Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τρομακτικά στοιχεία για τον νόμο Παρασκευόπουλου – Χιλιάδες αποφυλακίστηκαν, πολλοί διέπραξαν στυγερά εγκλήματα
ΕΛΛΑΔΑ

Τρομακτικά στοιχεία για τον νόμο Παρασκευόπουλου – Χιλιάδες αποφυλακίστηκαν, πολλοί διέπραξαν στυγερά εγκλήματα

Χιλιάδες κρατούμενοι, μεταξύ αυτών βαρυποινίτες, κακοποιοί, σκληροί δολοφόνοι, έχουν εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου για να δουν το “φως”… Ακόμα χειρότερα, πολλοί εξ αυτών διέπραξαν στη συνέχεια στυγερά εγκλήματα, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και κόντρες στο πολιτικό σκηνικό. Μαζικές ήταν οι αποφυλακίσεις κρατουμένων από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του νόμου το […]

Χιλιάδες κρατούμενοι, μεταξύ αυτών βαρυποινίτες, κακοποιοί, σκληροί δολοφόνοι, έχουν εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου για να δουν το “φως”…

Ακόμα χειρότερα, πολλοί εξ αυτών διέπραξαν στη συνέχεια στυγερά εγκλήματα, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και κόντρες στο πολιτικό σκηνικό.

Μαζικές ήταν οι αποφυλακίσεις κρατουμένων από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του νόμου το 2015, με αποτέλεσμα και σήμερα, παρά τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί ο νόμος κατά καιρούς, περί τους 430 με 450 κρατουμένους να βγαίνουν κάθε μήνα από τη φυλακή.

Ο νόμος εξαιρούσε από τις ευεργετικές του διατάξεις ελάχιστα εγκλήματα, αυστηροποιήθηκε όμως επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφορούν το 2017 και αποκαλύπτουν ότι μόνο σε μία χρονιά 320 καταδικασμένοι για ληστείες αποφυλακίστηκαν, καθώς επίσης και 1.137 για κλοπές. Άλλοι 698 με καταδίκες για ναρκωτικά βγήκαν από τις φυλακές.

Συνολικά μόνο για το 2017 οι αποφυλακίσεις με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου έφθασαν τους 4.027, ενώ υπολογίζεται ότι από την αρχή της εφαρμογής του νόμου, βγήκαν από τις φυλακές πάνω από 12 χιλιάδες κρατούμενοι.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που έφερε το νομοσχέδιο στην Βουλή ο Νίκος Παρασκευόπουλος, η Ένωση Εισαγγελέων είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της επισημαίνοντας ότι: «Οι ρυθμίσεις αυτές ισοδυναμούν με ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων και αναιρούν το γενικό και ειδικό προληπτικό αποτέλεσμα της επιβληθείσας ποινής». Ταυτόχρονα προειδοποιούσαν για τους κινδύνους και πρόσθεταν ότι το «εν λόγω νομοσχέδιο θα επιφέρει γενική ελευθέρωση κρατουμένων».

Παρατείνεται η ισχύς του νόμου- Ποιες αλλαγές φέρνει στις αποφυλακίσεις

Με τροπολογία, η οποία φέρνει αλλαγές και στις αποφυλακίσεις ατόμων με αναπηρία, παρατείνεται η ισχύς του νόμου Παρασκευόπουλου έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του αριθμού των κρατουμένων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή πλεονάζουν κατά 1000, με σοβαρές όπως αναφέρει το υπουργείο επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση τους.

Ειδικότερα, εάν ο κρατούμενος που θα αποφυλακιστεί τελέσει ένα αδίκημα μετά την έξοδο του από τις φυλακές και τιμωρηθεί με ποινή ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ’ ελάχιστον τρία, θα εκτίεται αθροιστικά όλο το υπόλοιπο της αρχικής ποινής.

-Παραμένουν οι εξαιρέσεις για τις αποφυλάκιση, σε αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου όπως για παράδειγμα ανθρωποκτονίες, βιασμούς, ληστείες, σωματεμπορία, αποπλάνηση, κλπ

-Αλλάζει το άρθρο 110Α για τις αποφυλακίσεις με αναπηρία, με τον ρόλο του δικαστή να ενισχύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει την δυνατότητα, όπου έχει αμφιβολίες για το ποσοστό αναπηρίας του κρατουμένου, θα έχει την δυνατότητα να ζητεί επανεξέταση, ή νέα πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ.

-Επιπλέον, γίνεται δυνατή η ανατροπή, οποτεδήποτε, αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτές αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αν αυτές στηρίχθηκαν σε ψευδή ή πλαστά στοιχεία. Το βούλευμα της αποφυλάκισης δηλαδή, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέπεται και να συλλαμβάνεται ο κρατούμενες.

«Με τις ρυθμίσεις αυτές το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει μια ισορροπημένη αντεγκληματική πολιτική η οποία κατά την κράτηση εστιάζει στην ασφάλεια και την ανθρωπιστική μεταχείριση, ενώ μετά την αποφυλάκιση δίδει έμφαση στην επανένταξη και την προφύλαξη από την υποτροπή. Άλλωστε τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομία δείχνουν ότι, τα τελευταία χρόνια, στα σοβαρά εγκλήματα (π.χ. ανθρωποκτονίες, ληστείες, βιασμοί) καταγράφεται είτε μείωση είτε σταθεροποίηση» αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις