.

Η στάση των Τούρκων έδειξε ότι στόχος τους ήταν η επιβολή και η προβολή ισχύος, καθώς προκάλεσαν επιδεικτικά το πλήρωμα του Super Puma. Η επικίνδυνη διέλευση που πραγματοποίησαν πάνω από το ελληνικό ελικόπτερο θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε σοβαρό ατύχημα, κλιμακώνοντας την ένταση που ήδη επικρατεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις