Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Επίθεση στη Μελβούρνη: Γνωστός ο δράστης αλλά… “ακίνδυνος”
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στη Μελβούρνη: Γνωστός ο δράστης αλλά… “ακίνδυνος”

Η επίθεση που διέπραξε χθες, στη Μελβούρνη, ο 30χρονος Χάσαν Χάλιφ Σάιρ Άλι θεωρείται από την αυστραλιανή αστυνομία τρομοκρατική επίθεση. Την ευθύνη γι’αυτήν ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). “Το αντιμετωπίζουμε εφεξής ως μια τρομοκρατική ενέργεια”, δήλωσε χθες ο Γκρέιαμ Άστον, αρχηγός της αστυνομίας της Βικτόρια. “Αν και είχε εξτρεμιστικές απόψεις, η εκτίμηση που […]

επίθεση

Η επίθεση που διέπραξε χθες, στη Μελβούρνη, ο 30χρονος Χάσαν Χάλιφ Σάιρ Άλι θεωρείται από την αυστραλιανή αστυνομία τρομοκρατική επίθεση.

Την ευθύνη γι’αυτήν ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

“Το αντιμετωπίζουμε εφεξής ως μια τρομοκρατική ενέργεια”, δήλωσε χθες ο Γκρέιαμ Άστον, αρχηγός της αστυνομίας της Βικτόρια.

“Αν και είχε εξτρεμιστικές απόψεις, η εκτίμηση που είχε γίνει ήταν ότι δεν συνιστούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια“. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ίαν Μακάρτνεϊ, αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

“Το να μάθουμε πως και πότε πέρασε από τις εξτρεμιστικές απόψεις στην επίθεση θα βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας”, σημείωσε.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή μέσω του προπαγανδιστικού του οργάνου, του “πρακτορείου” Amaq.

“Ο δράστης της επιχείρησης (…) στην Μελβούρνη (…) ήταν ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους.

Πραγματοποίησε την επιχείρηση αυτή για να μπουν στο στόχαστρο πολίτες των χωρών μελών του (διεθνούς) συνασπισμού των αντιτζιχαντιστικών δυνάμεων.

Στον συνασπισμό αυτό ηγούνται οι ΗΠΑ”, μετέδωσε το Amaq.

Οι ερευνητές της αστυνομίας είχαν αρχικά δηλώσει ότι ο δράστης δεν ήταν γνωστό να έχει δεσμούς με την τρομοκρατία.

Ωστόσο αργότερα διευκρινίστηκε ότι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών για τρία χρόνια. Επίσης, ότι είχε έρθει όταν ήταν παιδί στην Αυστραλία με την οικογένειά του.

Το 2015 του είχε αφαιρεθεί το αυστραλιανό διαβατήριό. Αυτό γιατί, υπήρχε η υποψία ότι ήθελε να ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.

Εξάλλου ο αδελφός του θα δικαστεί το ερχόμενο έτος με την κατηγορία ότι ήθελε να αποκτήσει πυροβόλο όπλο για να διαπράξει μια τρομοκρατική ενέργεια.

Κατά την χθεσινή επίθεση, το όχημα 4Χ4 του Χάσαν Χάλιφ Σάιρ Άλι ήταν γεμάτο με φιάλες αερίου, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο ίδιος, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους δύο.

Αμέσως μετά, ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε με μια σφαίρα στο στήθος.

Λίγες ώρες αργότερα, ο δράστης πέθανε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις