Αθήνα

°C

Τρίτη

21

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Η Δούρου “τα βάζει” τώρα με την Πυροσβεστική: Πάτε να ρίξετε σε μένα τις ευθύνες για το Μάτι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Δούρου “τα βάζει” τώρα με την Πυροσβεστική: Πάτε να ρίξετε σε μένα τις ευθύνες για το Μάτι

Υπόμνημα με βαριές κατηγορίες κατά της Πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Μάτι, κατέθεσε στις δικαστικές αρχές η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Το υπόμνημα είναι γραμμένο σε αυστηρό προσωπικό ύφος, σε δεύτερο ενικό πρόσωπο, αφού ουσιαστικά είναι η απάντηση της Ρένας Δούρου στον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιο. Με αυτό το υπόμνημα η περιφερειάρχης Αττικής δηλώνει ότι […]

Υπόμνημα με βαριές κατηγορίες κατά της Πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Μάτι, κατέθεσε στις δικαστικές αρχές η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Το υπόμνημα είναι γραμμένο σε αυστηρό προσωπικό ύφος, σε δεύτερο ενικό πρόσωπο, αφού ουσιαστικά είναι η απάντηση της Ρένας Δούρου στον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιο.

Με αυτό το υπόμνημα η περιφερειάρχης Αττικής δηλώνει ότι η ίδια δεν έχει καμία ευθύνη για τους 99 νεκρούς. Με τις αναφορές της, η Ρένα Δούρου αποποιείται κάθε ευθύνης για το γεγονός ότι δεν έδωσε εντολή εκκένωσης του Μάτι, και ρίχνει όλες τις ευθύνες στην Πυροσβεστική:

«Αν ισχυρίζεσαι ότι μέσω της ”εντολής εκκένωσης” υπονοείς ότι έκανες εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, ο ισχυρισμός σου είναι προσχηματικός για να δημιουργήσεις εντυπώσεις και να μεταθέσεις ευθύνες. Και τούτο διότι στοιχειωδώς έπρεπε να εισηγηθείς αυτό το μέτρο έγκαιρα προκειμένου να είναι υλοποιήσιμο.»

Οι βαριές κατηγορίες της Ρένας Δούρου απευθύνονται και στα κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την μεγάλη πυρκαγιά.

Ουσιαστικά λέει η περιφερειάρχης Αττικής οτι προσπάθησαν να ρίξουν τις ευθύνες τις δικές τους, σε εκείνη:

«Οι δηλώσεις περί εντολής εκκένωσης είναι αντιφατικές. Οι αντιφάσεις αυτές εκθέτουν τους αρμόδιους που επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσουν επικοινωνιακή σύγχυση, στην προσπάθειά τους να μεταθέσουν βαριές ευθύνες και παραλήψεις σε άλλους φορείς πολιτικής προστασίας».

Στο υπόμνημα από το γραφείο της Ρένας Δούρου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», υπάρχει αναλυτική περιγραφή των ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού και καταγραφή των λαθών που έγιναν, κυρίως από την πυροσβεστική.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής υπάρχουν και αποσπάσματα από την κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στη Λεωφόρο Κατεχάκη τρεις ημέρες μετά την τραγωδία και υπάρχουν διαψεύδεις, καταγγελίες και επιθετικές αναφορές.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο «είναι προδήλως προσχηματική η δήλωση ότι δόθηκε ”εντολή εκκένωσης”, καθώς στην προαναφερόμενη συνέντευξη αυτοαναιρούνται οι δηλώσεις, μια και αναφέρουν ότι «κάθε σχέδιο εκκένωσης απαιτεί χρόνο.

Συμπερασματικά, την ώρα που καίγεται ο τόπος στη συγκεκριμένη περιοχή δεν εισηγείσαι το μέτρο της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης αν αυτό υπονοεί η ”εντολή εκκένωσης”, αλλά επιχειρείς ως Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλωβισμό και διάσωση πολιτών, σύμφωνα με το σχεδιασμό του πυροσβεστικού σώματος».

Οι κατηγορίες της Ρένας Δούρου απευθύνονται κατ εξοχή στην Πυροσβεστική που δεν προέβλεψε παρά τις σαφείς αναλύσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας την κατεύθυνση της φωτιάς:

«Η τελική πορεία που ακολούθησε η φωτιά προς Νέο Βουτζά – Κόκκινο Λιμανάκι – και Μάτι δεν προβλέφθηκε ή εν πάση περιπτώσει δεν είχαμε τέτοια ενημέρωση από κανέναν αρμόδιο όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Στο υπόμνημα που έστειλε η Ρένα Δούρου τα βάζει και με τον αρχηγό της Αστυνομίας:

«Ο παραιτηθείς αρχηγός της αστυνομίας στην ίδια συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι ”στις 18:25 έχουμε το πρώτο πέρασμα στην άλλη πλευρά της Λεωφόρου Μαραθώνος”. Άρα για ποια λήψη προληπτικού μέτρου απομάκρυνσης γίνεται λόγος εκείνη τη στιγμή, όταν αυτή μεταφέρθηκε στο δήμαρχο Ραφήνας στις 18:30; Εξάλλου, είναι σαφές ότι η παράλειψη της έγκαιρης προειδοποίησης για την εξέλιξη του φαινομένου της φωτιάς από την έναρξή της αφορά αποκλειστικά και μόνο τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής».

«Στο σημείο αυτό μας δημιουργεί απορία το γεγονός γιατί δεν ενημερωθήκαμε επίσημα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι η φωτιά καίει στην Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, νωρίτερα από τις 18:07, όταν μας εστάλη το γραπτό μήνυμα για συνδρομή με μηχανήματα έργου και υδροφόρες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις