Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σε κρίση τα ΤΕΦΑΑ – Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο Βασιλειάδη, ζητούν συνάντηση με Τσίπρα
ΕΛΛΑΔΑ

Σε κρίση τα ΤΕΦΑΑ – Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο Βασιλειάδη, ζητούν συνάντηση με Τσίπρα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τα ΤΕΦΑΑ για το σχέδιο νόμου που τα «πλήττει» βάναυσα καθώς τα εξισώνει με τις ιδιωτικές σχολές Το σχέδιο «δίνει ακριβώς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ με τους αποφοίτους των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ ακόμη και ΕΠΑΛ», λένε οι φοιτητές των Τμημάτων Φυσικής αγωγής. Κοσμήτορες και πρόεδροι τμημάτων ΤΕΦΑΑ εκτιμούν πως […]

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΦΑΑ στην λεωφόρο Βουλιαγμένης την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τα ΤΕΦΑΑ για το σχέδιο νόμου που τα «πλήττει» βάναυσα καθώς τα εξισώνει με τις ιδιωτικές σχολές

Το σχέδιο «δίνει ακριβώς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ με τους αποφοίτους των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ ακόμη και ΕΠΑΛ», λένε οι φοιτητές των Τμημάτων Φυσικής αγωγής.

Κοσμήτορες και πρόεδροι τμημάτων ΤΕΦΑΑ εκτιμούν πως εγκυμονεί κινδύνους για ευπαθείς ομάδες αθλούμενου πληθυσμού.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις».

Οι κοσμήτορες των τεσσάρων ΣΕΦΑΑ της χώρας -ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΔΠΘ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- θα συναντηθούν την Πέμπτη για τρίτη φορά με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη.

Σκοπός να συζητήσουν τις ενστάσεις τους σε επιμέρους ζητήματα.

Παράλληλα βρίσκονται στην τελική διαδικασία σύνταξης κοινής πρότασης βελτιωτικών επεμβάσεων και αλλαγών στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή, φοιτητές των ΤΕΦΑΑ θα επιδιώξουν συνάντηση μαζί του.

Για το θέμα της προστασίας του κύρους των Σχολών οι κοσμήτορες συναντήθηκαν και με τον υπουργό Παιδείας, τον οποίο ενημέρωσαν για τις προτάσεις και ανησυχίες τους.

«Ο νόμος που προτάθηκε γεννά μια νέα ιδιότητα, του εκπαιδευτή και άλλη μια ιδιότητα, του προπονητή. Με ελάχιστη εκπαίδευση, η οποία μπορεί να είναι μερικών μηνών ή μικρά σεμινάρια και το ανώτατο που μπορεί να φτάσει είναι έως δύο έτη.

Ο νέος νόμος δίνει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των γυμναστών και καθηγητών φυσικής αγωγής που είναι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ, εξομοιώνει το πτυχίο των καθηγητών φυσικής αγωγής με αυτό των εκπαιδευτών επιπέδου 4 και 5. Ενώ οι δικοί μας απόφοιτοι είναι επιπέδου 6.

Αποδίδει σε ιδιώτες χωρίς πιστοποιημένα προγράμματα και πιστοποιημένους διδάσκοντες τη δυνατότητα να εκπαιδεύουν ανθρώπους, καταστρατηγώντας την ευρωπαϊκή χάρτα ταξινόμησης επαγγελματικών προσόντων» εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, καθ. Γιώργος Τζέτζης.

Επισήμανε δε, τον κίνδυνο φθηνό εργατικό δυναμικό με επικίνδυνα χαμηλές γνώσεις να βρεθεί να προπονεί ευπαθείς ομάδες, που έχουν ανάγκη από ειδικά προγράμματα άσκησης, όπως τα μικρά παιδιά στα αναπτυξιακά τμήματα, άτομα με αναπηρία, έγκυες, ηλικιωμένοι και καρδιοπαθείς.

«Είμαστε σε διαδικασία να μορφοποιήσουμε όλες τις ενστάσεις στο σχέδιο νόμου και να ζητήσουμε συγκεκριμένα από τον υφυπουργό τι θέλουμε και ελπίζουμε ότι αυτό θα ακουστεί και θα γίνουν οι βελτιώσεις» ανέφερε ο κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ ΑΠΘ, Κοσμάς Χριστούλας.

Προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν οι αλλαγές, αυτό θα σημάνει «τεράστια υποβάθμιση των πτυχίων των τμημάτων, η οποία προκύπτει από την ισοπέδωση που γίνεται μαζί με όλους αυτούς τους ουσιαστικά ανειδίκευτους, που θα μπουν στην αγορά εργασίας».

Οι σύγκλητοι των τεσσάρων πανεπιστημίων με σχολές ΣΕΦΑΑ έχουν εγκρίνει σχετικό ψήφισμα των Κοσμητειών

«Η επαγγελματική αποκατάσταση δεν θα πρέπει να είναι αποκομμένη από τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, τα οποία χρειάζεται κάποιος για να ασκήσει ένα επάγγελμα.

Ο χώρος της άθλησης είναι ένας χώρος, ο οποίος βασίζεται και στηρίζεται πάνω σε γνώσεις οι οποίες δεν μπορούν να αποκτηθούν από αλλού παρά μόνο ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα» δήλωσε η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου.

«Θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο αυτό που πάει να γίνει γιατί, ενώ παλεύουμε όλοι να περιφρουρήσουμε τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, ένα νομοσχέδιο έρχεται να την ισοπεδώσει» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, μιλώντας με την ιδιότητα της ολυμπιονίκη και αποφοίτου της ΣΕΦΑΑ ΑΠΘ.

«Στη Σχολή δεν μπήκα ως πρωταθλήτρια, διάβασα, έδωσα εξετάσεις και πέρασα με βαθμούς, γιατί ήταν διακαής πόθος μου να είμαι απόφοιτος αυτής της ανώτατης επιστημονικά τεκμηριωμένης σχολής» είπε.

«Ξαφνικά οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ θα αποκτήσουν την ταμπέλα “overqualified”», προειδοποίησε ο ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Προέβλεψε δε ότι «αυτός που θα έχει το πτυχίο των ΤΕΦΑΑ, δεν θα προτιμάται, γιατί θα θεωρείται πολύ ακριβός, αφού θα έχει και ένα πτυχίο, για το οποίο αφιέρωσε τέσσερα χρόνια από τη ζωή του»

Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής (ΣΥ.Π.Φ.Α.Α.) έστειλε υπόμνημα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Παπούλιας, τονίζει στην Alphafreepress:

«Οι πτυχιούχοι φυσικής αγωγής ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που ισοπεδώνει την ‘επιστημονικότητα’ της άσκησης και του αθλητισμού, και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ζητάμε από τους πολίτες τη στήριξη τους, ζητάμε να απαιτούν επιστημονική κατάρτιση πανεπιστημιακού επιπέδου από τον άνθρωπο που θα τους γυμνάσει, και να μην εμπιστεύονται τη σωματική υγεία τους σε εκπαιδεύσεις σεμιναριακού τύπου λίγων Σαββατοκύριακων».

Τα Τμήματα ΤΕΦΑΑ εξέδωσαν συλλογικό ψήφισμα ενάντια στο προς διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, στο οποίο αιτιολογούν τις αντιρρήσεις τους.

Δείτε εδώ: 

Υπόμνημα του Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής (ΣΥ.Π.Φ.Α.Α.) σε Αλέξη Τσίπρα και Γιώργο Βασιλειάδη 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις