Αθήνα

°C

Παρασκευή

07

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Πώς να αποθηκεύεις το ρύζι, για να μην πάθεις δηλητηρίαση
ΥΓΕΙΑ

Πώς να αποθηκεύεις το ρύζι, για να μην πάθεις δηλητηρίαση

Το ρύζι μπορεί να αναθερμανθεί, αλλά πρέπει να το αποθηκεύεις σωστά Δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος αποθήκευσης του ρυζιού. Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να επιβιώσει, όταν μαγειρεύεται και προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Εάν το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου […]

αποθηκεύεις

Το ρύζι μπορεί να αναθερμανθεί, αλλά πρέπει να το αποθηκεύεις σωστά

Δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος αποθήκευσης του ρυζιού.

Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να επιβιώσει, όταν μαγειρεύεται και προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

Εάν το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου αφού μαγειρευτεί, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτηρίδια.

Όσο περισσότερο το μαγειρεμένο ρύζι αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται.

Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να βάζετε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή μέσα σε μια ώρα, εάν σχεδιάζετε να το επαναθερμάνετε αργότερα.

Αποτέλεσμα εικόνας για rice

Το μαγειρεμένο ρύζι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο για όχι περισσότερο από 24 ώρες πριν από τη χρήση και δεν πρέπει ποτέ να ξαναθερμαίνεται περισσότερες από μία φορές.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από ξαναζεσταμένο ρύζι

Εάν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να εκδηλώσετε εμετό, ή διάρροια περίπου μία έως πέντε ώρες μετά.

Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.

Οι ειδικοί συστήνουν να σερβίρεται το ρύζι αμέσως μόλις μαγειρευτεί.

Το ρύζι δεν πρέπει να το ξαναζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις