Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΝΔ: Στόχος η αυτοδυναμία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Στόχος η αυτοδυναμία

από τον Γιάννη Ντσούνο   Η λέξη αυτοδυναμία όλο και περισσότερο αρχίζει να βγαίνει από τα χείλη των γαλάζιων στελεχών, ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που παγιώνουν μια διψήφια διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε συνδυασμό με την πεντακομματική Βουλή αποτελούν τον καλύτερο συνδυασμό για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. […]

από τον Γιάννη Ντσούνο

 

Η λέξη αυτοδυναμία όλο και περισσότερο αρχίζει να βγαίνει από τα χείλη των γαλάζιων στελεχών, ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που παγιώνουν μια διψήφια διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε συνδυασμό με την πεντακομματική Βουλή αποτελούν τον καλύτερο συνδυασμό για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κρατά «χαμηλά την μπάλα» ως προς την επίτευξη της αυτοδυναμίας, τα γαλάζια στελέχη ωστόσο ολοένα και ενισχύουν αυτήν την προοπτική. Την πεποίθηση αυτή ήρθαν να ενισχύσουν και τα αποτελέσματα αρκετών δημοσκοπικών ευρημάτων, που όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Alpha freepress, έφτασαν πρόσφατα στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των μετρήσεων δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται με συντριπτικά ποσοστά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στα αστικά κέντρα και την επαρχία, αλλά και μεταξύ των εργαζομένων, είτε αυτοί είναι στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες της Alpha freepress κάνουν λόγο για μετρήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε πόλεις της περιφέρειας, όπου ρωτήθηκε ολόκληρο το ηλικιακό φάσμα των δυνάμει ψηφοφόρων για το κόμμα που εκτιμούν ότι θα κερδίσει τις εκλογές και το ποσοστό που συγκεντρώνει η ΝΔ είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η διαφορά αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στις ηλικίες 30 έως 50 και σε ανθρώπους που είναι ήδη ενταγμένοι στην αγορά εργασίας, είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα.

Στις ίδιες μετρήσεις η ΝΔ προηγείται και στις γυναίκες, αλλά και στους άντρες ψηφοφόρους, ενώ πρώτη και με μεγάλη διαφορά έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και μεταξύ των ανέργων. Από τα ευρήματα των μετρήσεων που έχει στα χέρια της η Πειραιώς αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα με την μεγαλύτερη μετακίνηση στις τάξεις της ψηφοφόρων από άλλα κόμματα και κυρίως από τα κόμματα της κεντροαριστεράς, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι τα «ανοίγματα» Μητσοτάκη προς τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους, είτε μέσω ενσωμάτωσης στη ΝΔ ανεξάρτητων βουλευτών προεκλογικά, είτε μέσω της υπόσχεσης ότι στη διακυβέρνηση της χώρας μπορούν να συμμετέχουν στον κορμό της ΝΔ και άλλα κόμματα, έχουν απήχηση στην βάση των ψηφοφόρων των υπολοίπων κομμάτων.

Με αυτά τα δεδομένα στη ΝΔ σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει και της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου. Οι κινήσεις αυτές είναι πλέον στοχευμένες και θα αφορούν εκτός από την επίθεση στην κυβέρνηση και την προσέλκυση των λεγόμενων «αναποφάσιστων» ψηφοφόρων. Τις επόμενες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέχεια των περιοδειών του ανά την Ελλάδα θα συνομιλήσει με αρκετές ομάδες εργαζομένων, με γυναίκες και κυρίως νέες μητέρες, με άνεργους και με ελεύθερους επαγγελματίες. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ΝΔ δείχνει να επικρατεί κατά κράτος και αυτή η κατηγορία των ψηφοφόρων, εκτιμούν στην Πειραιώς, ότι θα συμπαρασύρει πολλούς από τους αναποφάσιστους να στηρίξουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι νησιώτες είναι μια ξεχωριστή κατηγορία ψηφοφόρων και το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδιάζει τις περιοδείες του αρχηγού σε αρκετά νησιά, όπως επίσης και σε ακριτικές περιοχές.

Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά την ΔΕΘ για την επικοινωνία και επεξήγηση του προγράμματος της ΝΔ σε ολόκληρη την Ελλάδα γίνεται πράξη μέσω των υποψηφίων βουλευτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους και έτσι ο πρόεδρος του κόμματος έχει την χρονική άνεση να στοχεύει αποκλειστικά στις επιθέσεις στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνει και μια νέα στρατηγική επίθεσης προς την κυβέρνηση, που είναι η αποτυχία και στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Στο εξωτερικό, όπως θα ακούσουμε να λέει και ο πρόεδρος της ΝΔ, η κυβέρνηση απέτυχε με την συμφωνία των Πρεσπών σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, απέτυχε σε οικονομικό επίπεδο με την άρνηση των αγορών να δανείσουν την χώρα αφού τις παρέχουν απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού, απέτυχε και στο προσφυγικό όπου η εικόνες των άθλιων συνθηκών των ελληνικών κέντρων φιλοξενίας κάνουν τον γύρο του κόσμου παράλληλα με τις διεθνείς έρευνες για κακοδιαχείριση των σχετικών κονδυλίων που είναι σε πλήρη εξέλιξη, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σε εσωτερικό επίπεδο απέτυχε να δημιουργήσει θετικό κλίμα για την οικονομία με αποτέλεσμα να καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές, απέτυχε να δώσει πειστικές απαντήσεις στους συνταξιούχους για την περικοπή ή μη των συντάξεων, απέτυχε να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, απέτυχε να πείσει για την συμφωνία των Πρεσπών και απέτυχε να εφαρμόσει τις φοροελαφρύνσεις, που υποσχέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πριν ολοκληρωθεί ο μήνας που διανύουμε από τη ΝΔ θα ανακοινωθεί και το σύνολο των ονομάτων για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ θα έχει οριστικοποιηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΡΙΖΑ για Κυριάκο: Η απελπισία του είναι τόσο έκδηλη που τζογάρει με τις τράπεζες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις