Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αμανατίδης κατά Φίλη: “Δεν πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 3 για την Εκκλησία”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμανατίδης κατά Φίλη: “Δεν πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 3 για την Εκκλησία”

Στην συζήτηση που έχει ανοίξει για την αναθεώρηση του Συντάγματος και στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, αναφέρθηκε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. Ο Γιάννης Αμανατίδης, ξεκαθάρισε ότι η άποψή του είναι ότι «δεν χρειάζεται η αναθεώρηση του άρθρου 3» που αναφέρεται στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας […]

Στην συζήτηση που έχει ανοίξει για την αναθεώρηση του Συντάγματος και στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, αναφέρθηκε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Ο Γιάννης Αμανατίδης, ξεκαθάρισε ότι η άποψή του είναι ότι «δεν χρειάζεται η αναθεώρηση του άρθρου 3» που αναφέρεται στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας και χαρακτήρισε την άποψη του Νίκου Φίλη, ο οποίος την Παρασκευή έκανε λόγο για κατάργησή του, ως προσωπική.

«Κατά την προσωπική μου γνώμη, δεν χρειάζεται η αναθεώρηση του άρθρου 3, αυτή είναι προσωπική άποψη του κ. Φίλη. Από εκεί και πέρα, στο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουμε συντεταγμένα και όλοι μαζί. Ό,τι γίνει σε αυτό το θέμα, πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο εναγκαλισμός Κράτους- Εκκλησίας, την Εκκλησία, δεν την ωφελεί».

Ωστόσο, όπως είπε περιμένει την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, προκειμένου να έχει εικόνα για τις θέσεις του κόμματος.

Αναφερόμενος στην κόντρα Κοτζιά – Καμμένου, είπε ότι «η πολιτική την οποία χάραξε ( ο Κοτζιάς), η ίδια πολιτική συνεχίζεται στα εξωτερικά. Στην εξωτερική πολιτική συνεχίζεται η γραμμή την οποία και ο ίδιος και ο πρωθυπουργός έχουν χαράξει και υλοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν τα μυστικά κονδύλια, ο Γιάννης Αμανατίδης ανέφερε: «Δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας η διαρροή η οποία δόθηκε. Καλώς ή κακώς, όλες οι κυβερνήσεις στα θέματα τα οποία άπτονται των θέσεων της χώρας, έχουν διάφορες μεθόδους και τρόπους ώστε να προωθήσουν τις θέσεις και την πολιτική της χώρας στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχει ο έλεγχος και η ενημέρωση από επιτροπή της Βουλής. Επομένως, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν πλήρη ενημέρωση. Η περαιτέρω συζήτηση πρέπει να σταματήσει, δεν κάνει καλό στην ίδια τη χώρα. Ωστόσο, όποιες απόρρητες δαπάνες υπάρχουν θα πρέπει να είναι εις γνώσιν της Βουλής».

Ο Γιάννης Αμανατίδης, εκτίμησε ότι θα υπάρξει και χωρίς τους Ανεξάρτητου Έλληνες κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ προσδιόρισε τον μήνα Μάρτιο, ως κλειδί για τις εκλογές.

«Εκτιμώ ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να περάσει η συμφωνία αφού τελειώσουν όλα και γίνουν οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στην γειτονική χώρα.

Ο σχεδιασμός είναι οι εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019. Μέχρι τον Μάρτιο δεν μπαίνει τέτοιο θέμα (να αποσύρουν οι ΑΝΕΛ τη στήριξη στην κυβέρνηση). Τότε θα μπουν όλα τα ζητήματα. Η κυβέρνηση έχει έναν πολιτικό χώρο στον οποίο μπορεί να νομοθετήσει τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ εντός του 2018».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις