Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε “φόρα” και τάζει: Αυξήσεις σε 600.000 συνταξιούχους, λέει η Αχτσιόγλου
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε “φόρα” και τάζει: Αυξήσεις σε 600.000 συνταξιούχους, λέει η Αχτσιόγλου

Συνεχίζει την παροχολογία ο ΣΥΡΙΖΑ Αυξήσεις, με θετική προσωπική διαφορά, θα δουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019, 600.000 συνταξιούχοι, επισήμανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. “Στις 21 Αυγούστου 2018, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια κερδήθηκε η πρώτη μάχη. Στην πραγματικότητα τώρα ξεκινά η μεγαλύτερη μάχη, που αφορά στο να ανταποκριθούμε σε […]

Έφη Αχτσιόγλου

Συνεχίζει την παροχολογία ο ΣΥΡΙΖΑ

Αυξήσεις, με θετική προσωπική διαφορά, θα δουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019, 600.000 συνταξιούχοι, επισήμανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

“Στις 21 Αυγούστου 2018, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια κερδήθηκε η πρώτη μάχη. Στην πραγματικότητα τώρα ξεκινά η μεγαλύτερη μάχη, που αφορά στο να ανταποκριθούμε σε ένα μεγάλο χρέος που έχουμε προς την κοινωνία”, υπογράμμισε η ίδια.

Αναφερόμενη στο “χρέος” όπως χαρακτηριστικά είπε απέναντι στον λαό, επισήμανε:

Το χρέος αυτό το υπηρετούμε με τον νόμο που πέρασε από τη Βουλή για τη μείωση των εισφορών σε 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Με την επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων που υλοποιήσαμε στη χώρα από την 21η Αυγούστου, με την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019 και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους.

Με την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων για το 2019 και αντιθέτως την αύξηση σε 600.000 συνταξιούχους και την ενίσχυση μισθών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.

“Το χρέος μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία το υπηρετούμε με την πολιτική μας για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Με τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει επεκτατικά μέτρα 910 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των οποίων οι προσλήψεις στο «Βοήθεια στο σπίτι» και την Ειδική Αγωγή, το επίδομα στέγασης, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ”.

Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή “αποδεικνύει τρία αντικειμενικά δεδομένα” που δεν μπορούν να “αμφισβητηθούν”:

Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν περιέχει μέτρα δημοσιονομικών περιορισμών. Περιέχει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης: αύξηση κοινωνικών δαπανών και μείωση φόρων και εισφορών για τους πολίτες.

Το ασφαλιστικό

“Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στέκεται στα πόδια του, έχει καταστεί πλεονασματικό. Είναι χάρη σε αυτή την ευρωστία του που καταφέραμε να αποκρούσουμε τελικά και τις μειώσεις στις συντάξεις το 2019”, υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

“Στο διάστημα αυτό έχουμε πληρώσει περισσότερες από 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές”.

Στο σημερινό σύστημα “είναι οι σημερινές εισφορές που πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις, η πρόταση της ΝΔ που στρέφει τις σημερινές εισφορές στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δημιουργεί κενό για την πληρωμή των συντάξεων 1,2 εκατ. συνταξιούχων που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη. Αφήνει δηλαδή στον αέρα 1,2 εκατ. συνταξιούχους.

Προκειμένου να μην μείνουν στον αέρα οι σημερινοί 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, το κόστος που θα πρέπει να αναλάβει το κράτος για να καλύψει την τρύπα που θα δημιουργούσε η μετάβαση στο σύστημα του κ. Μητσοτάκη είναι 30 δισ. ευρώ μόνο για τους συνταξιούχους.

Την ίδια στιγμή, το κόστος που θα πρέπει να αναλάβει το κράτος για την κάλυψη των σημερινών ασφαλισμένων για επικούρηση, που είναι 2,8 εκατ. άτομα, ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ.

Άρα το σύνολο του κόστους μετάβασης στο υποθετικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη μόνο για την επικουρική ασφάλιση είναι σε πάνω από 50 δισ. ευρώ”.

Στο πλαίσιο αυτό διερωτήθηκε: “Ποιοί είναι οι κερδισμένοι;” και απάντησε “, μα φυσικά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα πάρουν ζεστό χρήμα και μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση των εισφορών των ασφαλισμένων πελατών τους”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις